August 2000 / Nr. 8

Tue
01
Aug

Beneficiile sanatatii prin colectarea pentru Cristian Aid

Sanatatea a fost caracterizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind o stare fizica, mentala si sociala de bine, nu doar absenta bolii. Colectarea din fiecare casa a plicurilor pentru caritate este un exericitiu ce poate fi facut in trei etape de promovare a sanatatii.

Editorial
Tue
01
Aug

Telefonul mobil si sanatatea noastra

Desi circula numeroase zvonuri sinistre referitoare la telefoanele mobile, aproape jumatate dintre englezi poseda unul. In jur de 500 de milioane de persoane din intreaga lume folosesc un telefon mobil.

Tue
01
Aug

Diferentele de sanatate la femei si barbati

Femeile sunt frecvent excluse din studiile referitoare la diferentele ce exista in evaluarea sanatatii. O astfel de atitudine este justificata de absenta datelor referitoare la sexul feminin, dar mai exista si prejudecata ca inegalitatile sunt mult mai estompate la femei, comparativ cu barbatii.

Tue
01
Aug

Depresia in boala Parkinson

Manifestarile psihice se asociaza frecvent cu boala Parkinson idiopatica si, de multe ori, nu sunt diagnosticate corect sau sunt tratate necorespunzator.1 Depresia si anxietatea sunt cele mai curente afectiuni psihice care insotesc boala Parkinson.

Tue
01
Aug

Evaluarea efectelor exercitate de sildenafil asupra disfunctiei erectile

Sildenafilul reprezinta, intr-adevar, o realizare epocala, care deschide perspective noi in medicina, deoarece ofera un tratament potential unei afectiuni care nu avea pâna in prezent o alternativa terapeutica potential acceptabila.

Tue
01
Aug

Tratarea hiperhidrozei

Transpiratia fiziologica, prin intermediul glandelor cutanate exocrine, mentine normotermia si hidratarea pielii. Un tegument palmar adecvat hidratat contribuie la eficienta prehensiunii normale si permite actiuni cum ar fi intoarecea filelor BMJ.

Sinteze clinice
Tue
01
Aug

Stenoza de artera renala

Stenoza arterei renale devine o afectiune din ce in ce mai frecventa, din cauza instalarii aterosclerozei la o populatie a carei medie de vârsta creste continuu.

Minerva
Tue
01
Aug

MINERVA

Homocisteina continua sa se afle in centrul atentiei publicatiilor de cardiologie. Circulation (2000;101:1506-11) prezinta un studiu care leaga concentratia serica crescuta de homocisteina de mortalitatea ridicata, inregistrata in rândul persoanelor ce sufera de diabet tip 2.

Articole originale
Tue
01
Aug

Studiu statistic, dublu orb, privind administrarea de fluticason propionat si placebo pacientilor cu forme moderate pâna la severe ale bolii pulmonare obstructive cronice: experimentul ISOLDE

Rezumat

Obiective: Sa determine efectul pe termen lung al corticosteroizilor inhalatorii asupra functiei pulmonare, acutizarile si starea de sanatate la pacientii cu forme moderate pâna la severe de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Protocol de studiu: Dublu orb, cu placebo.

Tue
01
Aug

Compararea diferentelor dintre starea de sanatate a barbatilor si cea a femeilor: studiu prospectiv al mortalitatii, 1986-96

Rezumat

Obiective: Sa studieze prospectiv diferentele dintre starea de sanatate a barbatilor si cea a femeilor, inregistrate in perioada 1986-96, utilizând studiul longitudinal realizat de Office for National Statistics (Oficiul National de Statistica) si noua clasificare socio-economica. Sa evalueze importanta relativa a clasei sociale (pe baza caracteristicilor locului de munca) si a pozitiei sociale, in functie de avantajul social general pe care il ofera familia fata de riscul de mortalitate inregistrat in rândul barbatilor si femeilor.

Tue
01
Aug

Analiza cost-utilitate a sildenafilului comparativ cu injectiile cu papaverina-fentolamina

Rezumat

Obiective: Sa evalueze comparativ, din punct de vedere al eficientei costurilor, sildenafilul si injectiile cu papaverina-fentolamina, administrate in tratamentul disfunctiei erectile.

Tue
01
Aug

Studiu prospectiv privind ideile suicidare ale pacientilor care se prezinta la consultatii neurologice in policlinica

Sinuciderea se numara printre primele 10 cauze de deces inregistrate cel mai frecvent atât in rândul barbatilor, cât si al femeilor din Marea Britanie.1 Principalul factor de risc este reprezentat de afectiunile psihiatrice; numeroase studii au constatat, insa, ca riscul este amplificat, in mare masura, si de o serie de maladii organice.1,2

Medicina generala
Tue
01
Aug

Riscul sinuciderii in rândul utilizatorilor de blocanti ai canalelor de calciu: studiu cu analiza pe blocuri, de tip caz-control, bazat pe populatie

Lindberg si colab au semnalat rezultatele a doua studii, care au considerat ca evidentiaza cresterea riscului de sinucidere dupa utilizarea de blocanti ai canalelor de calciu.1

Educatie si dezbateri
Tue
01
Aug

Testele functionale tiroidiene – a sosit momentul unei reevaluari

In cursul anului 1999, in laboratoarele medicale din Scotia s-au efectuat 890 000 de teste pentru determinarea TSH (thyroid stimulating hormone), ceea ce inseamna circa un test la sase indivizi, pentru o populatie de 5,1 milioane.1

Tue
01
Aug

Rolul echipei de ingrijire a pacientilor in tratamentul bolilor cronice

"Medicul si infirmiera au aparut in urma diviziunii treptate a muncii, prin care civilizatia a iesit din barbarism"

Sir William Osler (1891)

Stiri
Tue
01
Aug

Primul "spital virtual" britanic a obtinut unda verde

In Marea Britanie a fost conceput un prototip de "spital virtual", care va monitoriza pacientii la domiciliu, de la nivelul unor centre de control din toata tara, cu ajutorul unei burse in valoare de 10 mil Ł (16 mil $), alocata de Ministerul de Finante britanic pentru modernizarea serviciilor publice.

Tue
01
Aug

Chirurg israelian acuzat de uciderea a doi pacienti

Un chirurg israelian, in vârsta de 63 de ani, a fost incriminat pentru prezumtia de ucidere, in 1995, a doi pacienti de 80 de ani, precum si pentru mai mult de douasprezece acuze de presupuse neglijente medicale, luare de mita si conditionare, de care s-a facut vinovat in perioada când lucrase ca sef al sectiei de chirurgie cardiotoracica din cadrul Spitalului Ichilov, din Tel Aviv.

Tue
01
Aug

UE furnizeaza stimulente financiare pentru medicamentele "orfane"

Uniunea Europeana a introdus o noua legislatie, menita a incuraja companiile farmaceutice sa elaboreze tratamente pentru bolile "orfane" (rare) ce afecteaza mai putin de cinci persoane la 10 000 de locuitori

Tue
01
Aug

Medicii israelieni initiaza masuri revendicative

Cei 15 000 de medici israelieni din sectorul public initiaza masuri revendicative in vederea obtinerii unui nou sistem de plata. Timp de noua saptamâni, ei au aplicat sanctiunile ordonate de Israel Medical Association (Asociatia Medicala Israeliana), inchizând clinicile ambulatorii si comunitare, institutele de diagnostic si salile de operatii, prin rotatie, cu exceptia cazurilor de urgenta.

Subscribe to August 2000  / Nr. 8