Aprilie 2012 / Nr. 3

Editorial
Wed
18
Apr

Frauda ştiinţifică la nivel instituţional

Image: 

Deficienţele constatate în cazul scandalului vaccinului antirujeolic ar putea necesita o intervenţie parlamentară

Wed
18
Apr

Statutul de autor onorific şi cel de autor „fantomă”

Nu înregistrează un declin substanţial, aşa că s-ar putea să fie nevoie de stabilirea unor standarde mai riguroase

Wed
18
Apr

Starea sănătăţii bărbaţilor în Europa

Image: 

Asistenţa medicală primară convenţională nu va rezolva problema

Wed
18
Apr

Prescrierea periodică în medicina generală

Image: 

Recepţioniştii joacă un rol important, dar se impune în continuare verificarea siguranţei diferitelor proceduri organizatorice

Wed
18
Apr

De ce există diferenţe între rezultatele trialurilor randomizate şi cele ale studiilor observaţionale?

În mai multe domenii de cercetare apar dezacorduri între teoria statistică şi datele empirice

Analize, Controverse, Observatii
Mon
23
Apr

Combaterea fraudei ştiinţifice

Image: 

Frauda ştiinţifică poate avea consecinţe grave, dar investigarea ei nu este întotdeauna simplă. Elizabeth Wager trece în revistă unele obstacole.

Mon
23
Apr

Bărbaţii europeni au nevoie de propria lor strategie de sănătate

Image: 

Un recent raport european asupra stării de sănătate a bărbaţilor arată că aceasta a rămas în urmă faţă de cea a femeilor. Alan White şi colab. analizează problemele existente şi solicită intensificarea abordărilor strategice, metodologice şi ştiinţifice ce vizează în mod specific reprezentanţii sexului masculin.

Sinteze clinice
Mon
23
Apr

Transplantul renal

Datele epidemiologice din ultimele decenii sugerează că numărul global al pacienţilor cu insuficienţă renală (IR) care beneficiază de transplant renal se ridică la 1,4 milioane, iar cuantumul lor creşte cu aproximativ 8% pe an.

Practica medicala
Mon
23
Apr

Investigarea angio-edemului recurent

Image: 

Un pacient în vârstă de 57 de ani s-a prezentat la serviciul local de urgenţă fiindcă îi apăruse, pentru a patra oară în ultimile patru luni, un edem fără prurit, la nivelul limbii şi al cavităţii bucale.

Minerva
Mon
23
Apr

Un fumător în vârstă de 57 de ani, cu un istoric de consum masiv de alcool şi cu amigdalectomie, s-a prezentat la medic cu durere în partea stângă a gâtului.

Image: 

Avea respiraţie fetidă, cu ulceraţie şi leucoplazie în fosa amigdaliană stângă. Diagnosticul prezumtiv iniţial a fost de carcinom orofaringian cu celule scuamoase şi a fost investigat în consecinţă.

Stiri
Wed
18
Apr

Amploarea procesului intentat pentru fraudă unui psiholog olandez este „fără precedent”

Image: 

Un bine cunoscut psiholog olandez a falsificat datele în numeroase studii. Acesta este, conform comitetului de investigare, cel mai serios caz de fraudă ştiinţifică înregistrat vreodată.

Wed
18
Apr

În Anglia, un secretar de stat pe probleme de sănătate dezvăluie 60 de indicatori ai performanţei

Secretarul de stat englez pe probleme de sănătate, Andrew Lansley, a dezvăluit 60 de indicatori ai performanţei din cadrul NHS (National Health Service – sistemul naţional de servicii medicale), ce vor fi utilizaţi pentru evaluarea comitetului consultativ al NHS.

Wed
18
Apr

Problemele generate de conflictul de interese în cadrul noului NHS nu au fost rezolvate, a declarat comisia de reglementare

Image: 

Conform unui important for de reglementare al asistenţei medicale, guvernul britanic nu a clarificat încă modul în care recentele reforme legate de eficientizarea serviciilor furnizate de NHS îi vor împiedica pe medicii generalişti să ajungă la conflicte de interese.

Wed
18
Apr
Subscribe to Aprilie 2012  / Nr. 3