Decembrie 2003 / Nr. 10

Editorial
Mon
01
Dec

Tratamentul sub supraveghere directă în tuberculoză

Medicamentele vindecă tuberculoza. Şi-atunci, de ce boala continuă să provoace, anual, 1,8 milioane de decese, ceea ce o situează în rândul primelor 10 cauze de mortalitate globală?1

Mon
01
Dec

Tratamentul greţurilor şi vărsăturilor postoperatorii

Apariţia greţurilor şi vărsăturilor postoperatorii generează o mulţime de neplăceri. De obicei, medicul anestezist este cel învinuit, deşi există dovezi care susţin că asemenea manifestări sunt determinate de mai mulţi factori, unii datoraţi anesteziei, alţii intervenţiei chirurgicale, iar alţii chiar pacienţilor.

Mon
01
Dec

Elucidarea patogenezei schizofreniei

Predispoziţia genetică a schizofreniei a fost demonstrată de studiile efectuate pe familie, fraţi gemeni sau copii adoptivi.1-3 În timp ce factorii genetici contribuie la declanşarea mecanismelor fundamentale sau a predispoziţiei la schizofrenie, influenţele suplimentare care includ factorii de mediu sunt, în mod cert, implicate în manifestarea completă a simptomatologiei bolii.4

Mon
01
Dec

Tratamentul tuberculozei

În situaţiile în care agenţii terapeutici au un rol crucial în rezolvarea afecţiunilor transmisibile şi în prevenţia răspândirii lor, respectarea tratamentului medicamentos devine extrem de importantă nu doar pentru fiecare individ în parte, ci şi pentru comunităţi.

Contributie locala
Mon
01
Dec

"Un subiect cotidian" - Contracepţia modernă pe înţelesul tuturor

Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei din România (ISFR), un parteneriat realizat de Guvernul SUA prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a organizat, pe 12 noiembrie a.c., o festivitate de premiere a câştigătorilor competiţiei de jurnalism "Un subiect cotidian". Desfăşurată pe parcursul a nouă luni, campania a avut drept scop promovarea, prin intermediul mass media, a unor informaţii corecte despre metodele moderne de contracepţie.

Mon
01
Dec

S-a lansat un nou site dedicat pacienţilor ce suferă de bronhopneumo-patie obstructivă cronică şi furnizorilor de servicii medicale

GlaxoSmithKline (GSK) şi Federaţia Europeană a Alergiilor şi Bolilor Căilor Respiratorii (EFA) au lansat, pe 19 noiembrie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), un site (www.efanet.org/ copd) destinat educării şi furnizării de soluţii terapeutice pentru cele aproximativ 600 de milioane de persoane din lumea întreagă, afectate de această boală care, deşi reprezintă singura cauză majoră de mortalitate în creştere, la nivel mondial, continuă să fie puţin conştientizată şi slab diagnosticată.

Mon
01
Dec

Prima combinaţie fixă antidiabetică îşi confirmă beneficiile terapeutice şi în România

În cadrul Congresului Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, desfăşurat la Satu-Mare, în intervalul 13-15 noiembrie 2003, Berlin-Chemie/Menarini Group a prezentat rezultatele unui studiu de ultimă oră, referitor la beneficiile terapeutice ale primei combinaţii antidiabetice fixe - glibenclamid şi metformin - cu acţiune sinergică şi complementară, oferită pacienţilor prin Programul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Mon
01
Dec

Workshop Naţional de Endourologie 2003

Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, sub auspiciile Asociaţiei Române de Urologie şi Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, a organizat, în intervalul 14-15 noiembrie a.c., Workshop-ul Naţional de Endourologie 2003.

Mon
01
Dec

O nouă iniţiativă a GlaxoSmithKline în lupta împotriva HIV/SIDA

În 2 decembrie a.c., cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Anti-SIDA, GlaxoSmithKline (GSK) România a organizat, la sediul său central din Bucureşti, o întrunire extraordinară a Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA (CNLAS) cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai UNAIDS şi ai companiilor farmaceutice implicate în tratamentul HIV/SIDA.

Mon
01
Dec

Campania OMS Balcani "Nu te lăsa condamnat de tuberculoză"

Biroul OMS pentru Controlul Tuberculozei în Balcani a lansat, pe 4 decembrie a.c., campania de informare şi educare a persoanelor din penitenciare, cu privire la prevenirea şi tratarea tuberculozei, "Nu te lăsa condamnat de tuberculoză".

Mon
01
Dec

High-tech-ul facilitează lupta împotriva excesului ponderal (adipositas permagna)

Pentru prima oară, în Germania, s-a reuşit implantarea, prin metoda laparoscopică asistată de robot, a unui dispozitiv ("gastricband") pentru scăderea ponderală (operaţia se numeşte gastroplastie). La 12 ore după operaţie, starea pacientului a permis externarea.

Mon
01
Dec

"Mediplus Professional" - comunicare fără reţetă

Începând cu sfârşitul lunii octombrie a.c., Mediplus şi Colegiul Farmaciştilor Bucureşti organizează, la nivel naţional, o serie de cursuri profesionale destinate farmaciştilor.

Sinteze clinice
Mon
01
Dec

Progrese recente în obstetrică

Prematuritatea şi pre-eclampsia sunt două dintre cele mai complicate arii de interes ale îngrijirilor prenatale. Împreună ele afectează una din 10 gravide, iar prevalenţa lor este statică. Nu cu mult timp în urmă, opţiunile terapeutice erau limitate. Situaţia s-a schimbat, însă, datorită aprofundării cunoştinţelor din domeniul fiziopatologiei fundamentale.

Mon
01
Dec

Diagnosticul şi managementul afecţiunilor ischemice intestinale

Cu toate că ischemia intestinală este un eveniment rar, recunoaşterea ei precoce şi tratamentul adecvat pot reduce potenţialul unei evoluţii nefaste

Practica medicala
Mon
01
Dec

Particularităţi ale arteriopatiei membrelor inferioare la diabetici

1. Generalităţi

Arteriopatia membrelor inferioare este forma periferică de manifestare clinică a aterosclerozei. Alături de fumat, dislipidemie şi hipertensiune arterială, diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai aterogene boli.

Mon
01
Dec

Bariere în comunicarea cu bolnavii suferinzi de boala canceroasă

Este aproape unanim recunoscut faptul că, în societatea contemporană, pacientul are dreptul la adevăr şi informaţii. Acest drept (etic, moral şi legal) este legiferat şi în România, prin Legea drepturilor bolnavilor, din februarie 2003.

Opinii si recenzii
Mon
01
Dec

Paper Plus: Efectele diferitelor suplimente de micronutrienţi, administrate gravidelor, asupra greutăţii fătului la naştere: studiu statistic, comunitar, dublu orb

PaperPlus este o rubrică a StudentBMJ care explică în detaliu o lucrare ştiinţifică realizată pe baza unui anume tip de studiu statistic, cu scopul de-a facilita citirea şi înţelegerea articolelor ştiinţifice. Se prezintă întâi rezumatul studiului şi apoi comentariile.

Mon
01
Dec

Asistenţa medicală în România. Actualităţi şi perspective

Stimate domnule doctor, care sunt principalele activităţi pe care le coordonaţi în calitatea dumneavoastră de secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală în cadrul Ministerului Sănătăţii?

Minerva
Mon
01
Dec

MINERVA

Una dintre cele mai mari temeri ale pacientelor care fac radioterapie postoperatorie pentru cancer de sân este legată de posibilitatea ca tratamentul să inducă neoplasm pulmonar. Din păcate, îngrijorarea lor este confirmată de studiile de supraveghere pe 20 de ani.

Articole originale
Mon
01
Dec

Tranchilizarea rapidă a pacienţilor agitaţi, în serviciile psihiatrice de urgenţă: studiu statistic pe midazolam versus haloperidol plus prometazină

Rezumat

Obiective: Să compare două tratamente medicamentoase utilizate pe scară largă pentru oamenii agresivi sau agitaţi datorită unor boli mentale.

Protocol de studiu: Studiu statistic pragmatic.

Mon
01
Dec

Terapia pentru complianţă: studiu statistic în schizofrenie

Rezumat

Obiective: Să evalueze eficienţa "terapiei pentru complianţă" în vederea îmbunătăţirii aderenţei la tratamentul medicamentos, la pacienţii cu schizofrenie.

Protocol de studiu: Studiu controlat statistic.

Mon
01
Dec

Depistarea bolii pulmonare cronice obstructive utilizând debitul maxim instantaneu de vârf: supraveghere transversală

Pentru diagnosticarea pacienţilor cu boală pulmonară obstructivă cronică, British Thoracic Society (Societatea Britanică de Pneumologie) recomandă spirometria în loc de debitul expirator maxim de vârf.1

Mon
01
Dec

Abuzul de substanţe la pacienţii psihiatrici spitalizaţi: comparaţie a unui chestionar de supraveghere tip screening cu fişele de observaţie

În multe instituţii medicale, doctorii nu au competenţa necesară efectuării anamnezei cu privire la consumul de alcool.1,2 Dată fiind creşterea prevalenţei abuzului de medicamente la nivelul întregii populaţii şi la pacienţii psihiatrici, este important să se stabilească şi amploarea detectării unei asemenea practici.

Mon
01
Dec

Utilizarea metilxantinelor în cazul exacerbării bolii pulmonare cronice obstructive: metaanaliză a studiilor statistice

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea utilităţii adăugării metilxantinelor la tratamentele standard, în cazul pacienţilor care prezintă exacerbări acute ale bolii pulmonare cronice obstructive (BPOC).

Model: Metaanaliza studiilor statistice.

Stiri
Mon
01
Dec

NIH anunţă noi strategii în domeniul cercetării

Informaţii despre programul NIH sunt disponibile la adresa http://nihroadmap.nih.gov

Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din SUA a anunţat, recent, adoptarea unei noi strategii care va orienta cercetarea medicală finanţată de guvern în direcţia explorării la maximum a biologiei moleculare şi a depăşirii barierelor tradiţionale.

Mon
01
Dec

Legislaţia Uniunii Europene ameninţă studiile clinice

Legislaţia Uniunii Europene, ce va intra în vigoare anul viitor, ar putea reduce semnificativ sfera de competenţă a studiilor clinice necomerciale, afirmă Cancer Research UK (Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie).

Subscribe to Decembrie 2003  / Nr. 10