Decembrie 2004 / Nr. 10

Editorial
Wed
01
Dec

Cine mai este interesat de medicina universitară?

Reacţia la campania lansată de BMJ şi de partenerii publicaţiei, cu mai multe luni în urmă,1, 2 a sugerat necesitatea reactualizării medicinii universitare.3, 4 Are, însă, vreun rost un asemenea demers?

Wed
01
Dec

Medicina universitară şi responsabilităţile medicale la nivel global

Lansarea, de către BMJ şi partenerii săi, a campaniei de reactualizare a învăţământului universitar medical1 este extrem de binevenită în acest moment, când efectele globalizării asupra sănătăţii (şi viceversa) se resimt mai puternic ca niciodată.

Wed
01
Dec

Aspartamul şi efectele sale asupra sănătăţii

Populaţia europeană, care numără 375 de milioane de locuitori, consumă, anual, circa 2 000 de tone de aspartam (NutraSweet, Canderel), un îndulcitor artificial care conţine doi aminoacizi - acidul aspartic şi fenilalanina.1

Wed
01
Dec

Tratarea hipertensiunii arteriale conform ghidurilor, de către medicii de familie

Întrucât anul acesta au apărut, în Marea Britanie, două noi ghiduri pentru controlul hipertensiunii arteriale, trebuie să analizăm modul în care au fost primite ele de către principalii beneficiari - medicii de familie.1, 2

Contributie locala
Wed
01
Dec

Suplimentele cu vitamină E pot creşte mortalitatea (American Heart Association 2004 Scientific Sessions, New Orleans, Louisiana)

O metaanaliză realizată pe 19 trialuri totalizând aproape 136 000 de pacienţi, publicată în cadrul Congresului Asociaţiei Americane de Cardiologie şi în Annals of Internal Medicine, a arătat că dozele mari de vitamină E cresc mortalitatea generală într-o manieră doză-dependentă, începând cu 150 UI/zi.

Wed
01
Dec

Rata de recurenţă a ulcerului gastroduodenal sub antiinflamatorii nonsteroidiene este asemănătoare între colecoxib şi diclofenac (Gastroenterology 2004;127:1038-43, 1256-62)

Un trial recent, care a inclus 287 de pacienţi, a analizat rata de recurenţă la şase a complicaţiilor hemoragice după un prim episod de hemoragie digestivă superioară (HDS), cauzată de ulcer gastroduodenal, la antiinflamatorii nonsteroidiene (AINS).

Wed
01
Dec

Oprirea administrării de statine duce la creşterea mortalităţii în infarctului miocardic acut (Arch Intern Med 2004;164:2162-2168)

Oprirea administrării de statine pe parcursul internării pentru infarct miocardic acut (IMA) la pacienţi ce primeau statine anterior evenimentului coronarian este periculoasă. Aceasta este concluzia analizei unui subgrup al pacienţilor incluşi în studiul NMRI-4.

Practica medicala
Wed
01
Dec

Consultaţiile prin e-mail în îngrijirea medicală: 1 - posibilităţi şi eficacitate

Comunicarea electronică promite să revoluţioneze efectuarea îngrijirilor medicale. În primul dintre cele două articole referitoare la potenţialul consultaţiilor prin e-mail, Car şi Sheikh rezumă datele despre modul în care au utilizat e-mail-ul pentru îngrijirea medicală preventivă, educaţia medicală şi rezolvarea problemelor fără statut de urgenţă.

Wed
01
Dec

Consultaţiile prin email în îngrijirea medicală: 2 - acceptabilitate şi aplicare sigură

Comunicarea electronică promite să revoluţioneze îngrijirea medicală. În cel de-al doilea articol dedicat potenţialului consultaţiilor medicale prin e-mail, Car şi Sheikh fac o trecere în revistă a dovezilor ce susţin atitudinea publicului şi a specialiştilor faţă de acest tip de consultaţii şi dezbat modalităţile prin care poate fi asigurată utilizarea lor în condiţii de siguranţă

Opinii si recenzii
Wed
01
Dec

Rezumat al răspunsurilor

Către EDITOR - Scrisoarea deschisă a profesorului Baum, ca răspuns la discursul Prinţului de Wales din cadrul simpozionului privind cercetarea asupra terapiilor complementare şi cancerului, organizat la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, a suscitat circa 80 de reacţii.1

Wed
01
Dec

Testarea ipotezelor

Medicina este căminul natural al ipotezelor netestate, afirmă Hugh Pennington, mirându-se de ce medicii sunt atât de neştiinţifici.1 Când, într-o zi, acum vreo patru ani, durerea a început să-mi coboare pe braţul stâng, m-am gândit la istoricul meu familial de boală cardiacă şi am ajuns la concluzia evidentă.

Wed
01
Dec

Un pacient memorabil - Mai bun decât testul

Conduita terapeutică uzuală, aplicată în comunitate, în cazul unei femei cu vârsta de 89 de ani, ce suferă de demenţă, constă în vizitele asistentei comunitare de sănătate mentală, o dată la şase luni, şi în sprijin familial intensiv.

Wed
01
Dec

Prinţul şi profesorul - Este necesară o abordare integrată

Către EDITOR - Elementele principale ale discursului Prinţului de Wales, din cadrul simpozionului comun al acestei fundaţii, al National Cancer Research Institute şi al celor patru fundaţii importante din Marea Britanie (Marie Curie Cancer Care, Bristol Cancer Help Centre, Macmillan Cancer Relief şi Breakthrough Breast Cancer), simpozion desfăşurat în iunie 2004, au reprezentat un veritabil punct de atracţie al mediei.1, 2 În mare măsură, interesul a fost generat de interpretările şi relatările eronate ale discursului.

Wed
01
Dec

Care împărat nu are veşminte pe el?

Către EDITOR - Principalul argument al lui Baum pare să fie faptul că Prinţul de Wales n-ar trebui să-i sfătuiască pe oameni să urmeze terapii "neverificate".1 Baum acordă o importanţă deosebită recentei atitudini a Prinţului de Wales în favoarea aşa-numitei terapii Gerson - un tratament pentru cancer bazat pe sucuri de legume şi clisme cu cofeină.

Wed
01
Dec

Cu tot respectul, profesore Baum, dar dumneavoastră greşiţi

Către EDITOR - În opinia sa cu privire la discursul Prinţului de Wales, Baum adoptă teoria conform căreia ar trebui utilizate numai practicile bazate pe dovezi, aşa cum sunt cele din medicina clasică.1

Wed
01
Dec

Cu respect, profesore, dar Prinţul de Wales nu a greşit prea mult

Către EDITOR - Scrisoarea deschisă a lui Baum critică terapiile alternative neverificate, pe care le-a susţinut Prinţul Charles.1

De ce este hrana considerată o alternativă? Poate că 13 pahare cu suc de morcovi şi clismele cu cofeină nu au încă o bază ştiinţifică, dar folosirea alimentelor ca remediu în bolile cronice o are.

Wed
01
Dec

Uniunea ereticilor

Heretics united

BMJ 2004;329:859

Brighton and Sussex Medical School, Brighton BN1 9QG
Lesley J Fallowfield professor of psycho-oncology (L.J.Fallowfield@sussex.ac.uk)

Wed
01
Dec

Ştiinţa merită efortul

Către EDITOR - Scriu ca răspuns la opinia personală a lui Baum.1 În calitatea mea de medic ce se străduieşte să înveţe arta biologiei moleculare (prin intermediul căreia medicii şi cercetătorii caută să înţeleagă boala şi să creeze noi medicamente), pot să confirm imensa complexitate a subiectului.

Minerva
Wed
01
Dec

MINERVA

Unele medicamente îşi menţin eficienţa la nesfârşit, iar metrotexatul face parte din această categorie. În doze mari, el este singurul agent foarte eficient pentru tratamentul iniţial al limfoamelor sistemului nervos (Clinical Cancer Research 2004; 10:5643-6).

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Wed
01
Dec

Isosorbid dinitrat şi hidralazina - efecte deosebite în insuficienţa cardiacă (N Engl J Med 2004;351:2049-57)

Un trial recent, realizat pe 1 050 de pacienţi de culoare, cu insuficienţă cardiacă avansată (95% clasa NYHA III şi 5% clasa NYHA IV) şi dilatare de cavităţi cardiace, a adus rezultate excepţionale, folosind o medicaţie simplă vasodilatatoare.

Articole originale
Wed
01
Dec

Partea nevăzută a procesului de învăţământ universitar medical: studiu calitativ al modului de percepţie al studenţilor medicinişti asupra procesului de predare

Rezumat

Obiectiv: Să analizăm părerile studenţilor despre calitatea cursurilor audiate în perioada de pregătire universitară, în special în ceea ce priveşte partea ascunsă a programei analitice.

Structurare: Interviuri semistructurate, individuale, cu studenţii.

Wed
01
Dec

Relaţia temporală dintre apariţia depresiei şi tulburările cognitive la vârstnici: studiu prospectiv populaţional

Rezumat

Obiectiv: Să examinăm relaţia temporală dintre apariţia depresiilor şi tulburările cognitive, la persoanele vârstnice.

Structurare: Populaţional, prospectiv, cu o durată de patru ani.

Localizare: Oraşul Leiden, Olanda.

Wed
01
Dec

Modalităţi de prezentare a studiilor epidemiologice: analizarea rapoartelor recente

Rezumat

Obiectiv: Să analizăm modalităţile curente de efectuare şi prezentare a cercetărilor epidemiologice şi să le identificăm limitele.

Structurare: Analizarea articolelor publicate în ianuarie 2001, care investigau corelaţia dintre factorii de risc - variabilele de expunere şi diverse afecţiuni - şi parametrii determinaţi, la fiecare pacient în parte.

Mon
01
Nov

Corticosteroizii în tratamentul sepsisului sever şi al şocului septic: un studiu şi o metaanaliză sistematică

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea efectelor corticosteroizilor asupra mortalităţii pacienţilor cu sepsis sever şi şoc septic.

Sursa de date: Studii statistice şi cvasi-statistice despre corticosteroizi versus placebo (sau numai tratament de susţinere), extrase din registrul de studii controlate al grupului Cochrane pentru boli infecţioase, registrul central Cochrane al studiilor controlate, Medline, Embase şi LILACS.

Educatie si dezbateri
Wed
01
Dec

ICRAM (the International Campaign to Revitalise Academic Medicine - Campania internaţională pentru revitalizarea medicinii academice): stabilirea agendei de lucru

Ca urmare a lansării, de către BMJ şi alte publicaţii, a campaniei de promovare a medicinii academice, un grup de lucru constituit din 20 de cadre universitare medicale din toată lumea a convenit să elaboreze un plan de măsuri

Wed
01
Dec

Medicina academică: baza de dovezi

Campania internaţională pentru revitalizarea medicinii academice recunoaşte că o abordare bazată pe dovezi este importantă în discutarea problemelor medicinii academice.

Stiri
Tue
21
Oct

WMA afirmă că participanţii la studii trebuie să aibă acces la cel mai bun tratament după finalizarea cercetărilor

World Medical Association (WMA) şi-a propus să clarifice controversata orientare etică prin care se urmăreşte garantarea dreptului participanţilor la studiile de cercetare de a beneficia, după încheierea studiului, de cel mai bun tratament existent.

Wed
01
Dec

WMA a stabilit reguli pentru medici cu privire la sponsorizarea venită din industrie

World Medical Association (WMA ľ Asociaţia Medicală Mondială) a publicat primele sale ghiduri referitoare la poziţia medicilor faţă de relaţia cu întreprinderile comerciale.

Wed
01
Dec

Guvernul Marii Britanii ia măsuri de stopare a creşterii incidenţei tuberculozei

Guvernul britanic a lansat un plan de acţiune pentru coborârea pragului de creştere cu 25% a cazurilor de tuberculoză semnalate în Anglia în ultimul deceniu. O serie de măsuri se adresează grupurilor cu risc crescut, cum ar fi oamenii străzii, prizonierii, dependenţii de droguri şi cei sosiţi recent din ţări cu prevalenţă ridicată a bolii.

Wed
01
Dec

Un studiu recent indică nouă factori de risc implicaţi cel mai frecvent în infarctul miocardic

Conform unui studiu global, desfăşurat în 52 de ţări, nouă din zece infarcte miocardice ar putea fi determinate în funcţie de nouă factori de risc, care sunt identici pe toată suprafaţa globului, indiferent de etnie sau de sex.

Subscribe to Decembrie 2004  / Nr. 10