Aprilie 2005 / Nr. 3

Editorial
Fri
01
Apr

Selectarea şi sprijinirea medicilor mulţumiţi

Medicii nemulţumiţi au, adesea, rezultate profesionale sub aşteptări,1 iar datorită moralului scăzut în activitatea curentă, ei exercită o influenţă negativă asupra recrutării şi rezervelor de forţă de muncă, care reprezintă probleme presante pentru NHS.2

Fri
01
Apr

Modificări de procedură la nivelul rezervelor de sânge, reglementărilor şi transfuziei

În Marea Britanie, furnizarea de sânge pentru transfuzii a ajuns să pară ceva normal. Se prefigurează schimbări ce ar putea reduce rezervele de sânge, afectându-i pe toţi clinicienii care utilizează atât produsul de bază cât şi derivatele lui.

Fri
01
Apr

Îndrumările NICE privind managementul depresiei

Recomandările formulate de National Institute for Clinical Excellence (NICE - Institutul Naţional pentru Excelenţă Clinică) se axează pe condiţiile clinice care au un impact substanţial asupra sănătăţii publice şi care vizează perfecţionarea standardelor de îngrijire şi reducerea fluctuaţiilor de calitate ale serviciilor.

Fri
01
Apr

Utilizarea opioizilor în durerea persistentă, neprovocată de cancer

Studii epidemiologice efectuate în Australia şi Danemarca arată că aproximativ 19% din populaţie suferă de durere cronică neprovocată de cancer.1, 2 Ea are o prevalenţă de 12,6% şi afectează activităţile zilnice.1

Fri
01
Apr

Prevalenţa infecţiei cu HIV, în creştere

În a treia decadă a pandemiei HIV, numărul indivizilor afectaţi continuă să crească. Se estimează că, în prezent, la nivel mondial, sunt infectate cu HIV 38 de milioane de persoane, dintre care două milioane sunt copii, iar 4,8 milioane s-au infectat în 2003.1

Fri
01
Apr

Abilităţile clinice şi tehnicile de comunicare

Predarea, în facultăţile cu profil medical, a noţiunilor legate de deprinderile clinice se axează pe examenul fizic, pe farmacologie, farmacovigilenţă şi proceduri de tipul puncţiei venoase, suturilor şi resuscitării cardio-pulmonare.1

Practica medicala
Fri
01
Apr

Consultaţia de 10 minute

O femeie în vârstă de 32 de ani vine la consultaţie pentru cefalee frontală recurentă care a debutat cu aproximativ o lună în urmă, iar în ultimele zile a apărut mai frecvent şi cu o intensitate sporită. Pacienta incriminează stresul de la locul de muncă şi tulburările de somn.

Fri
01
Apr

Urmărirea persoanelor cu vârste de minimum 65 de ani, cu internări de urgenţă în antecedente: analiza datelor despre spitalizările de rutină

Rezumat

Obiectiv: Să stabilim tipul de internare în urgenţă a vârstnicilor cu frecvente astfel de antecedente.

Protocol de studiu: Analiza datelor despre internările de rutină din spitalele NHS folosind statisticile despre spitalizare (HES) din Anglia.

Opinii si recenzii
Fri
01
Apr

Femeile

Femeile nu ştiau ce înseamnă pierderea părului ori durerile de picioare; la ora actuală, însă, rămân fără podoaba capilară sau sunt afectate de gută … Fizicul lor a fost subjugat, în competiţia cu slăbiciunile specifice bărbaţilor …

Fri
01
Apr

Q&A Mărirea penisului

Întrebare

Poate un bărbat să-şi mărească penisul?

Frank Martin student

Răspuns

Fri
01
Apr

Femeile în medicină: schimbarea modelului în ultimii 50 de ani

Atitudinea faţă de femeile din medicină s-a schimbat radical de-a lungul anilor. Eu m-am calificat la jumătatea anilor '50, după ce, anterior, obţinusem licenţa de stat în nursing.

Minerva
Fri
01
Apr

MINERVA

De la recuperarea funcţiei sexuale la posibilitatea reabilitării unei inimi frânte: o potenţială nouă utilizare pentru Viagra (sildenafil) este prezentată în Nature Medicine (online publication 23 Jan;doi:10/nm1175).

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Fri
01
Apr

Aspirina nu este utilă în prevenţia primară a evenimentelor coronariene, la femei (N Engl J Med 2005;7:352)

Studiul controlat WHS (Women Health Study) a inclus aproape 40 000 de femei cu vârste peste 45 de ani, fără antecedente personale patologice majore (inclusiv boală cardiovasculară), care au fost repartizate aleatoriu să primească, profilactic, fie aspirină 100 mg zilnic, fie placebo, şi au fost urmărite, în medie, pe parcursul a 10 ani.

Educatie si dezbateri
Fri
01
Apr

Trimiterea unui articol către mai multe reviste: o metodă de scurtare a timpului până la publicare?

Majoritatea revistelor medicale nu permit ca un articol să fie trimis, concomitent, la mai mult de o singură publicaţie. Necesitatea de a trimite, succesiv, acelaşi articol este un factor important care contribuie la întârzierea publicării rezultatelor studiilor

Fri
01
Apr

Experienţa mea de şase zile din Orientul Mijlociu

Dintotdeauna mi-am dorit să ajung în Israel, aşa că am acceptat imediat oferta de-a mă alătura echipei Médecins du Monde (MDM), o organizaţie medicală franceză, implicată în mai multe proiecte în Israel şi în Teritoriile Palestiniene ocupate de Israel.

Fri
01
Apr

Experienţa mea de şase zile din Orientul Mijlociu

Dintotdeauna mi-am dorit să ajung în Israel, aşa că am acceptat imediat oferta de-a mă alătura echipei Médecins du Monde (MDM), o organizaţie medicală franceză, implicată în mai multe proiecte în Israel şi în Teritoriile Palestiniene ocupate de Israel.

Fri
01
Apr

Bmjlearning.com: o resursă educaţională importantă

Site-ul bmjlearning.com îi ajută pe doctori să înveţe şi să fie mereu la curent cu ultimele noutăţi clinice. Lansat în noiembrie 2003, site-ul a fost conceput, iniţial, pentru medicii de familie, dar în prezent a fost extins, astfel încât prezintă materiale utile şi pentru tinerii medicii care lucrează în spitale.1

Stiri
Fri
01
Apr

Pasagerii care nu folosesc centura de siguranţă reprezintă un risc pentru ceilalţi ocupanţi ai vehiculului

Dacă într-un vehicul implicat într-o coliziune se află un pasager ce nu utilizează centura de siguranţă, ocupanţii altor locuri, care s-au asigurat, prezintă un risc de rănire, inclusiv de deces, cu 90% mai mare.

Fri
01
Apr

BMJ numeşte, în premieră, pe postul de editor, o femeie

BMJ a numit, pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în 1840, în postul de editor, o femeie. Dr. Fiona Godlee, care a deţinut conducerea BMJ Knowledge, un alt departament al BMJ Publishing Group, şi-a luat în primire postul la mijlocul lunii martie a.c., înlocuindu-l pe dr. Richard Smith, care a părăsit publicaţia în iulie, 2004.

Fri
01
Apr

Atenţie la păsări

Arch Dis Child 2005;90:108-9

 

După o vizită într-un parc local, cinci copii au prezentat eritem şi prurit la nivelul extremităţilor superioare, trei dintre ei având şi simptome respiratorii. Micuţii cumpăraseră hrană pentru păsările din parc. Aceasta avea în compoziţie arahide, iar investigaţiile au confirmat, la toţi copiii, prezenţa concentraţiilor ridicate de IgE specifice. Alergia la arahide nu este neapărat provocată de ingestia lor, iar medicii ar trebui să o ia în considerare în toate cazurile de urticarie de contact inexplicabilă. În urma incidentului, autorităţile locale au decis schimbarea compoziţiei hranei pentru păsări.

Fri
01
Apr

Companiile farmaceutice sunt de acord să facă publice rezultatele studiilor clinice controlate

S-a anunţat, recent, faptul că, în toată lumea, companiile farmaceutice au fost de acord să facă publice rezultatele studiilor clinice controlate asupra noilor medicamente care necesită prescripţia doctorului.

Fri
01
Apr

Teama de rasism are efecte adverse asupra sănătăţii

Exprimarea fricii de hărţuire rasială este asociată cu probleme de sănătate auto-semnalate. Unul din patru participanţi la al patrulea studiu naţional asupra minorităţilor etnice, din Marea Britanie, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscul de-a primi insulte ori de-a fi victima unui atac, fie el de natură fizică, fie asupra unui bun personal, din motive legate de rasă ori de culoarea pielii.

Fri
01
Apr

Conducătorii companiilor farmaceutice acceptă necesitatea creşterii transparenţei

Reprezentanţii conducerii a două companii farmaceutice puternice - GlaxoSmithKline şi AstraZeneca - au acceptat faptul că publicul are nevoie de o mai mare deschidere din partea industriei.

Fri
01
Apr

Veteranii australieni ai războiului din Golf prezintă mai multe simptome decât militarii neparticipanţi la război

Urmărirea întregii cohorte de australieni mobilizaţi în războiul din Golf, din 1991, a arătat că aceştia acuză prezenţa mai multor simptome, de o natură mai severă, decât soldaţii eligibili care nu au participat la desfăşurarea conflictului armat.

Fri
01
Apr

Medicina complementară trebuie să-şi demonstreze meritele

Terapiile complementare şi alternative ar trebui să-şi demonstreze eficacitatea clinică la aceleaşi standarde ca şi tratamentele medicale convenţionale, afirmă un nou raport al US Institute of Medicine (Institutul American de Medicină).

Fri
01
Apr

În controlul dispepsiei eradicarea bacteriei H. pylori este la fel de eficientă ca şi endoscopia

Patru sute de pacienţi care au consultat medicul generalist pentru dispepsie simplă au fost incluşi aleator fie pentru testarea prezenţei bacteriei Helicobacter pylori, urmată de eradicare, în cazul în care testul a fost pozitiv, fie pentru endoscopie promptă.

Fri
01
Apr

Rezistenţa la antibiotice este maximă în sudul şi estul Europei

Rezistenţa la antibiotice este mai frecvent întâlnită în sudul şi estul Europei decât în partea nordică a continentului, cel mai probabil datorită unui consum crescut pe cap de locuitor, arată rezultatele parţiale ale unui studiu.

Fri
01
Apr

Valproatul administrat în sarcină poate scădea valoarea IQ verbal,la copii

Un studiu retrospectiv, efectuat pe 219 mame cu epilepsie şi 249 dintre copiii lor, sugerează că utilizarea valproatului în timpul sarcinii este legată de alterarea valorii IQ verbal şi de un risc crescut de dezvoltare a unor trăsături dismorfice la sugar.

Fri
01
Apr

Incidenţa cancerului testicular a crescut la nivel mondial

Numărul cazurilor de cancer testicular a crescut, în medie, cu 60%, într-o perioadă de 25 de ani, în 21 de eşantioane populaţionale răspândite pe cinci continente, arată cele mai recente cercetări.

Fri
01
Apr

Etichetele picăturilor pentru ochi necesită instrucţiuni vizibile

Pacienţilor arondaţi la o clinică oftalmologică din Glasgow li s-a înregistrat acuitatea vizuală. Ulterior, li s-a solicitat să citească instrucţiunile de pe o sticluţă cu picături pentru ochi.

Fri
01
Apr

Standardul de îngrijire medicală pare să scadă direct proporţional cu numărul anilor de practică al doctorilor

Se pare că, pe măsura trecerii anilor de practică, doctorii se îndepărtează tot mai mult de standardul actului medical. Acestea sunt concluziile unui studiu care a trecut în revistă datele a 59 de studii realizate pe eşantioane mari de participanţi (Annals of Internal Medicine 2005; 142:260-73).

Fri
01
Apr

Analgetic cu efecte corelate cu suicidul, pe cale să fie retras din Marea Britanie:

Coproxamolul va fi retras de pe piaţă, în Marea Britanie, în viitorii doi ani, ca urmare a recomandării făcute de Committee on Safety of Medicines (Comitetul pentru Siguranţa Medicamentelor),

Fri
01
Apr

Pacienţii care suferă de cancer au un risc crescut de tromboză venoasă

Pacienţii cu neoplazii au un risc de şapte ori mai mare de a face o tromboză venoasă decât cei care nu prezintă o astfel de afecţiune, după cum a constatat un studiu olandez (JAMA 2005; 293:715-22).

Fri
01
Apr

Olanda admite existenţa oboselii cronice:

Sindromul oboselii cronice a fost recunoscut ca o afecţiune reală şi handicapantă, de către Netherlands' Health Council (Consiliul Olandez al Sănătăţii), unul dintre consultanţii ştiinţifici ai guvernului olandez.

Fri
01
Apr

Femeile rromi din Republica Cehă declanşează proteste în urma sterilizării

Femeile rromi din Republica Cehă care susţin că au fost sterilizate, de către medici, fără acordul lor, şi-au anunţat, în luna februarie, intenţia de-a da curs primelor demersuri legale pentru daunele suferite.

Fri
01
Apr

Extrarecompense pentru supravieţuitorii talidomidei:

Persoanele afectate de talidomida produsă de compania britanică Distillers vor primi o recompensă suplimentară de aproape 10 000 Ł (18 800 $; 14 450 ¤), pentru a le ajuta să facă faţă efectelor îmbătrânirii şi deteriorării stării de sănătate.

Fri
01
Apr

Numărul deceselor legate de intoxicaţiile cu azbest este în creştere

Conform unor noi cercetări, cuantumul deceselor provocate de expunerea la azbest este în creştere şi va atinge un maxim în următoarea decadă.

Fri
01
Apr

Un posibil nou marker pentru diagnosticul precoce al insuficienţei renale acute (Lancet 2005;365:1205-6)

Diagnosticul precoce al insuficienţei renale acute (IRA) continuă să rămână o problemă importantă în practica medicală. Creşterea nivelului de creatinină apare abia la una-trei zile după ce au avut loc injuria renală şi scăderea ratei filtrării glomerulare.

Fri
01
Apr

Tratamentul percutan al ascitei refractare (J Vasc Interv Radiol 2005;16:363-8)

Un studiu recent a cercetat eficacitatea şi siguranţa unui dispozitiv percutan de drenaj al ascitei, în cazul a 27 de pacienţi cu ascită refractară. Etiologia ascitei a fost boala neoplazică, în cazul a 22 dintre subiecţi şi ciroza hepatică, la ceilalţi cinci.

Fri
01
Apr

Asocierea morfinei cu gabapentină în tratamentul durerii cronice neuropatice (N Engl J Med 2005;352:1324-4)

Un studiu recent a inclus 57 de pacienţi cu neuropatie periferică diabetică (35 de subiecţi) sau postherpetică (22 de subiecţi), severă, dureroasă.

Fri
01
Apr

Helminţii - posibilă terapie în boala Crohn?

Gut 2005;54:87-90

 

Un lot de 29 de pacienţi cu boală Crohn refractară la tratamentul standard au primit, în mod repetat, ouă de Trichuris suis, obţinute de la animale lipsite de patogeni. În săptămâna a 24-a a studiului deschis, 21 dintre participanţi se aflau în remisiune, iar starea altora doi se îmbunătăţise, rezultat mult mai bun decât se estimase pentru placebo. La nici unul dintre bolnavi nu s-au semnalat efecte adverse. Explicaţia ar putea fi dată de acţiunea inhibitorie a helminţilor asupra răspunsului celulelor Th1, despre care se ştie că sunt hiperreactive în boala Crohn. Autorii subliniază necesitatea realizării unui studiu controlat.

Subscribe to Aprilie 2005  / Nr. 3