Aprilie 2007 / Nr. 3

Editorial
Mon
03
Nov

Hepatita cronică C

Hepatita virală C este o afecţiune ce poate fi tratată.1 În general, pacienţii respectivi sunt relativ asimptomatici, dar există riscul ca, în timp, boala să avanseze către stadiul de ciroză, cu toate complicaţiile ei aferente.

Mon
03
Nov

Simptomatologia de tract urinar inferior, la bărbaţi

Simptomele legate de tractul urinar inferior - incluzându-le pe cele micţionale, de contenţie şi post-micţionale - survin la mai mult de jumătate dintre bărbaţii cu vârste de peste 65 de ani, afectându-le calitatea activităţilor cotidiene, precum şi a vieţii.1, 2

Mon
03
Nov

Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor

A sosit momentul ca Food and Drug Administration (FDA-Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor) din SUA să fie pacientul examinat, care beneficiază din plin de asistenţa medicilor curanţi sau a nostrum.

Mon
03
Nov

Tuberculoza în ţările sărace

În majoritatea ţărilor cu resurse limitate, epidemia de tuberculoză şi cea de infecţie cu HIV înregistrează un curs ascendent.1 În ciuda tratamentului corect, în condiţiile lipsei controlului epidemiei HIV, este de aşteptat o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză.1

Cercetare
Mon
03
Nov

Efectele profilaxiei cu izoniazidă asupra mortalităţii şi incidenţei tuberculozei la copiii infectaţi cu HIV: studiu randomizat controlat

Rezumat

Obiective: Estimarea impactului profilaxiei cu izoniazidă asupra mortalităţii şi incidenţei tuberculozei, la copiii infectaţi cu HIV.

Structura cercetării: Studiu bicentric, prospectiv, dublu orb, controlat placebo.

Mon
03
Nov

Automanagementul simptomelor de tract urinar inferior: studiu randomizat controlat

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea eficienţei automanagementului, ca intervenţie de primă linie, la bărbaţii cu simptome urinare de tract inferior.

Design: Studiu randomizat controlat.

Analize, Controverse, Observatii
Mon
03
Nov

Zona de graniţă a brokerajului informaţional

Pentru ca descoperirile recente să exercite o influenţă reală asupra serviciilor de sănătate este necesar un intermediar, afirmă Jonathan Lomas

Mon
03
Nov

Dilema medicală actuală

Pentru George Bernard Shaw, dilema profesiei medicale consta în alegerea între binele pacienţilor şi binele propriu. În prezent, ea se traduce prin ineficienţa acţiunilor noastre.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Reabilitarea post-accident vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt responsabile, la nivel mondial, de aproximativ 5,54 milioane de decese anual,1 iar impactul lor este de aşteptat să crească, în deceniile următoare, datorită schimbărilor structurii demografice, observate cu precădere în ţările în curs de dezvoltare.w1

Practica medicala
Mon
03
Nov

Dispepsia si Helicobacter pylori

Dispepsia este o manifestare frecventă, ce afectează peste 40% din populaţia de vârstă adultă a Regatului Unit. În cursul unui an calendaristic vor fi consultaţi, pentru asemenea simptome, în medie, de către medicul generalist, 210 pacienţi, unul din zece fiind îndrumat spre serviciile specializate, în vederea efectuării unor investigaţii suplimentare.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Criza secţiilor clinice

Am avut o săptămână deprimantă şi cel mai mult m-a afectat discuţia pe care am surprins-o între doi chirurgi aflaţi în perioada de pregătire. "Azi sunt de gardă," zicea, îmbufnat, unul dintre ei.

Mon
03
Nov

Rolul mentorilor

Provin dintr-o ţară în curs de dezvoltare, în care gândul emigrării este omniprezent - de la discuţiile la nivel înalt până la conversaţiile neprotocolare.

Mon
03
Nov

Ungaria este în pragul desfiinţării a 9 000 de paturi de spital pentru a ajunge mai aproape de media existentă în UE

ungar şi-a anunţat proiectele de îmbunătăţire a cost-eficienţei serviciilor spitaliceşti la nivel naţional. Vor fi desfiinţate 9 000 de paturi de spital; va fi mărită capacitatea unor spitale cu amplasare strategică şi, în alte cazuri, vor fi aplicate măsuri de fuzionare, reorganizare sau restrângere a activităţii.

Mon
03
Nov

Viitorul din perspectivă istorică

J Enoch Powell


A historical view of the future

BMJ 2007;334:132

Enfield, Middlesex
Ruth Reed
rezident anul II psihiatric

Fiecare pacient poate absorbi, practic, un cuantum nelimitat de îngrijire medicală

J Enoch Powell, ministru britanic al sănătăţii între 1960 şi 1963

Mon
03
Nov

Complexe, dar delicate

Pentru a soarbe un lichid, buzele au rolul unei ţevi, iar limba, pe cel al unui piston. Ataşarea traheii la plămâni se face printr-un fel de flaut neted, cu o configuraţie specială, care ... schimbă compoziţia aerului şi modifică sunetele ...

Mon
03
Nov

Tehnologii uimitoare promit să transforme medicina

Mulţi scriitori au avut curajul să scruteze viitorul, iar cei mai temerari îşi şi publică scenariile pe care le prefigurează. La rândul lor, cititorii, mai ales cei înzestraţi cu darul premoniţiei, pot să le evalueze, ulterior, şi să le sesizeze inexactităţile inevitabile.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Chirurgii au operat o tânără de 14 ani care avea o rană prin împuşcare la gleznă, dar au lăsat glonţul in situ, pe considerentul că vascularizaţia talusului ar fi putut crea probleme.

Stiri
Mon
03
Nov

O companie de medicamente încearcă să interzică publicarea documentelor interne

Producătorul de medicamente Eli Lilly a acţionat în justiţie câţiva doctori, avocaţi, jurnalişti şi angajaţi proprii, în legătură cu obţinerea, de către aceştia, a peste 100 de documente şi e-mail-uri ale companiei referitoare la medicamentul antipsihotic olanzapine (Zyprexa).

Mon
03
Nov

Cele mai multe cancere din Europa pot fi evitate

Cercetările recente arată că, în Europa, ar putea fi evitate, în fiecare an, aproximativ 700.000 de cazuri de cancer (International Journal of Cancer 2006 Dec 27, doi: 10.1002/ijc. 22459).

Mon
03
Nov

Vântul schimbării bate dinspre Vest

Studenţii care îşi doresc o nouă modalitate de a studia medicina se orientează spre Vest - către Peninsula Medical School, din sud-vestul Angliei.

Mon
03
Nov

Tratamentul intervenţional în angina stabilă nu este superior celui medical

Rezultatele cercetărilor mai vechi au arătat că, la pacienţii cu angină pectorală stabilă, terapia intervenţională de revascularizare nu este superioară tratamentului medical.

Mon
03
Nov

Resuscitarea prin compresie toracică simplă este superioară tehnicii combinate compresie-ventilaţie

Ghidurile actuale de resuscitare recomandă, în cazul stopului cardiac cu martori, un raport de 30:2 între compresiile toracice şi ventilaţia gură-la-gură. Cu toate acestea, studiile experimentale au sugerat că o tehnică de resuscitare care să cuprindă doar compresii toracice, fără ventilaţie gură-la-gură, poate fi superioară celei clasice.

Mon
03
Nov

Rezonanţa magnetică nucleară este utilă în depistarea neoplasmului de sân contralateral, la pacientele cu neoplasm mamar dovedit

Metodele actuale de screening (clinic şi mamografic) pentru cancerul de sân contralateral, la pacientele diagnosticate cu neoplasm mamar unilateral, duc la o rată de rezultate fals negative de 10%.

Mon
03
Nov

Ce am invatat din lectia Vioxx?

În octombrie (2006 - n.ed.), pacienţii din Regatul Unit care au prezentat tulburări cardiovasculare în cursul terapiei cu rofecoxib şi-au pierdut dreptul de-a acţiona legal, pe teritoriul SUA, împotriva companiei Merck.

Subscribe to Aprilie 2007  / Nr. 3