Aprilie 2004 / Nr. 3

Editorial
Thu
01
Apr

Asistenţa bolilor cronice

Două articole din numărul de faţă al BMJ analizează evoluţia managementului bolilor cronice în SUA şi explorează relevanţa potenţială pentru iniţiativele şi politicile recente ale sistemului de sănătate publică din Marea Britanie (NHS).1, 2

Thu
01
Apr

Ecocardiografia portabilă

Pe măsură ce numărul pacienţilor cu afecţiuni severe, care se prezintă la serviciile de urgenţă şi terapie intensivă, creşte tot mai mult, modelele de îngrijire tradiţională par să nu-şi mai aibă locul.

Thu
01
Apr

Schimburi de experienţă în politica sanitară

Nu este foarte clară corelaţia dintre costurile şi rezultatele obţinute în sistemul sanitar. În ciuda bugetelor importante, acordate sănătăţii, puţine ţări din lumea dezvoltată pot pretinde că prestează numai servicii de îngrijire echitabile, de înaltă calitate.

Contributie locala
Thu
01
Apr

Protocolul "Un ajutor să străbaţi viaţa"

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Lilly România, în parteneriat cu Liga Română de Sănătate Mintală (LRSM) şi Asociaţia Psihiatrică din România (APR) au lansat, pe 31 martie a.c., protocolul "Un ajutor să străbaţi viaţa", prin care compania Eli Lilly donează spitalelor de psihiatrie din ţara noastră medicamente în valoare de o jumătate de milion $, pentru circa 2 000 de pacienţi afectaţi de schizofrenie şi tulburări bipolare.

Thu
01
Apr

O alternativă de finanţare pentru cabinete şi clinici medicale private

De la sfârşitul lunii martie a.c., piaţa serviciilor medicale româneşti are la dispoziţie medicreditul - o formulă modernă de finanţare a cabinetelor şi clinicilor private din mediul urban şi rural, oferită de Medicredit Leasing, singura societate de consultanţă financiară, tehnică şi managerială pentru medicii şi investitorii ce doresc sa-şi deschidă instituţii specializate private.

Thu
01
Apr

Sănătatea - strategia schimbării

Dintre evenimentele medicale găzduite de ediţia 2004 a expoziţiilor internaţionale specializate Rommedica, Rompharma, Romcontrola, Romoptik, Romenvirotec consemnăm seminarul-dezbatere intitulat Sănătatea - strategia schimbării, din 31 martie a.c., care a atras personalităţi marcante din domeniul sănătăţii - domnul Ovidiu Brînzan, ministrul sănătăţii, prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor din România - şi numeroşi medici.

Thu
01
Apr

Al VIII-lea Congres Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici

Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' a găzduit, între 1 şi 4 aprilie 2004, la Bucureşti, ediţia a VIII-a a Congresului Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici, sub preşedinţia de onoare a acad. prof. dr. George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

Thu
01
Apr

Casa Naţională de asigurări de sănătate vă informează - Comisia Centrală de Arbitraj pentru Soluţionarea Litigiilor

La sediul CNAS din Bucureşti, Calea Călăraşilor nr. 248, bl. S19, sector 3, funcţionează, din luna martie a. c., Comisia Centrală de Arbitraj pentru Soluţionarea Litigiilor (CCASL) dintre furnizorii de servicii medicale şi casele de asigurări de sănătate.

Thu
01
Apr

CNAS se implică în pregătirea profesională a studenţilor

CNAS şi Universitatea Bucureşti au încheiat o convenţie de colaborare privind activitatea practică de specialitate a studenţilor de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, în baza căreia 35 de studenţi vor efectua stagii de practică în cadrul direcţiilor de specialitate ale CNAS, în perioada 12 martie - 30 iunie 2004.

Thu
01
Apr

Reactualizarea listelor de medicamente pentru tratamentul ambulatoriu

CNAS a actualizat listele de medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu şi fără contribuţie personală, în tratamentul ambulatoriu.

Thu
01
Apr

Implantul heterotopic de ţesut ovarian - o soluţie a infertilităţii induse iatrogen

Un grup de studiu de la Centrul pentru Medicină Reproductivă şi Infertilitate, New York, SUA, a obţinut un rezultat excepţional prin transplantul heterotopic de ţesut ovarian, la o pacientă cu sterilitate secundară tratamentului pentru cancer.

Thu
01
Apr

21 Martie - Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei

Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei lansează un apel la conştientizarea importanţei somnului şi a pericolului neglijării lui. Stabilirea ei la data echinocţiului de primăvară sugerează faptul că somnul este esenţa vieţii şi că trebuie să existe un echilibru între activităţile diurne şi odihna din timpul nopţii.

Thu
01
Apr

Beneficiile endarterectomiei la pacienţii cu stenoză carotidiană

Acest trial, realizat de 'the Carotid Endarterectomy Trialists Collaboration', a inclus 5 900 de pacienţi endarterectomizaţi, cu stenoză carotidiană recentă, simptomatică.

Thu
01
Apr

Peste 250 de studenţi din ţară urmează un nou curs de antreprenoriat farmaceutic, iniţiat de GSK

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a inaugurat, recent, în cadrul programului GSK - Junior Achievement, cursul de antreprenoriat farmaceutic "Farmacia. Mod de administrare", la care participă, în acest semestru, peste 250 de studenţi din aproape toate facultăţile de farmacie din ţară.

Thu
01
Apr

Implantarea intracoronariană de celule stem miocardice în infarctul miocardic - efecte încurajatoare

O echipă de la Universitatea de Medicină din Seul, Corea, a evaluat asocierea angioplastiei cu stent cu infuzia de celule stem hematopoetice şi cu administrarea de G-CSF (factor de creştere al coloniilor granulocitare), la 27 de pacienţi cu infarct miocardic.

Thu
01
Apr

Sensiblu invită studenţii farmacişti la o incursiune în viitorul profesiei

Sensiblu a lansat, recent, concursul naţional de eseuri cu tema "Farmacia de azi, Farmacia de mâine". Realizat în colaborare cu Boots Healthcare International România, proiectul urmăreşte susţinerea tinerilor creativi şi cu iniţiativă din anii III, IV şi V ai facultăţilor de farmacie din ţară.

Thu
01
Apr

Cauzele de mortalitate în SUA, în anul 2000

Supraponderalitatea şi inactivitatea fizică au devenit factori majori de mortalitate în SUA (400 000 de decese în 2000, 16,6% din totalul deceselor înregistrate în SUA), aproape egalând fumatul, ca factor major de risc de deces (435 000 de decese, 18,1% dintre toate decesele din SUA).

Thu
01
Apr

O nouă modalitate de abordare terapeutică a riscului cardiovascular

Compania farmaceutică Sanofi-Synthelabo a descoperit, recent, primul agent dintr-o nouă clasă de medicamente, denumită antagonişti de receptori CB1 (CB1As).

Thu
01
Apr

În dialog cu dr. Mugur Stancu, Director General MEDICREDIT Leasing România

Ministrul sănătăţii, domnul dr. Ovidiu Brînzan, declara, recent, cu ocazia festivităţii de deschidere oficială a ediţiei 2004 a grupului de expoziţii medicale specializate Rommedica, Rompharma, Romoptik (31 martie - 3 aprilie a.c.):

Thu
01
Apr

Reguli pentru Buna Practică în studiile clinice

IFE România, Institute for Research and Development, Timişoara, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), au coordonat, în 28-29 februarie 2004, un training calificat de Reguli pentru Bună Practică în studiile clinice (Good Clinical Practice - GCP), în concordanţă cu noua Directivă EU- GCP.

Thu
01
Apr

În dialog cu George Enescu, Preşedinte Executiv VAMED România

Ministrul sănătăţii, domnul dr. Ovidiu Brînzan, declara, recent, cu ocazia festivităţii de deschidere oficială a ediţiei 2004 a grupului de expoziţii medicale specializate Rommedica, Rompharma, Romoptik (31 martie - 3 aprilie a.c.):

Thu
01
Apr

Consensul referitor la terapia hormonală pentru menopauză

Asociaţia Medicală de Menopauză din România, cu sprijinul reprezentanţei Schering AG, au anunţat, pe 24 martie a.c., elaborarea consensului privind terapia hormonală (TH) pentru menopauză.

Thu
01
Apr

A 4-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză

În intervalul 2-3 aprilie a.c. a avut loc, la Bucureşti, la iniţiativa grupului farmaceutic Sanofi-Synthelabo, cea de-a 4-a Conferinţă Naţională de Aterotromboză.

Sinteze clinice
Thu
01
Apr

Realizări recente în chirurgia vasculară

Autorii sintezei de faţă prezintă rolul transformator al chirurgiei vasculare şi impactul unor realizări, precum intervenţiile endovasculare şi noile tehnici pentru tratarea venelor varicoase

Practica medicala
Thu
01
Apr

Studiu populaţional al riscului precoce de accident vascular cerebral după un atac ischemic tranzitoriu sau după un accident vascular cerebral minor: implicaţii pentru educarea publicului larg şi pentru organizarea serviciilor medicale

Rezumat

Obiective: Să estimeze riscul foarte precoce de accident vascular cerebral (AVC) după un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un AVC minor şi să obţină, astfel, informaţii pentru planificarea unor servicii eficiente de prevenire pentru AVC.

Thu
01
Apr

Exerciţiul fizic în prevenţia primara şi secundară a bolilor cardiovasculare

Rezultatele cercetărilor din ultimele patru decenii au demonstrat o legătură clară între activitatea fizică şi apariţia bolilor cardiovasculare. Exerciţiul fizic are efecte benefice la pacienţii cardiovasculari şi nu doar la aceştia, ci şi în alte afecţiuni cronice precum diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arterială, osteoporoză, cancerul de colon.

Thu
01
Apr

Aspecte locale privind epidemiologia neuropatiei diabetice

Prezentul studiu epidemiologic se înscrie în seria publicaţiilor privind neuropatia diabetică (ND), ca o expresie a interesului continuu în cadrul asistenţei de specialitate, inclusiv în ţara noastră, pentru această complicaţie cronică a diabetului zaharat (DZ), dezbătută, sub toate aspectele ei, de aproximativ 30 de ani.

Thu
01
Apr

Stimularea magnetică transcraniană - o metodă modernă de diagnostic şi tratament în neurologie

Stimularea magnetică transcraniană (SMT) este o tehnică modernă, neinvazivă, utilă pentru investigarea şi tratamentul unor boli neurologice.

Opinii si recenzii
Thu
01
Apr

Bronşiolită obliterantă acompaniată de pneumopatie pe cale de organizare, într-un caz de poliartrită cronică evolutivă

Rezumat

Femeie cu vârsta de 44 de ani, suferind de poliartrită cronică evolutivă seropozitivă, cu disfuncţie anatomo-radiologică clasa funcţională III. Tratată, anterior, şi cu agenţi biologici imunomodulanţi (antiTNFa).

Thu
01
Apr

Fasciomiozita necrozantă cu germeni Gram pozitivi multirezistenţi, tratată cu oxazolidinone

Introducere

Rezistenţa bacteriilor la agenţii antimicrobieni este o problemă globală. Sunt numeroase studii care arată că morbiditatea/mortalitatea şi costurile sunt aproximativ de două ori mai mari în infecţiile provocate de bacterii rezistente la antimicrobiene.1,2

Thu
01
Apr

Analiza sistemelor de sănătate din perspectiva calităţii

Modul de organizare, funcţionare şi finanţare al unui sistem de sănătate, ca şi modalitatea de acordare a îngrijirilor de sănătate se reflectă direct asupra calităţii în toate dimensiunile ei.

Thu
01
Apr

"…CULTURA CA O NESFÂRŞITĂ MEDICINĂ"

"Înţeleg toată cultura ca o nesfârşită medicină". Aşa a rostit cel care, fizic şi spiritual, se află deasupra muritorilor de rând. Era Noica, la Păltiniş, unde scria pe seninul cerului, urcându-se deasupra norilor, când simţea ameninţările ce urcau spre el din văile locuite.

Minerva
Thu
01
Apr

MINERVA

Tratarea cu neuroleptice a pacienţilor cu schizofrenie (actuala conduită terapeutică) pare să le facă un deserviciu. După un studiu efectuat pe 50 de ani, tratamentul de durată înrăutăţeşte rezultatele pe termen lung, până la 40% dintre bolnavi evoluând favorabil fără neuroleptice.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Thu
01
Apr

Dovezi definitive privind modul de acţiune al proteinelor prionice

Ipoteza 'doar proteina', formulată, iniţial, de Stanley Prusiner, în anii '90, privind mecanismul de multiplicare a proteinelor prionice PrPsc, şi-a găsit, în sfârşit, dovezi concludente într-un studiu realizat de o echipă de la Institutul de Biofizică Moleculară al Universităţii de Stat din Florida.

Articole originale
Thu
01
Apr

Beneficii şi deficienţe ale terapiei de substituţie hormonală: analiza deciziei clinice

Rezumat

Obiective: Evaluarea deficienţelor şi beneficiilor legate de folosirea terapiei de substituţie hormonală ('hormone replacement therapy' - HRT), pe o durată de cinci ani, la femeile cu riscuri diferite de cancer de sân.

Thu
01
Apr

Beneficii şi deficienţe ale terapiei de substituţie hormonală: analiza deciziei clinice

Rezumat

Obiective: Evaluarea deficienţelor şi beneficiilor legate de folosirea terapiei de substituţie hormonală ('hormone replacement therapy' - HRT), pe o durată de cinci ani, la femeile cu riscuri diferite de cancer de sân.

Thu
01
Apr

Chirurgii ar trebui să facă o pauză după un deces intraoperator? Chestionar de opinie şi evaluarea rezultatelor

Rezumat

Obiective: Să investigheze atitudinile chirurgilor cardiaci şi anesteziştilor în privinţa reluării activităţii imediat după producerea unui deces intraoperator şi să stabilească gradul în care un asemenea eveniment nefast afectează rezultatul intervenţiei chirurgicale următoare.

Thu
01
Apr

Intensificarea utilizării statinelor pe teritoriul Europei: date din evidenţele administrative

Afecţiunea coronariană rămâne o cauză majoră de deces în majoritatea ţărilor europene. Statinele scad concentraţia colesterolului sangvin şi reduc cu aproximativ 30% riscul relativ de evenimente coronariene, atât în prevenţia secundară cât şi în cea primară.

Stiri
Thu
01
Apr

Studiile arată că steroizii orali nu sunt mai eficienţi decât placebo în wheezing-ul viral, la copii

Rezultatele unui studiu controlat (Lancet 2003; 362:1433-8) arată că o cură scurtă de steroizi, administraţi oral, nu este mai eficientă decât placebo atunci când, la copiii cu wheezing de etiologie virală, se vizează atenuarea simptomelor respiratorii, şi scăderea numărului de spitalizări.

Subscribe to Aprilie 2004  / Nr. 3