Aprilie 2008 / Nr. 3

Editorial
Wed
05
Nov

Diabetul, tulburările cognitive şi demenţa

Raportul Dementia UK, publicat la începutul acestui an din partea Societăţii Alzheimer, prefigurează că, în anul 2050, 34 de milioane de oameni vor avea demenţă, 71% dintre cazuri localizându-se în ţările dezvoltate.1

Wed
05
Nov

Utilizarea barierelor fizice pentru reducerea diseminării virusurilor respiratorii

Pregătirea personalului medical şi a publicului pentru o pandemie gripală constituie, de multă vreme, un subiect de cercetare la nivel mondial, iar în ultimii cinci ani, guvernele şi departamentele de sănătate publică au publicat diverse recomandări pe această temă.1-4

Wed
05
Nov

Cercetarea medicală independentă

În mai 2004 a fost lansată European Clinical Trials Directive (Directiva Europeană privitoare la Studiile Clinice). Prevederile ei, ce impuneau tuturor cercetărilor de acest tip să respecte principiile de conduită clinică, au alimentat temerile legate de imposibilitatea desfăşurării unor asemenea studii în absenţa finanţării acordate de industria farmaceutică.

Wed
05
Nov

Cercetarea medicală independentă

În mai 2004 a fost lansată European Clinical Trials Directive (Directiva Europeană privitoare la Studiile Clinice). Prevederile ei, ce impuneau tuturor cercetărilor de acest tip să respecte principiile de conduită clinică, au alimentat temerile legate de imposibilitatea desfăşurării unor asemenea studii în absenţa finanţării acordate de industria farmaceutică.

Wed
05
Nov

Reducerea cuantumului de internări în spital

În martie 2007, National Health Service (NHS) Institute for Innovation and Improvement (Institutul pentru Inovaţii şi Performanţă al Sistemului Naţional de Servicii de Sănătate al Marii Britanii) a publicat un repertoriu -

Wed
05
Nov

Urmărirea evoluţiei pacienţilor cu cancer de sân

Mai mult de 1,2 milioane de femei şi bărbaţi din întreaga lume sunt diagnosticaţi, în fiecare an, cu cancer de sân. În 2007, supravieţuirea la 20 de ani, în cazul bolii în speţă, era mai lungă cu 30 de ani decât cea la cinci ani, de acum trei decenii.1

Cercetare
Wed
05
Nov

Efectul exercitat de European Clinical Trials Directive asupra studiilor clinice independente, în Danemarca: studiu retrospectiv privind aplicaţiile depuse la Danish Medicines Agency, 1993-2006

REZUMAT

Obiectiv: Determinarea impactului exercitat de European Clinical Trials Directive asupra numărului de studii clinice independente desfăşurate în Danemarca.

Wed
05
Nov

Măsuri fizice pentru a întrerupe sau a reduce diseminarea virusurilor respiratorii: analiză sistematică

REZUMAT

Obiectiv: Sinteza sistematică a datelor ce ilustrează eficacitatea măsurilor fizice destinate întreruperii sau reducerii procesului de diseminare a virusurilor respiratorii.

Wed
05
Nov

Recomandarea utilizării topice sau orale de ibuprofen în durerea cronică de genunchi, la persoanele mai în vârstă: trial controlat randomizat şi studiu al preferinţelor pacienţilor

REZUMAT

Obiectiv: Să stabilească dacă pacienţii cu vârste de peste 50 de ani, cu durere cronică de genunchi, trebuie sfătuiţi să folosească medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) topice sau orale.

Contributie locala
Wed
05
Nov

Funcţia ventriculară longitudinală la pacienţii cu insuficienţă cardiacă - predictor de mortalitate

Gradul disfuncţiei miocardice, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, este un parametru esenţial în evaluare, un predictor puternic al mortalităţii pe termen lung.

Analize, Controverse, Observatii
Wed
05
Nov

DEPĂŞIREA GRANIŢELOR Tessa Richards

Demersurile destinate îmbunătăţirii calităţii aerului din Beijing vor impulsiona, oare, programul referitor la schimbările climatice?

Ianuarie este luna îndeplinirii hotărârilor luate de Anul Nou, dar tot atunci e timp suficient şi pentru încălcarea lor.

Wed
05
Nov

Competiţia într-un sistem de sănătate cu finanţare publică

Este justificat ca Marea Britanie şi alte ţări să adopte un model bazat pe piaţă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale? Steffie Woolhandler şi David Himmelstein sunt de părere că răspunsul adecvat la experienţa SUA cu o asemenea politică este carantina, nu imitarea

Sinteze clinice
Wed
05
Nov

Aspecte medicale ale circumciziei

De ce ar fi bine sa citesc aceasta sinteza clinica?

Circumcizia este cea mai frecvent întâlnită intervenţie chirurgicală la persoanele de sex masculin, deoarece este practicată de rutină la copii, în multe ţări, din motive religioase şi culturale.

Wed
05
Nov

Cefaleea de tip tensiune

Cefaleea cu caracter de tensiune este o afecţiune neurologică manifestată printr-o predispoziţie la atacuri între uşoare şi moderate de dureri de cap, cu câteva simptome asociate.

Practica medicala
Wed
05
Nov

SCHIMBAREA ABORDĂRII TERAPEUTICE

Problema clinică

Prevalenţa apneei de somn obstructive în ţările cu nivel de trai ridicat este estimată la 20%, pentru formele de gravitate medie şi la 6-7%, pentru cele severe.

Wed
05
Nov

NOUTĂŢI ÎN SARCINĂ

Sarcina poate complica o tulburare de alimentaţie, întrucât modificările formei corpului accentuează, uneori, anxietatea legată de perspectiva creşterii în greutate. Femeile gravide cu tulburări de alimentaţie necesită monitorizare atentă şi sprijin postnatal

Opinii si recenzii
Wed
05
Nov

Putem aborda o funcţie de conducere cu mai mult curaj?

Înainte de-a deveni medic generalist în cadrul NHS (National Health Service - Serviciul Public de Sănătate din Marea Britanie - n. trad.) am lucrat cu plăcere, timp de 20 de ani, ca medic în RAF (aviaţia militară britanică - n. trad.).

Wed
05
Nov

Medicii ştiu prea multe

"E ceva în neregulă cu ochiul ei, pare să nu facă abducţie peste linia mediană. Cred că are paralizie de nerv şase."

Wed
05
Nov

Adevărul ştiinţific

Scientific truth
BMJ 2007;335:970

London
Alistair Tindall
specialist registrar

Orice adevăr ştiinţific parcurge trei etape. Mai întâi, oamenii afirmă că intră în contradicţie cu Biblia. Apoi, pretind că a fost descoperit de alţii înainte. Iar în final, susţin că au crezut în el din prima clipă.

Louis Agassiz

Wed
05
Nov

Sursa creativităţii

Source of creativity
BMJ 2008;336:662

London
Alistair Tindall
specialist registrar

Simplul act al concentrării asupra lucrurilor care, de obicei, sunt luate ca atare, constituie o puternică sursă de creativitate.

Edward de Bono

Wed
05
Nov

Post scriptum

Endpiece
BMJ 2007;335:990

Imperial College, London
Mohammed Rashid
student la medicină

Umanitatea are, trei mari duşmani: febra, foametea şi războiul; dintre aceştia, febra este, de departe, cel mai mare şi mai de temut.

Sir William Osler (Medic canadian, 1849-1919). În: Cushing H. The life of Sir William Osler. vol I, ch 14. Oxford: Clarendon, 1925

Wed
05
Nov

De vânzare: maşină

"Am cumpărat maşina aceasta tot de la un doctor, coleg cu mine." Medicii sunt şi în prezent consideraţi o categorie profesională respectabilă şi m-am felicitat în sinea mea că am reuşit să câştig încrederea viitorilor cumpărători spunându-le că sunt doctor, la fel ca şi fostul proprietar.

Wed
05
Nov

Ştiu prea multe

În timpul ultimului an de facultate am avut o rotaţie de două săptămâni obligatorii în departamentul de dermatologie de la spital. Chiar dacă eram conştienţi de frecvenţa, importanţa şi, adesea, gravitatea problemelor cutanate, dermatologia nu reprezenta pentru noi o specialitate de interes.

Minerva
Wed
05
Nov

MINERVA

Dat fiind faptul că întrebarea noastră, "A fost justificată confuzia mass-mediei pe tema corelaţiei dintre alăptare şi IQ" (BMJ 24 noiembrie 2007, p. 1074), a stârnit indignarea unor cititori ale căror scrisori relevau existenţa unor lacune în privinţa cunoştinţelor de gramatică, am solicitat un sfat competent ca să aflăm dacă e corectă formularea "media este" sau "media sunt".

Stiri
Wed
05
Nov

Tratamentul hormonal plus radiaţiile întârzie dezvoltarea cancerului de prostata, arata un studiu american

Patru luni de privare androgenică în asociere cu radiaţie externă încetinesc dezvoltarea cancerului de prostată - în special a metastazelor osoase - cu până la opt ani, conform unui studiu efectuat de Universitatea California din San Francisco şi de unităţile colaboratoare (Journal of Clinical Oncology 2008 Jan 2 doi:10.1200/JCO. 2007.13.9881).

Wed
05
Nov

Costul multor tratamente obişnuite înregistrează variaţii mari în Europa

Conform unei lucrări publicate în suplimentul revistei Health Economics (2008;17:88-103), costul procedurilor obişnuite, fie ele medicale, chirurgicale sau stomatologice, variază, în nouă ţări din Uniunea Europeană, între limite largi.

Wed
05
Nov

Tratamentul pacientilor cu sindrom hipereozinofilic, cu mepolizumab

Sindromul hipereozinofilic (SHE) reprezintă un grup heterogen de boli caracterizat prin eozinofilie persistentă (>1 500 eozinofile/mm3), fără cauză, asociată cu afectare multiorganică eozinofil-dependentă, potenţial severă şi cu morbiditate considerabilă.

Wed
05
Nov

Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu cancer gastric, preoperator versus postoperator

Helicobacter pylori (H.P.) e considerat, în prezent, agentul etiologic pentru gastrita cronică şi ulcer. Forma cronică a infecţiei prodese de această bacterie este, de asemenea, asociată cu apariţia cancerului gastric distal şi cu recidiva acestuia, ceea ce impune cu necesitate eradicarea infecţiei cu H.P. după rezecţia neoplasmului gastric.

Wed
05
Nov

Colegiul Medicilor din România vă informează

Noi propuneri CMR la proiectul vânzării cabinetelor medicale

Subscribe to Aprilie 2008  / Nr. 3