Decembrie 2001 / Nr. 10

Editorial
Mon
03
Dec

Terorismul - cum reactionam

Era normal ca atrocitatile comise la New York si Washington sa stârneasca, in sufletele tuturor, sentimente de groaza si tristete, care s-au transformat, la fel de firesc, in mânie, teama si, in cazul multor oameni, intr-o apriga dorinta de razbunare.

Mon
03
Dec

Lectiile Cernobâlului

Am comemorat, de curând, 15 ani de la catastrofa de la Cernobâl, cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. Explozia reactorului de la aceasta centrala nucleara din Belarus, în 1986, a dus la eliberarea unor cantitati enorme de izotopi radioactivi, aproximativ 1 019 becquereli, iar norul radioactiv a afectat zone întinse din Belarus si nordul Ucrainei si o mica parte a teritoriului Rusiei; un grad mai scazut de radioactivitate a fost depistat pe toata emisfera nordica.

Mon
03
Dec

Implicatiile psihologice ale armelor chimice si biologice

Scopul declarat al armelor chimice si biologice este sa puna in pericol viata oamenilor. Cu toate acestea, agentii biologici nu sunt eficienti ca arme militare, iar armele chimice au utilizari limitate.

Mon
03
Dec

Îngrijirile private de sanatate în tarile în curs de dezvoltare

Oferta privata de îngrijiri de sanatate este în crestere în tarile cu venituri mici si medii pe cap de locuitor.1,2 Adesea, cei cu venituri mici, la fel ca si bogatii, solicita servicii medicale private, inclusiv pentru afectiuni cu un impact major pentru sanatatea publica, cum sunt malaria, tuberculoza si bolile cu transmitere sexuala.3,4,5

Contributie locala
Mon
03
Dec

Clasic si actual in chirurgia defectelor parietale

In perioada 7-9 noiembrie 2001 s-a desfasurat, la Cluj-Napoca, sub patronajul Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Militari din România si al Societatii Române de Chirurgie, primul Simpozion de Herniologie cu participare internationala, intitulat Clasic si actual in chirurgia defectelor parietale.

Sinteze clinice
Mon
03
Dec

Infectia cu HIV la copii

În tarile în curs de dezvoltare, HIV a adus modificari ale practicii pediatrice. În multe centre, specialitatea care, nu demult, era confruntata, în principal, cu afectiuni acute, se ocupa, in prezent, de tratarea copiilor cu boli cronice sau în faza terminala.

Mon
03
Dec

Extrase din “Clinical Evidence” - Astmul acut

Generalitati

Definitie Astmul este caracterizat prin dispnee, tuse, senzatie de compresiune toracica, wheezing, obstructie variabila a cailor respiratorii si hiperreactivitate a acestora.

Practica medicala
Mon
03
Dec

Cardiomiopatia dilatativa

Pacientul M.V., in vârsta de 60 de ani, pensionar, s-a internat pentru agravarea progresiva a dispneei de efort, cu episoade recente de dispnee de repaus, cu ortopnee si dispnee paroxistica nocturna. In plus, au aparut palpitatii cu ritm rapid, neregulat si marire de volum a gambelor, in saptamâna anterioara internarii.

Opinii si recenzii
Mon
03
Dec

OPINII - Mesagerul vestilor proaste

Nu ma deranjeaza deloc ideea de-a fi un mesager al vestilor proaste, mai ales ca, asa cum afirma La Rochefoucald, “Suntem cu totii suficient de puternici pentru a suporta necazurile celorlalti”.

Mon
03
Dec

OPINII - Ce e rau si ce e bine

Este trist sa constati acea latura a naturii umane care releva ca, in general, lumea este interesata mai mult de crime, nenorociri, esecuri si intâmplari nefericite decât de faptele bune ale oamenilor.

Minerva
Fri
10
Oct

Minerva

Se presupune ca probioticul Lactobacillus GG previne diareea asociata cu agenti antibacterieni, la copii. Un studiu statistic dublu-orb, cu placebo si Lactobacillus GG, efectuat pe 267 de adulti spitalizati, carora li s-au administrat antibiotice, a constatat aparitia diareei la 29% dintre pacientii din fiecare grup.

Articole originale
Mon
03
Dec

Sinteza sistematica cu privire la eficienta clinica a inhalatoarelor presurizate cu doza fixa versus alte dispozitive manuale pentru inhalare în administrarea bronhodilatatoarelor 2-agoniste în astm

Rezumat

Obiective Sa determine eficienta clinica a aerosolilor presurizati cu doza fixa, comparativ cu alte dispozitive manuale de inhalare pentru administrarea 2-agonistilor cu durata de actiune scurta, în astmul compensat.

Protocol de studiu Sinteza sistematica a studiilor statistice.

Mon
03
Dec

Presa proasta pentru medici: studiu pe trei reviste nationale, pe 21 de ani

Multi medici considera ca media face un portret din ce în ce mai negativ imaginii doctorilor.1,2 E adevarat? Un studiu australian a observat ca relatarile negative erau contrabalansate de cele pozitive;3 cu toate acestea, relatarea investigatiei efectuate de General Medical Council (Consiliul General al Medicilor), în revista de chirurgie cardiovasculara pediatrica din Bristol, a fost considerata “emotionala si, în mare parte, ostila”.4

Mon
03
Dec

Sinteza sistematica privind eficienta clinica a sprayurilor cu doza fixa versus alte dispozitive manuale, pentru administrarea inhalatorie a corticosteroizilor în astm

Rezumat

Obiective Sa determine eficienta clinica a sprayurilor cu doza fixa (cu sau fara spacer), comparativ cu alte dispozitive manuale, pentru administrarea inhalatorie a corticosteroizilor în astmul compensat.

Protocol de studiu Sinteza sistematica a studiilor statistice.

Stiri
Mon
03
Dec

OMS afirma ca nu se utilizeaza tratamente eficiente pentru bolile mentale

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut apel la guvernele din întreaga lume sa acorde mai multa atentie dificilei problematici generate de bolile mentale si de tulburarile neurologice, a caror incidenta creste ingrijorator.

Mon
03
Dec

World Medical Association clarifica regulile pentru studiile controlate cu placebo

Cu ocazia intrunirii consiliului sau de administratie, în Franta, timp de patru zile, World Medical Association (Asociatia Medicala Mondiala) a publicat, recent, unele precizari referitoare la etica utilizarii studiilor controlate cu placebo.

Mon
03
Dec

Suplimentele de fier pot reduce tusea produsa de inhibitorii ECA

Un studiu publicat în Hypertension (august 2001;38: 166), revista editata de American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii), a semnalat posibilitatea ca suplimentele de fier sa fie un remediu simplu pentru tusea uscata, asociata deseori cu medicamentele inhibitoare de enzima de conversie a angiotensinei (ECA).

Mon
03
Dec

Scaderea temperaturii corporeale dupa un stop cardiac poate preveni producerea leziunilor cerebrale

Un studiu preliminar, efectuat recent, arata ca hipotermia controlata poate sa reduca afectarea neurologica generata de stopul cardiac, dar pentru a deveni utila si eficienta, scaderea temperaturii trebuie indusa rapid (Circulation 2001;104: 1799-804).

Subscribe to Decembrie 2001  / Nr. 10