Decembrie 2000 / Nr. 12

Editorial
Wed
08
Oct

Reflectii in prag de mileniu

Istoricii fac profetii groaznice, a spus, cândva, A J P Taylor si presupun ca nici aceia care se ocupa de istoria medicinei, ca mine, nu fac exceptie. Toate profetiile despre viitor sunt superficiale. Dar nu exista dovezi care sa sustina faptul ca medicii sunt cu ceva mai buni atunci când vine vorba despre "privitul in globul de cristal".

Wed
08
Oct

Fluxul informational global

In zonele deficitare in ceea ce priveste resursele, fluxul informational ar putea reprezenta, oare, unul dintre cei mai importanti factori de imbunatatire a sanatatii si de progres? Organizatiile pentru dezvoltare nu au impartasit o asemenea opinie.

Wed
08
Oct

Calitatea paginilor de Internet: certificat de calitate pentru vântul din vest

Exista o multime de informatii medicale periculoase pe Internet. Trebuie facut ceva in acest sens". Evident, solutia optima este sa le oferim utilizatorilor un fel de evaluare calitativa a informatiilor, care sa fie garantata de o terta parte de incredere.

Wed
08
Oct

Atitudinea practica in caz de claudicatie

Tratamentul pacientilor ce sufera de claudicatie intermitenta s-a axat in special pe ameliorarea simptomelor produse de scaderea fluxului sanguin la nivelul membrului afectat. Cu toate acestea, conduita terapeutica si-a extins aria de actiune si asupra prevenirii accidentelor coronariene si cerebrovasculare.

Wed
08
Oct

Putem imbunatati diagnosticul de apendicita acuta?

Diagnosticul de apendicita acuta este, de regula, usor de stabilit", a scris Sir Zachary Cope, cu mentiunea: "Exista, insa, unele dificultati care trebuie discutate".1

Sinteze clinice
Wed
08
Oct

Progrese recente - Reumatologie

Se cunosc bine consecintele nefaste asupra sanatatii, precum si impovararea fiscala pe care le prezinta afectiunile musculoscheletale, dar inca nu s-a facut nimic concret pentru contracararea unor asemenea neajunsuri.

Fri
01
Dec

Extras din "Clinical Evidence" - Degenerarea maculara legata de vârsta

Notiuni de baza

Definitie: Degenerarea maculara legata de vârsta este stadiul tardiv al maculopatiei legate de vârsta. Ea are doua forme: atrofica (sau uscata), caracterizata prin atrofie geografica si exudativa (sau umeda), caracterizata prin neovascularizatie coroidiana care, in final, produce o cicatrice disciforma.1,2

Practica medicala
Fri
01
Dec

Diseminarea informatiilor medicale in tarile in curs de dezvoltare: rolul Internetului

In timpul vizitei pe care presedintele Clinton a efectuat-o, in martie, in India, a vazut cum o femeie a intrat intr-un dispensar rural, a deschis o pagina de web de pe calculator si a luat informatii despre modul in care ar trebui sa-si ingrijeasca copilul.1

Articole originale
Fri
01
Dec

Studiu statistic privind ultrasonografia in diagnosticul apendicitei acute, impreuna cu scorul Alvarado

Rezumat

Obiective: Sa stabileasca daca diagnosticul prin ultrasonografie cu compresie graduala imbunatateste sau nu rezultatele clinice pentru pacientii cu suspiciune de apendicita.

Protocol de studiu: Experiment controlat statistic pentru compararea diagnosticului clinic (control) cu un protocol de diagnostic ce include ultrasonografia si scorul Alvarado (grupul de interventie).

Fri
01
Dec

Reducerea eficientei supravegherii de rutina a imbolnavirilor prin Haemophilus influenzae dupa introducerea in practica a vaccinului conjugat: comparatie intre raportarea de rutina si sistemul de supraveghere activa

Imunizarea de rutina cu vaccinul conjugat de tip Haemophilus influezae tip b a fost introdusa in Marea Britanie, incidenta afectiunii scazând ulterior de 15 ori.1 Sistemele de supraveghere utilizate au fost in primul rând cele de rutina, recunoscute pentru subestimarea importantei invaziei afectiunilor produse de H influenzae.2

Fri
01
Dec

Controlul recomandarii tratamentului cu oxigen inainte si dupa aplicarea unei scheme de prescriere

Oxigenul utilizat pentru tratarea hipoxemiei poate fi letal si, din acest motiv, este bine sa fie considerat drept un medicament ce trebuie prescris de medic.1 Cu toate acestea, este unanim recunoscut faptul ca putini dintre doctori prescriu oxigenul.2

Fri
01
Dec

Efectele programului NHS de screening mamar asupra mortalitatii datorate cancerului de sân, inregistrate in Anglia si Tara Galilor, in perioada 1990-8: comparatie intre mortalitatea observata si cea estimata

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea impactului programului NHS de screening mamar asupra mortalitatii datorate cancerului de sân, la femeile cu vârste cuprinse intre 55 si 69 de ani, in perioada 1990-8.

Protocol de studiu: Pentru a prezice mortalitatea in perioada 1990-8 s-a utilizat modelul cohortei de vârsta folosind datele din 1971-89, presupunând ca, inainte de 1989, nu existau efecte majore datorate screeningului sau imbunatatirii tratamentului.

Medicina generala
Fri
01
Dec

Consultatia de 10 minute - Menoragia

Acesta este primul dintr-o serie de articole ocazionale asupra problemelor frecvente din ingrijirea primara
O femeie vine sa va consulte dupa ce a fost respinsa de la donarea de sânge datorita unei concentratii de hemoglobina de 90g/l. In ultimii 20 de ani, ea a utilizat cu succes o diafragma contraceptiva. Are doi copii si prezinta o stare de oboseala si iritabilitate.

Fri
01
Dec

Supravegherea rapida a gripei in cabinetele de medicina generala

Cresterea anuala a numarului de infectii gripale din Scotia este monitorizata de anumite cabinete ale medicilor de familie, care raporteaza cazurile de viroze respiratorii asemanatoare gripei. In studiul de fata am realizat o supraveghere virologica a gripei in timp real, pentru a vedea daca reactia in lant a polimerazei (RLP)1,2

Fri
01
Dec

Diagnosticul si tratamentul unei tumori giganto-celulare, forma agresiva, la extremitatea proximala a cubitusului

Studii pe loturi importante de bolnavi (Campanacci2 - 327 de cazuri, in perioada 1913-1983) au aratat ca aparitia unei tumori giganto-celulare (TGC) sau tumora cu mieloplaxe este o localizare exceptionala pentru olecran.

Puncte de vedere
Fri
01
Dec

MINERVA

In Statele Unite, incepând din perioada anilor '60 pâna in 1990, fumatul parea sa piarda teren, dar in prezent a devenit mai popular in rândul ambelor sexe si chiar printre adolescenti.

Stiri
Wed
08
Oct

Studiile de specialitate afirma ca mamografia nu este superioara examinarii clinice

Conform unor cercetari recente (Journal of the National Cancer Institute 2000;92:1490-9), examinarea clinica minutioasa a sânilor este la fel de eficienta ca si screeningul mamografic in ceea ce priveste reducerea mortalitatii datorate cancerului de sân, in rândul femeilor in etate de peste 50 de ani.

Wed
08
Oct

TSH (tratamentul de substitutie hormonala) poate reprezenta un factor de protectie impotriva afectiunilor vasculare periferice

Conform unui nou studiu olandez (Archives of Internal Medicine 2000;160: 2498 - 502), femeile aflate in perioada de postmenopauza, care apeleaza la terapia de substitutie hormonala, prezinta o incidenta mai mica a afectiunilor vasculare periferice, in comparatie cu persoanele care nu utilizeaza tratamentul respectiv.

Wed
08
Oct

Expertii in gripa avertizeaza asupra necesitatii elaborarii unor planuri impotriva pandemiilor

Cu prilejul unei intâlniri internationale, desfasurate recent, specialistii si-au manifestat ingrijorarea fata de faptul ca in multe tari nu exista nici un fel de proiect destinat preintâmpinarii unei viitoare pandemii de gripa.

Subscribe to Decembrie 2000  / Nr. 12