Decembrie 2002 / Nr. 10

Editorial
Mon
02
Dec

Ce înseamnă să fii un medic bun şi cum se poate dobândi un asemenea statut?

Îmi amintesc de perioada când Shipman era medicul tatălui meu. Obişnuia să vină foarte des să-l vadă. Dincolo de faptul că mi-a ucis tatăl, era un medic generalist minunat.1

Mon
02
Dec

Opinia pacienţilor despre medicul bun

În ochii majorităţii pacienţilor, cei mai mulţi medici sunt buni. În ciuda fixaţiei pe care o are mass-media pentru erorile medicale şi pentru pacienţii afectaţi de ele, doctorii se bucură, în aproape toate sondajele, de cea mai mare popularitate, comparativ cu alte profesii sau meserii.1

Mon
02
Dec

Cum poate fi menţinută performanţa la medici?

Royal College of Physicians (Colegiul Regal al Medicilor), BMA (British Medical Association - Asociaţia Medicală Britanică), Patients' Association (Asociaţia Pacienţilor) şi Institute of Health Care Management (Institutul de Coordonare a Îngrijirilor pentru Sănătate) au susţinut, printre altele, apelul lansat de Departamentul de Sănătate, către medici, pentru efectuarea evaluărilor anuale, pentru instruirea profesională continuă şi pentru reacreditare.1

Contributie locala
Mon
02
Dec

Steatoza hepatică macroveziculară

Steatoza hepatică este dată de o gamă variată de cauze şi este considerată una din cele mai frecvente boli hepatice.1 Prin definiţie, diagnosticul bolii reclamă biopsie hepatică, pentru a demonstra acumularea de lipide în ficat (în particular trigliceridele).2

Mon
02
Dec

De ce bărbaţii trataţi pentru disfuncţie erectilă nu au, totuşi, o viaţă sexuală normală

La 25.10.2002, în cadrul celui de-al 2-lea Congres Mondial asupra Sănătăţii Bărbaţilor (www.wcmh.info), au fost anunţate rezultatele unui sondaj mondial care dezvăluie că, în ciuda tuturor progreselor făcute în ultimii 10 ani în domeniul disfuncţiei erectile (DE), afecţiunea în cauză are consecinţe la nivel emoţional care merg foarte departe.

Mon
02
Dec

Tadalafil, aprobat pentru tratamentul disfuncţiei erectile

Pe 15 noiembrie 2002, Lilly ICOS LLC (NYSE: LLY şi NASDAQ: ICOS) au anunţat acordarea, de către Comisia Europeană, în toate cele 15 state membre ale Uniunii Europene, a autorizaţiei de marketing a medicamentului tadalafil, un inhibitor al PDE5 cu administrare orală, destinat tratamentului disfuncţiei erectile (DE).

Mon
02
Dec

21 noiembrie 2002 - "Ziua Naţională fără Tutun" în România şi în toată lumea

La 20 noiembrie 2002, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, în colaborare cu Aer Pur România şi cu Societatea Română de Televiziune (canalul TVR 2), cu sprijinul Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate (C.P.S.S.) a organizat o conferinţă de presă care a marcat prima consemnare a Zilei Naţionale fără Tutun, stabilită, de-acum înainte, pentru România, în cea de-a treia joi a lunii noiembrie a fiecărui an.

Mon
02
Dec

Medicalis - Cluj-Napoca

Prin tradiţie, la începutul lunii aprilie a fiecărui an, Organizaţia Studenţilor Medicinişti Cluj-Napoca patrona sesiunea de comunicări studenţeşti Medicalis. Întrunind peste 120 de participanţi din toate centrele universitare de profil din ţară (inclusiv tineri medici şi medici rezidenţi), sesiunea are mai multe secţiuni - preclinic/ fundamental, medicală, chirurgicală, sănătatea mediului/publică, postere (opţional) - şi se desfăşoară pe parcursul a trei zile, ultima dintre ele fiind destinată premierii participanţilor. Ca şi alte sesiuni de acest gen, este creditată de Colegiul Medicilor.

Mon
02
Dec

VIRIBUS UNITIS SEMPER ALTIUS

"Secţia Studenţi a Societăţii de Medici şi Naturalişti" (SSSMN) este o societate a studenţilor medicinişti din Iaşi, care îşi propune să promoveze activităţile ştiinţifice studenţeşti, precum şi educaţia sanitară în liceele ieşene.

Sinteze clinice
Mon
02
Dec

Abilităţile legate de comunicare şi cum pot fi ele dobândite

Medicii buni comunică eficient cu pacienţii - ei identifică problemele acestora cu mai multă rigurozitate, iar pacienţii sunt mai mulţumiţi de îngrijirile care li se acordă. Dar ce sunt abilităţile necesare pentru comunicare şi cum pot medicii să le dobândească?

Practica medicala
Mon
02
Dec

Tratamentul curativ al tromboembolismului pulmonar cu nadroparine

Cazul clinic nr.1

Un bolnav de 24 de ani s-a internat în iulie 2002, în urgenţă, cu: politraumatism prin accident rutier, fractură cominutivă femur stâng (fig 1), fractura ambelor oase gamba stângă, agitat, anxios, cu funcţii vitale stabile.

Mon
02
Dec

Pregătirea medicală fundamentată pe competenţă: trecere în revistă

În multe ţări a devenit tot mai important rolul abordării fundamentate pe competenţă la nivelul majorităţii stadiilor de pregătire medicală universitară şi postuniversitară.

Mon
02
Dec

Comentariu: Să nu aruncăm copilul odată cu apa de îmbăiat

Controversele legate de abordarea bazată pe competenţă în instruirea profesională sunt generate de faptul că nu există o părere unanim acceptată despre semnificaţia termenului.1

Opinii si recenzii
Mon
02
Dec

OPINII - Medic bun, medic rău - o abordare psihodinamică

S-o spunem pe şleau - medicii nu sunt nişte sfinţi. Nu ni s-a întâmplat, oare, tuturor, câteodată, să ne simţim plictisiţi şi iritaţi de unii pacienţi şi să aşteptăm cu nerăbdare sfârşitul consultaţiei? Medicii pot, fără excepţie, să jure cu mâna pe inimă că nu au simţit niciodată fiorul interesului sexual faţă de un pacient?

Mon
02
Dec

În căutarea medicului bun

Explorarea internetului în căutarea calităţilor unui medic bun conduce la rezultate surprinzătoare. Cititorii care păstrează memoria anilor 1970 vor descoperi cu plăcere un site dedicat legendarului grup pub rock Dr. Feelgood (www.thegooddoctorfeelgood.com/).

Mon
02
Dec

Conceptul de medic bun pe meridianele globului

Ce ne spun tradiţiile medicale de pe toate meridianele globului despre calităţile de care este nevoie pentru a fi un "medic bun"? Două texte sanscrite, cunoscute a fi la originea tehnicii medicale ayurveda (tradiţia medicală indiană Hindu), afirmă că învăţăceii care-şi încep ucenicia pentru a deveni vaidya (medic care practică ayurveda) se angajau să-şi respecte pacienţii, să fie cumpătaţi, modeşti, politicoşi şi să dea dovadă de autocontrol.

Mon
02
Dec

Care este medicul preferat de dumneavoastră?

În urmă cu două luni am iniţiat, pe website, un referendum pentru a primi răspunsuri la întrebarea "Care este medicul preferat de dumneavoastră - din trecut sau din prezent, real ori fictiv?"

Mon
02
Dec

Ilustrări ale conceptului de medic bun în medicina occidentală

În Grecia antică, arta medicală se baza pe concepţia conform căreia sănătatea ci boala erau consecinţe ale intervenţiilor divine. În secolul 5 î.C. a apărut o nouă abordare laică, raţională; ea se baza pe investigaţiile făcute asupra corpului uman şi implica termenii unor cauze naturale ce acţionau pe căi accesibile raţiunii.

Minerva
Mon
02
Dec

MINERVA

O femeie căreia i se făcea stimulare electrică cerebrală, ca tratament pentru epilepsie, a descris trăiri cvasireale, în afara corpului, atunci când neurologii i-au stimulat girusul angular din cortexul drept (Nature 2002;419:269-70).

Articole originale
Mon
02
Dec

Evoluţia profesională, satisfacţia la locul de muncă şi intenţiile de viitor ale medicilor specialişti din Marea Britanie: studiu prin chestionar

Opţiunile medicilor legate de carieră, evoluţia lor profesională şi percepţia pe care o au asupra activităţii curente oferă o imagine utilă pentru planificarea forţei de muncă.

Mon
02
Dec

Comentariu: Medicii mulţumiţi sunt medici buni?

Să facem o presupunere - că medicii care sunt mulţumiţi de cariera lor, care pot lucra cât de mult vor (normă întreagă sau redusă), fără a fi suprasolicitaţi, sunt medici fericiţi. Se poate afirma, însă, că medicii fericiţi sunt buni, iar cei nefericiţi sunt răi? Nu sunt prea sigură.

Educatie si dezbateri
Mon
02
Dec

Cât sunt de importante modelele în formarea medicilor buni?

Vreme îndelungată, în cadrul pregătirii medicale, cadrele didactice au reprezentat, neoficial, adevărate modele de conduită profesională. Autorii analizează măsura în care modelele mai pot constitui, şi în prezent, mijloace eficiente de diseminare a valorilor, atitudinilor şi comportamentelor, în cadrul unui serviciu sanitar din ce în ce mai sensibil la solicitările societăţii

Mon
02
Dec

Determinarea "valorii" indivizilor şi a sistemelor de îngrijire a sănătăţii

Suntem cu toţii de acord că este necesară determinarea calităţii îngrijirilor de sănătate, inclusiv a celor acordate de fiecare medic în parte. Aprecierea "valorii" impune utilizarea corespunzătoare a datelor, fără a demoraliza sau a demotiva personalul. Sunt aceste criterii îndeplinite de actualele determinări? Dacă nu, ce măsuri ar trebui adoptate?

Stiri
Mon
02
Dec

Absolvenţii facultăţilor de medicină sunt mai pretenţioşi, mai exigenţi şi mai implicaţi

Peter McCrorie este director al programului de înscriere la studii postuniversitare de la St George's Hospital Medical School

Medicii buni au o înclinaţie nativă pentru profesie sau ajung la acest statut prin instruire?

Mon
02
Dec

O capacitate de comunicare eficientă poate masca unele lipsuri

Dr Allan Cumming este decan asociat pentru predare la Universitatea din Edinburgh

Medicii buni au o înclinaţie nativă pentru profesie sau ajung la acest statut prin instruire?

Mon
02
Dec

Studenţii trebuie să reziste tentaţiei de-a copia modele ale personalităţilor

John Tooke este decan al Peninsula Medical School de la Universităţile din Exeter şi Plymouth

Ce calităţi trebuie să întrunească studenţii pentru a deveni medici buni?

Subscribe to Decembrie 2002  / Nr. 10