Aprilie 2014 / nr. 3

Editorial
Mon
05
May

Ce efecte va avea revolutia centrata pe pacient?

Image: 

        In Anglia, coalitia guvernamentala si-a declarat prompt intentia de a ”situa pacientii in centrul NHS”. Raportul executivului din 2010, Equity and Excellence: Liberating the NHS (Echitate si excelenta: dezangajarea NHS), promitea o crestere a cuantumului de optiuni,  de masuri de control si de informatii,1 precum si o activare a procesului de luare in comun a deciziilor, dupa principiul ” fara mine nu se poate lua nicio hotarare privitoare la persoana mea” si prin sustinerea intereselor noastre de catre Healthwatch, o noua si puternica organizatie pentru drepturile consumatorului. La nivel guvernamental a fost continuata traditia unei pretinse retorici referitoare la rolul central al pacientului – documentele oficiale abunda de platitudini prietenoase cu utilizatorul de servicii, de tipul: ”situarea pacientului pe primul plan”, ”pacientii, prioritatea prioritatilor”.
 

Mon
05
May

Fibroza pulmonara idiopatica

Image: 

          In 1868, Flint a descris o afectiune denumita ”pneumonita cronica” si a observat aspectul bulbos al varfurilor degetelor unui pacient, cunoscut mai tarziu sub denumirea de ”degete hipocratice”. A fost, probabil, primul caz inregistrat de fibroza pulmonara idiopatica. Fibroza pulmonara idiopatica (FPI) este o forma devastatoare de maladie pulmonara interstitiala de cauza necunoscuta. Dupa diagnosticare, bolnavii supravietuiesc, in medie, trei ani, iar prognosticul este mai prost decat in cazul multor forme de cancer. Conform unei estimari conservatoare, in Marea Britanie se inregistreaza, anual, 5 000 de cazuri noi, iar in SUA sunt diagnosticati in fiecare an cel putin 14 000 de pacienti. Varsta medie a debutului este de 70 de ani si aproximativ doua treimi dintre cei afectati sunt fumatori. Considerata candva o maladie inflamatorie cronica, boala reprezinta, cel mai probabil, un raspuns fibrotic determinat de celule epiteliale alveolare anormal activate.

Mon
05
May

Gestionarea eficienta a problematicii furnizarii asigurarii de sanatate cu caracter universal

Image: 

            Sunt tot mai accelerate eforturile ce vizeaza obtinerea asigurarii de sanatate cu caracter universal – definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept acces universal la serviciile de sanatate necesare, fara ca pacientul sa se confrunte cu privatiuni financiare ca sa plateasca pentru ele. In decembrie 2012, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat in unanimitate o rezolutie ce sustine asigurarea de sanatate cu caracter universal si indeamna guvernele sa ofere asistenta medicala accesibila tuturor cetatenilor.

Mon
05
May

Plata pentru asistenta medicala a imigrantilor

Image: 

           Publicarea rezultatelor cercetarii ce viza accesul vizitatorilor si imigrantilor la NHS (sistemul national britanic de asistenta medicala), autorizata de Department of Health (Ministerul Sanatatii), a situat in prim plan problema asa-zisului ”turism de sanatate” (adica deplasarea oamenilor dintr-un loc in altul cu intentia de-a beneficia de tratamente la care nu au dreptul gratuit de la NHS). In cursul anului 2013, guvernul s-a consultat asupra propunerilor politice din Anglia legate de accesul imigrantilor la NHS si de contributia financiara aferenta; mai exact, era vorba de o cotizatie anuala de 200 ₤ pentru vizitatorii non-EEA (European Economic Area – Zona Economica Europeana). Draft Immigration Bill (Proiectul de lege al imigrarii), publicat in noiembrie 2013, legalizeaza dispozitia pentru o astfel de suprataxa.
 

Mon
05
May

Diagnosticul si managementul cancerului gastric

Image: 

            La nivel mondial, rata mortalitatii din cauza cancerului gastric, standardizata in functie de varsta, este de de 14,3 la 100 000 de barbati si de 6,9 la 100 000 de femei. Incidenta arata ca exista variatii clare in functie de regiune si de sex – ratele sunt mai mari in estul Asiei si al Europei, precum si in America de Sud si mai mici in America de Nord si in sudul Africii. Diagnosticul precoce este crucial, data fiind posibilitatea aparitiei rapide a metastazelor atat la nivelul ficatului, al pancreasului, al omentumului, esofagului, ductelor biliare cat si la distanta, in ganglionii limfatici.

Cercetare
Mon
05
May

Chirurgia bariatrica versus tratamentul nechirurgical pentru obezitate: sinteza sistematica si metaanaliza a trialurilor randomizate, controlate

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI
 
                 Care sunt efectele sumare ale chirurgiei bariatrice, in comparatie cu cele ale tratamentului nechirurgical pentru obezitate, asupra pierderii in greutate, a comorbiditatilor, a evenimentelor adverse si a calitatii vietii?
 
RASPUNSUL PE SCURT
 
                Chirurgia bariatrica este mai eficienta in ceea ce priveste atat inducerea scaderii greutatii corporale cat si remisia diabetului de tip 2 si a sindromului metabolic, dupa o perioada maxima de urmarire de doi ani; de asemenea, nu exista niciun raport referitor la evenimente cardiovasculare sau decese survenite dupa efectuarea ei, iar cele mai frecvente efecte adverse postoperatorii au fost anemia feripriva si practicarea unei noi interventii.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA
 

Actualitati
Mon
14
Apr

Imigrantii sunt o povara pentru sistemele de sanatate?

Image: 

Accesul imigrantilor la serviciile de sanatate este tot mai restrans; sa fie, oare, o masura necesara, justificata de dovezile existente? Sophie Arie prezinta situatia

Sinteze clinice
Mon
05
May

Diagnosticul si managementul eritrocitozei

Eritrocitoza denumeste cresterea numarului de hematii. Intr-un recent studiu din SUA, prevalenta eritrocitozei primare (cunoscuta si sub denumirea de policitemia vera) era de 44–57 de cazuri la 100 000 de oameni. Prevalenta eritrocitozei secundare este semnificativ mai mare, dar este dificil de cuantificat fiindca nu exista date. Sinteza de fata isi propune sa actualizeze modalitatile de diagnostic pentru pacientii care se prezinta cu eritrocitoza, precum si informatiile privitoare la conduita terapeutica recomandata.
 
Care este definitia eritrocitozei?
 

Practica medicala
Mon
05
May

Cand este oportuna solicitarea unui test de anticorpi antinucleari

Image: 

 
              O tanara in varsta de 23 de ani se prezinta la medicul de familie cu un istoric de trei luni de disconfort, oboseala si artralgii pe care le atribuie unei infectii virale. La debutul simptomelor s-a adresat serviciului de urgente, deoarece avea durere toracica pleuritica. Avusese in trecut doua avorturi spontane, dar in rest a fost sanatoasa. La examinare se observa ganglioni limfatici mici, nedurerosi, la nivelul gatului, iar articulatiile interfalangiene proximale ale mainilor erau usor umflate si dureroase.
 
Care sunt urmatoarele investigatii?
 

Stiri
Mon
05
May

Lectiile de pe urma tratamentului animalelor de companie vor imbunatati tratamentul medical al oamenilor

Image: 

            Cercetatorii au afirmat ca o mai stransa colaborare intre cei specializati in domeniul medicinei umane si, respectiv, al celei veterinare va imbunatati cunostintele pe care le avem despre bolile oamenilor si va grabi aparitia unor potentiale tratamente. Invatarea de la animale ca pacienti, o disciplina cunoscuta sub numele de ”medicina comparativa” sau ”medicina unica”, presupune combinarea si transpunerea datelor stiintifice si clinice obtinute din medicina umana si din cea veterinara, cu scopul de-a impulsiona bunastarea oamenilor si-a animalelor. Iata numai doua exemple edificatoare in acest sens: un burete impregnat cu un agent chimioterapeutic, aplicat local, pentru a trata tesutul afectat in osteosarcom, ce a fost realizat initial de catre chirurgii veterinari din California pentru tratamentul bolii la caini, dar care a ajuns sa fie utilizat la oamenii afectati de maladia in speta, si identificarea bazei genetice a narcolepsiei, initial la cateii de casa.

Mon
05
May

Un site cu acces public va gazdui datele privitoare la genoamele unui numar de 100 000 de persoane

Image: 

         Un ambitios proiect genomic, lansat in Marea Britanie in noiembrie 2013, vizeaza realizarea secventei ADN pentru 100 000 de persoane, urmand ca respectivele informatii sa fie puse la dispozitia publicului cu statut de resursa stiintifica gratuita. Datele genetice vor fi legate de informatii medicale si de alte detalii fenotipice  despre donor, astfel incat cercetatorii sa poata folosi materialul in vederea identificarii genelor legate de afectiunile medicale, a crearii unor noi tratamente si a unor imbunatatiri ale medicinii personalizate.

Mon
05
May

Sistemul de sanatate din Romania este in criza, ca urmare a exodului medicilor catre destinatii unde pot gasi un climat profesional mai bun

Image: 

           In ultimii ani, mii de doctori au parasit Romania, fapt ce a generat o criza a sistemului national de asistenta medicala, iar Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), afirma ca situatia se va inrautati daca guvernul nu va lua masuri de imbunatatire a conditiilor de lucru pentru doctorii ramasi in tara. In cadrul unui interviu acordat BMJ-ului, dr. Astarastoae a declarat ca, in 2013, numarul medicilor din spitalele publice a ajuns la 14 500, fata de circa 20 000, cat era in 2011.
 

Subscribe to Aprilie 2014 / nr. 3