Aprilie 2015 / nr. 3

Editorial
Mon
27
Apr

Prevenirea prezentarii defectuoase a datelor din cercetarea medicala

Image: 

Oamenii de stiinta ar trebui sa fie facuti raspunzatori pentru exagerarile din comunicatele de presa cu privire la activitatea lor

Articolele de interes general cu tematica stiintifica aparute in presa pot fi, pentru orice persoana cu pregatire medicala, o lectura inconfortabila. Mai mereu, ele contin, de pilda, interpretari gresite ale unor date corelate ca si cand ar denota o relatie de cauzalitate ori prezinta rezultate ale studiilor pe animale intr-o maniera exagerata, inducand impresia de certitudine cu privire la posibilitatea tratamentului pentru oameni. Dar cine este responsabil pentru asemenea denaturari?

Mon
27
Apr

Delirul in unitatea de terapie intensiva

Image: 

Mortal sau nu, delirul ramane o amenintare serioasa pentru pacientii din intreaga lume

De-a lungul ultimilor ani se pare ca a crescut vertiginos interesul fata de delirul ce afecteaza pacientii aflati in sectia de terapie intensiva. Aparitia lui frecventa, mai ales la bolnavii ventilati, naste tot mereu o intrebare: ”delirul provoaca in mod direct cresterea ratei de mortalitate sau este un epifenomen?” Intr-un articol corelat, Klein Klowenberg si colab. incearca sa ofere un raspuns.1 In studiul lor prospectiv de cohorta, autorii folosesc modele statistice complexe pentru a evidentia probabilitatea ca delirul sa nu determine cresterea directa a mortalitatii, schimband complet rezultatele furnizate de un numar mare de studii observationale.2, 3

Mon
27
Apr

Publicatiile medicale si legaturile cu industria

Image: 
Medical journals and industry ties

Nici pic de toleranta pentru articolele de educatie corelate financiar cu industria

 

The BMJ a fost una dintre primele reviste medicale care a solicitat declararea conflictelor de interese de catre autori. Ne preocupa indeosebi cele de natura financiara, care consideram ca sunt cel mai usor de identificat. Pe de alta parte, intelegem ca pot imbraca multe forme si obisnuim sa-i rugam pe autori sa declare orice conflict nefinanciar relevant. Principiul calauzitor a fost folosirea transparentei ca un panaceu;1 am crezut in justetea lui, insa experienta acumulata si numarul tot mai mare al dovezilor ne spun ca am avut dreptate doar pe jumatate.2 Transparenta ramane esentiala, dar nu este suficienta pentru a elimina existenta sau perceperea influentelor.

Sinteze clinice
Thu
14
May

Boala provocata de virusul Ebola

Image: 

Boala provocata de virusul Ebola este o infectie zoonotica severa, adesea fatala (fig. 1). Exista cinci specii: Zair ebolavirus, Sudan ebolavirus, Taï Forest ebolavirus, Bundibugyo ebolavirus si Reston ebolavirus.1

Specia Zair ebolavirus este responsabila pentru actuala epidemie din Africa de Vest, care a atins cele mai mari proportii de cand s-a descoperit virusul, in 1976 (fig. 2 de pe thebmj.com).

Practica medicala
Thu
14
May

Nu folositi antipsihoticele in tratamentul de rutina al agitatiei si agresivitatii la pacientii cu dementa

Image: 

Rubrica “Pagina schimbarii” isi propune sa alerteze clinicienii cu privire la necesitatea unei modificari rapide a practicii, in vederea adaptarii ei la dovezile actuale. Consilierii seriei de articole din aceasta categorie sunt Sera Tort, redactor al sectiunii clinice, si David Tovey, redactor sef, Cochrane Library. Primim cu placere orice sugestii legate de alte noi lucrari tematice (va rugam sa ni le comunicati prin e-mail la adresa practice@bmj.com).

Thu
14
May

USOR DE OMIS? | Cancerul pulmonar

Image: 

Actuala lucrare face parte dintr-o serie de articole ce aduc in discutie afectiuni care s-ar putea sa aiba o frecventa mai mare decat cred multi medici sau sa fie ignorate la prima prezentare. Consilierii seriei sunt Anthony Harnden, lector universitar la catedra de medicina generala, Department of Primary Health Care, University of Oxford, si Richard Lehman, medic generalist, Banbury. Pentru a sugera un subiect adecvat, va rugam scrieti-ne pe adresa practice@bmj.com

 

Thu
14
May

TESTAREA RATIONALA | Investigarea hematuriei invizibile asimptomatice

Image: 

In cazul unui barbat in varsta de 42 de ani, luat in evidenta ca pacient nou al unui cabinet medical, testarea urinara cu bandelete arata hematurie 1+. Nu se detecteaza proteinurie. Pacientul nu observase niciodata sange in urina, nu are simptome de tract urinar inferior, nici manifestari sugestive pentru pietre la rinichi si nici simptome sistemice. A fost fumator, nu are istoric medical, ocupational sau familial relevant si nu ia medicamente prescrise, OTC-uri sau suplimente alimentare. Are o tensiune arteriala de 136/88 mm Hg. Examenul fizic nu indica nimic deosebit. Creatinina serica este 95 µmol/l, iar rata estimata a filtrarii glomerulare 80 ml/min/1,73m2.

 

Care este investigatia urmatoare?

Stiri
Mon
27
Apr

Multe cancere esofagiene si gastrice sunt descoperite prea tarziu

Image: 

Un audit a constatat ca numarul pacientior care supravietuiesc dupa chirurgia cancerului esofagian si gastric  a atins cel mai inalt nivel de pana acum, dar multe cazuri sunt diagnosticate prea tarziu pentru ca bolnavii sa beneficieze de pe urma tratamentului.

Auditul national pentru cancerul esogastric a observat ca mortalitatea la 30 de zile dupa interventia chirurgicala a scazut de la 4,1%, intre anii 2008 si 2010, cand a fost initiat, la 2,3%, in perioada 2011–2013; aceeasi tendinta descendenta – de la 6,5% la 4,5% – a avut si mortalitatea la 90 de zile.

Studiul a cules date despre toti cei 22 832 de pacienti din Anglia si Tara Galilor care au fost diagnosticati cu cancer esofagian sau gastric intre 1 aprilie 2011 si 31 martie 2013. Proportia celor luati in considerare pentru tratamentul curativ a crescut, in cinci ani, de la 35,9% la 37,3%, ceea ce inseamna ca majoritatea prezinta in continuare boala incurabila.

Mon
27
Apr

Colegiul Regal al Medicilor isi mentine ferm opozitia fata de moartea asistata

Image: 

Royal College of Physicians (RCP – Colegiul Regal al Medicilor) si-a reafirmat pozitia de respingere a ideii de moarte asistata dupa ce un sondaj de opinie intern a aratat ca majoritatea membrilor lui nu sustineau o modificare a legii.

S-a constatat, insa, o modificare a opiniei fata de momentul in care RCP intiase, in 2006, un demers identic: numarul celor care se opuneau schimbarii legislative cu privire la moartea asistata a scazut cu 10,7%.

Chestionarul a fost trimis catre 21 674 de rezidenti si membri ai RCP, inclusiv celor pensionati. Dintre acestia, 40% (8 767) l-au accesat, dar numai 31% dintre participanti au raspuns la fiecare intrebare.

Mon
27
Apr

Variatiile din cadrul asistentei medicale acordate cancerului pulmonar continua sa afecteze supravietuirea si calitatea vietii

Image: 

Potrivit celui mai recent audit pentru tratamentul cancerului pulmonar, in unele regiuni din Marea Britanie sunt tratati chirurgical aproape doua treimi (63%) dintre pacientii aflati in stadii initiale ale bolii in speta, pe cand in altele, doar o treime (33%).

”Dat fiind faptul ca operatia este cea mai buna sansa de vindecare a maladiei, datele obtinute sugereaza ca un numar substantial de pacienti mor nejustificat din cauza cancerului pulmonar, ca urmare a variabilitatii locale din cadrul asistentei medicale”, a subliniat raportul evaluarii. S-a constatat ca, in randul persoanelor cu boala avansata si incurabila, tratamentul cu chimioterapie a variat de la 48% la 69%, desi se stie ca, pentru astfel de bolnavi, chimioterapia prelungeste speranta de viata si amelioreaza calitatea traiului.

Auditul a adunat date de la 39 203 de pacienti cu cancer pulmonar consultati in spital, in 2013, in Anglia, Scotia si Tara Galilor.

Mon
27
Apr

Cele mai multe decese maternale sunt provocate de afectiuni medicale necorelate cu sarcina

Image: 

Un raport a aratat ca, in cazul a doua treimi dintre femeile care mor in perioada graviditatii sau la scurt timp dupa incheierea ei, decesul nu este determinat de complicatiile sarcinii, ci de alte afectiuni medicale – de pilda, boli de inima, neurologice sau probleme de sanatate mintala – ce s-au agravat deoarece nu au fost bine controlate.

Din 2009 pana in 2012, 357 de femei din Marea Britanie au murit in timp ce erau gravide sau in decurs de sase saptamani dupa nastere. Conform raportului din programul MBRRACE-UK, realizat de cercetatorii Universitatii Oxford, din totalul deceselor, 36 au fost coincidente cu sarcina si 321 au fost corelate cu complicatiile ei sau cu alte cauze medicale. Ratele de deces erau mai mari la persoanele cu o varsta mai inaintata, care fie proveneau din zone defavorizate, fie nu erau originare din Marea Britanie.

Subscribe to Aprilie 2015 / nr. 3