Aprilie 2006 / Nr. 3

Editorial
Mon
27
Oct

Streptokinaza intrapleurală pentru infecţiile pleurale

Revărsatele pleurale parapneumonice şi empiemul pleural sunt afecţiuni clinice, care, datorită heterogenităţii lor, creează probleme atât din punct de vedere al terapiei cât şi al diagnosticului.1

Mon
27
Oct

Antibioticele în pandemia gripală

Perpetuarea răspândirii gripei aviare, provocată de virusul H5N1, creşte riscul declanşării unei posibile pandemii de gripă umană. Într-o situaţie reală, probabil că, într-un timp foarte scurt, n-ar mai fi disponibil nici un vaccin eficient şi s-ar înregistra un deficit de medicamente antivirale.

Mon
27
Oct

Diareea şi malnutriţia la copil

Cel de-al optulea congres al Commonwealth-ului, dedicat bolii diareice şi malnutriţiei, care a avut loc în cursul acestei luni (februarie a.c., n. red.), la Dhaka, Bangladej, a ridicat problema eficienţei măsurilor de combatere, la copii, a afecţiunilor menţionate.

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

Boala de reflux gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian se declanşează când pasajul conţinutului gastric la nivelul esofagului induce simptome specifice şi provoacă leziuni locale ale mucoasei.

Mon
27
Oct

Managementul diverticulitei

În ţările dezvoltate, prevalenţa maladiei diverticulare sigmoidiene perforate a crescut, de la 2,4/100 000, în 1986, la 3,8/100 000, în anul 2000.1 Boala diverticulară este una dintre cele cinci afecţiuni gastrointestinale considerate, în SUA, drept cele mai costisitoare.2

Practica medicala
Mon
27
Oct

Ulcerul diabetic al piciorului

Ulcerul diabetic al piciorului poate fi clasificat în două mari grupe: cel apărut în prezenţa exclusivă a neuropatiei (ulcer neuropatic) şi cel survenit pe fond ischemic, asociat afectării neurologice (ulcer neuroischemic).

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

Obedienţă oarbă

La Colegiul Medical Manipal folosim, pe lângă cursurile curente de anatomie şi disecţiile pe cadavru, tipare din răşină, scheme şi modele clinice.

Mon
27
Oct

Greşeala mea cea mai mare

În multe ţări asiatice în curs de dezvoltare, neurocisticercoza e o problemă majoră de sănătate publică, cu un impact deosebit asupra productivităţii, sănătăţii, economiei şi calităţii vieţii.

Mon
27
Oct

Raport de caz interactiv

Interactive case report
An alcoholic patient who continues to drink

BMJ 2006;332:160

Acest caz a fost prezentat pe 7 şi 14 ianuarie a.c. (BMJ 2006;332:33, 98). Dezbaterile continuă pe bmj.com (http://bmj.com/cgi/letters/332/7532/33).

Pe 4 februarie a.c. au fost publicate rezultatul cazului, comentariile suscitate de rezolvarea lui şi discuţiile online, susţinute de experţi în domeniu şi de pacient.

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Într-un articol de sinteză publicat în revista Chest (2006;129:59-62) sunt identificate cele patru cauze mai frecvente ale tusei cronice, reprezentate de sindromul căilor respiratorii superioare, astmul bronşic, bronşita eozinofilică non-astmatică şi boala de reflux gastro-esofagian. În afară de tuse, celelalte simptome caracteristice sus-citatelor afecţiuni pot lipsi.

Stiri
Mon
27
Oct

Factorii de risc pentru tuberculoză, în Rusia - studiu de tip caz-control

Rezumat

Obiective: Determinarea factorilor de risc pentru tuberculoză, în Rusia.

Design: Studiu de tip caz-control privind expunerea la o varietate de factori de risc, înainte şi după instalarea afecţiunii.

Localizarea: Oraş de talie mare, din Rusia.

Mon
27
Oct

Noi abordări diagnostice şi terapeutice ale migrenei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că migrenele severe pot fi la fel de invalidante ca şi tetraplegia.1 Boala afectează 15% dintre adulţii din America de Nord şi Europa de Vest şi se pare că pacienţii ce prezintă o asemenea simptomatologie solicită cel mai frecvent consultul medical.

Mon
27
Oct

Pacienţii cu neoplasm de prostată sunt mai puţin bine îngrijiţi decât cei cu alte tipuri de cancer

Într-un raport recent se arată că, deşi beneficiază de o îngrijire mai bună decât în urmă cu cinci ani, pacienţii cu neoplasm de prostată, din Anglia, sunt nevoiţi să aştepte prea mult până să ajungă la un consult de specialitate, după ce au primit trimiterea de la medicul de familie.

Mon
27
Oct

Administraţia unui spital dată în judecată deoarece nu a supravegheat medicii tineri

Administraţia unui spital din Marea Britanie se confruntă cu posibilitatea de-a plăti o amendă destul de mare, după ce şi-a recunoscut vina de-a nu fi supravegheat corespunzător doi medici tineri, a căror neglijenţă evidentă a dus la decesul unui pacient.

Mon
27
Oct

Interdicţie impusă de o revistă de chirurgie autorilor ce ascund conflicte de interese

Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery a anunţat că le va interzice autorilor, ce ascund în mod deliberat conflictele de interese, să mai publice, în revista respectivă, timp de cel puţin un an, tocmai pentru a sublinia importanţa deosebită pe care o acordă transparenţei evidente.

Mon
27
Oct

Femeile din comunitatea rromă au fost sterilizate ilegal

Conform unui raport pe ţară, cele circa 50 de femei din Cehia, care au fost sterilizate ilegal, ar trebui să beneficieze de compensaţii financiare.

Mon
27
Oct

Consumul de cafea este asociat, la femeile cu mutaţii ale genelor BRCA, cu scăderea riscului de apariţie a cancerului mamar

Conform unui studiu internaţional, consumul unor cantităţi mari de cafea ar putea reduce, în rândul femeilor cu risc crescut, incidenţa cancerului de sân.

Mon
27
Oct

Fondaparinux - superior enoxaparinei în cazul tuturor sindroamelor coronariene acute

Două studii importante (OASIS 5 şi 6) au fost publicate, înainte de tipărire, pe pagina web a două dintre cele mai mari jurnale de medicină din lume.

Mon
27
Oct

Enoxaparina - superioară heparinei nefracţionate în infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST

Studiul ExTRACT-TIMI 25 a inclus 20 506 pacienţi internaţi în primele şase ore de la debutul unui infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, care au primit tratament fibrinolitic.

Mon
27
Oct

Entecavir - superior lamivudinei în tratamentul asociat cu interferon al hepatitei cronice virale B

Recent au fost publicate două studii extrem de importante privind tratamentul hepatitei cronice virale B. Ambele fac parte din trialul BEHoLD şi au evaluat eficacitatea terapiei cu entecavir, faţă de cea cu lamivudină, atât la pacienţii cu antigen HBe-pozitivi (HBe+, 715 subiecţi) cât şi la cei HBe-negativi (HBe-, 648 de subiecţi).

Mon
27
Oct

Nataluzimab - util în scleroza multiplă

Două studii publicate recent au evaluat eficacitatea unui nou inhibitor de molecule de adeziune, nataluzimab, în tratamentul sclerozei multiple. Studiul AFFIRM a inclus 627 de pacienţi cu scleroză multiplă care au fost randomizaţi 1:1 să primească natalizumab sau placebo, intravenos, o doză la fiecare patru săptămâni, timp de doi ani.

Subscribe to Aprilie 2006  / Nr. 3