Aprilie 2003 / Nr. 3

Editorial
Tue
01
Apr

Raportarea testelor diagnostice

Sunt clinician, şi în activitatea mea am nevoie, în permanenţă, de date concludente, de calitate superioară, referitoare la utilitatea, precizia şi rigurozitatea testelor diagnostice. Asemenea date sunt foarte rare, chiar şi pentru examenul clinic, componenta cea mai importantă a procesului de stabilire a diagnosticului.1,2

Tue
01
Apr

Medici şi manageri

Relaţia dintre medici şi manageri a intrat din nou în atenţia opiniei publice după respingerea contractului pentru medicii consultanţi din Marea Britanie. British Medical Association (BMA - Asociaţia Medicală Britanică) şi medicii consultanţi au fost priviţi prost de presă.

Contributie locala
Tue
01
Apr

"Un subiect cotidian" - Contracepţia modernă pe înţelesul tuturor

Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România (ISFR), parteneriat finanţat de USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională), a lansat, la Bucureşti, pe 14 martie 2003, campania interactivă de presă "Un subiect cotidian".

Tue
01
Apr

24 martie - Ziua Mondială a Tuberculozei

În data de 24 martie 2003, Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul pentru Controlul Tuberculozei în Balcani a organizat, la Bucureşti, o conferinţă de presă care a marcat Ziua Mondială a Tuberculozei şi împlinirea unui deceniu de când maladia în speţă a fost declarată o urgenţă mondială.

Tue
01
Apr

Medicii din sistemul de sănătate privat trebuie să contribuie la îmbunătăţirea tratamentului antituberculos

Obiectivele stabilite pentru controlul tuberculozei pot fi îndeplinite doar dacă în sectorul public vor fi implicaţi tot mai mulţi medici privaţi, care tratează pacienţi tuberculoşi, şi dacă va fi îmbunătăţit managementul bolii.

Tue
01
Apr

21 martie - Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei

Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei reprezintă o metodă eficientă de informare a populaţiei despre rolul somnului şi pericolul neglijării lui. Nu este, aşadar, deloc întâmplătoare fixarea ei pe 21 martie, momentul echinocţiului de primăvară sugerând necesitatea existenţei un echilibru între activităţile diurne şi odihna din timpul nopţii.

Tue
01
Apr

LaborMed Pharma lansează un nou produs generic din gama medicamentelor destinate tratamentului afecţiunilor cardiovasculare

LaborMed Pharma, producător naţional de medicamente generice moderne, fabricate la standarde GMP, îşi consolidează poziţia de partener responsabil în sistemul sanitar românesc, contribuind la creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor medicale prin lansarea şi distribuirea pe piaţă a unui nou medicament generic esenţial, destinat tratamentului afecţiunilor cardiovasculare.

Sinteze clinice
Mon
01
Apr

Lectia saptaminii - Sindromul de stres posttraumatic dupa confruntari militare sau misiuni de mentinere a pacii

Disfunctia psihologica sau somatica dupa un conflict militar poate masca sindromul de stres posttraumatic

Trauma legata de serviciul militar nu e doar de natura fizica. Inca din perioada razboiului civil din America s-a admis ca o parte din veterani prezentau simptome, dar putine semne fizice.1

Tue
01
Apr

Ştiinţa, medicina şi viitorul

Stările septice şi şocul septic reprezintă cauze importante de deces în unităţile de îngrijiri intensive. Cu toate că am acumulat din ce în ce mai multe cunoştinţe despre mecanismele specifice patogenezei inflamaţiei şi stărilor septice, nu am reuşit decât în ultima vreme să le găsim un beneficiu clinic.

Practica medicala
Tue
01
Apr

Identificarea depresiei la nivelul îngrijirilor primare: comparaţie între diferite metode utilizate într-un studiu de cohortă prospectiv

Stările depresive reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivelul îngrijirilor primare; cel puţin jumătate din asemenea tulburări rămân nediagnosticate.1

Tue
01
Apr

Consultaţia de 10 minute - Tusea cronică

O pacientă în vârstă de 42 de ani se prezintă la medic pentru tuse cronică, neproductivă, care debutase în urmă cu opt luni. Cu excepţia unor valori crescute ale tensiunii arteriale, nu se constată nimic patologic la examenul clinic.

Tue
01
Apr

Obiective terapeutice noi în tratamentul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet zaharat

În deceniul al 6-lea al secolului trecut, lumea medicală din Anglia, şi nu numai, urmărea cu interes disputa profesională dintre Sir G. Pickering şi R. Platt privind semnificaţia valorilor tensiunii arteriale (TA).

Tue
01
Apr

Insomnia asociată accidentului vascular cerebral acut - problemă de diagnostic şi tratament

Insomnia reprezintă o problemă de sănătate pentru 25-30% dintre adulţii din Europa şi SUA.1 Abordarea terapeutică complexă are în vedere, în primul rând, contextul etiopatogenic.

Opinii si recenzii
Tue
01
Apr

Compensaţie

BMJ 2003;326:579

Fred Charatan,
medic geriatru pensionar, Florida

Pe măsură ce îmbătrânim, devenim tot mai nesăbuiţi şi, totodată, mai înţelepţi.

Duc François de la Rochefoucauld (1630-80),
scriitor francez, în Maxime, 1665

Tue
01
Apr

INTERNET

Numeroase biblioteci medicale s-au alăturat rapid iniţiativei de a funcţiona online. Medlib (www.medlib.netfirms.com), care se autocaracterizează ca biblioteca medicală principală, afirmă că este cel mai mare director de website-uri medicale.

Tue
01
Apr

Metaanaliza efectelor şi a efectelor adverse ale dozelor mici de antidepresive triciclice în depresie: sinteză sistematică

Comentariu la un articol despre dozele mici de antidepresive triciclice administrate în depresie

DOMNULE EDITOR - Se pare că rezultatele cercetărilor prezentate în articolul "Metaanaliza efectelor şi a efectelor adverse ale dozelor mici de antidepresive triciclice în depresie: sinteză sistematică", publicat în

Tue
01
Apr

Tratamentul conservator în sarcina ectopică interstiţială

Sarcina ectopică (SE) este o cauză importantă de morbiditate pentru femeia la vârsta fertilă. Sarcina interstiţială survine în 1,6-6,3% din totalul SE7 şi este definită ca implantarea şi dezvoltarea produsului de concepţie în porţiunea interstiţială sau intramurală a trompei.2,3

Tue
01
Apr

Rezultatele studiului chestionar privind nevoile de educaţie medicală continuă ale medicilor de familie

Educaţia medicală continuă (EMC) a medicilor de familie a devenit una dintre priorităţile Colegiului Medicilor din România. Aceasta este necesară ca parte integrantă a procesului de acreditare-reacreditare periodică a medicilor.

Tue
01
Apr

"Cred că am nevoie de un psihiatru"

Un număr important de pacienţi care se adresează clinicilor ambulatorii de neurologie au simptome neurologice inexplicabile. E posibil ca geneza şi persistenţa multora dintre simptomele respective să fie determinate de factori psihologici şi psihiatrici; cel mai adesea, însă, pacienţii nu vor să accepte astfel de explicaţii sau să se gândească la asemenea abordări terapeutice.

Tue
01
Apr

Un act de creaţie

Cercetarea este veşnic seducătoare; scrisul înseamnă efort. Te aşezi pe un scaun, te gândeşti şi începi să-ţi transpui ideile, una câte una, în fraze inteligibile şi logice, care stârnesc interesul cititorului, îndemnându-l să întoarcă şi pagina următoare.

Tue
01
Apr

Un pacient care mi-a schimbat activitatea

Ca neurochirurg în Belfast, am realizat că aproape toţi pacienţii doreau să stabilim o relaţie personală şi neprotocolară. Voiau, de asemenea, să ştie mai multe despre mine. Dată fiind firea mea destul de rezervată, mi se părea dificil să mă angajez în discuţii lungi.

Tue
01
Apr

Ce este un doctor?

Ce este un doctor, în fond? Un voyeur recunoscut legal, un străin căruia-i permitem să exploreze cu degetele, şi chiar cu mâinile, locuri unde, în mod normal, nu lăsăm pe nimeni nici măcar să ne atingă, o persoană care scrutează cu privirea exact ceea ce ne străduim din răsputeri să ascundem ori care ne stă la căpătâi când ne îmbolnăvim, un outsider lăsat să ia parte la cele mai intime evenimente din viaţa noastră.

What's a doctor?
BMJ 2003;326: 318

Melissa A Sweet, publicist medical, Australia

Salman Rushdie, 1995

Tue
01
Apr

Memorie şi inteligenţă

Memory and intelligence
BMJ 2003;326: 583

A P Radford, medic generalist pensionar,
Taunton, Somerset

Omul înzestrat cu o memorie foarte bună are numai rareori capacitatea de-a face rapid şi corect asociaţii ale propriilor idei.

Dr. Caleb Hillier Parry, medic în Bath, în Elements of Pathology and Therapeutics (Londra: Underwood, 1815)

Tue
01
Apr

Succesul

Success
BMJ 2003;326: 642

Sangeeta Dhami, general practitioner assistant,
Harrow, Middlesex

La naşterea ta, toţi zâmbeau în vreme ce tu plângeai.

Trăieşte-ţi viaţa în aşa fel încât, atunci când o vei părăsi, să surâzi în timp ce toată lumea va plânge.

Sa'di din Shiraz (decedat în 1292)
Citat din: Sheikh A, Gatrad AR (eds)
Caring for Muslim patients.
Oxford: Radcliffe, 2000

Minerva
Tue
01
Apr

MINERVA

Incidentalom este numele dat unei tumori total asimptomatice, nefuncţionale, silenţioase clinic şi biochimic, care a fost descoperită din întâmplare.

Articole originale
Tue
01
Apr

Depistarea bolii Alzheimer şi a demenţei în faza preclinică: studiu populaţional tip cohortă

Rezumat

Obiective: Evaluarea unei proceduri simple, în trei trepte, de identificare a persoanelor din populaţia generală care sunt într-o fază preclinică a bolii Alzheimer sau a demenţei.

Structura studiului: Studiu tip cohortă, desfăşurat timp de trei ani.

Tue
01
Apr

Acţiunea aspirinei asupra trombocitelor la pacienţii cu hiperlipidemie

Aspirina exercită un efect redus asupra agregării plachetare la pacienţii cu hiperlipidemie

Administrarea aspirinei în doză de 325 mg/zi reduce incidenţa evenimentelor coronariene. La majoritatea persoanelor, aspirina inhibă ireversibil aderarea plachetară, dar în cazul unui număr mic de pacienţi nu se poate obţine nivelul pe care studiile realizate in vitro îl consideră optim pentru prevenirea evenimentelor coronariene.1

Tue
01
Apr

Sincopa, recomandările privind conducerea vehiculelor şi realitatea clinică: studiu pe pacienţi

Sincopa este o afecţiune clinică banală,1 care constituie, din motive evidente, o formă severă de modificare a capacităţii de-a conduce vehicule. Legislativul şi specialiştii din majoritatea ţărilor au elaborat, aşadar, legi şi ghiduri de conduită cu privire la conducerea autoturismelor şi sincopă.2-4

Educatie si dezbateri
Mon
01
Apr

Comentariu: Psihologia teroristilor

Atacurile din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center si Pentagon readuc in actualitate terorismul. Amenintarile teroriste din intreaga lume, din anii 80 si 90, au stimulat un val de cercetari despre violenta politica, ale caror concluzii sunt in pericol de a fi ignorate.

Tue
01
Apr

Corupţia la nivelul instituţiilor medicale

General Medical Council (GMC - Consiliul Medical General) a constatat, de curând, că dl. Anjan Kumar Banerjee şi profesorul Timothy John Peters s-au făcut vinovaţi de greşeli profesionale grave în ceea ce priveşte activitatea de cercetare, greşeli comise cu un deceniu în urmă. Peter Wilmshurst afirmă că nu e vorba despre un caz izolat, în care un medic a fost complicele colegului său, ci despre corupţie la niveluri superioare, în mediul academic

Tue
01
Apr

Către o raportare completă şi judicioasă a studiilor referitoare la rigurozitatea diagnostică: iniţiativa STARD

Grupul de iniţiativă pentru Standards for Reporting of Diagnostic Accuracy (STARD - Standardele de Raportare a Rigurozităţii Diagnostice) îşi propune să îmbunătăţească judiciozitatea raportării tuturor studiilor legate de rigurozitatea diagnostică. Grupul prezintă în detaliu elaborarea unei liste de control şi a unei diagrame de flux pentru autorii rapoartelor

Stiri
Tue
01
Apr

Cercetătorii au lansat o importantă iniţiativă pentru identificarea genelor cancerului la oameni

Centrele de cercetare britanice şi olandeze au anunţat, la începutul lunii februarie 2003, lansarea unei importante iniţiative comune, care vizează utilizarea uneia dintre cele mai moderne tehnici de biologie moleculară - interferenţa ARN - pentru identificarea sistematică a unor noi gene ce determină cancerul la oameni.

Tue
01
Apr

Acrilamida din alimente s-ar putea să nu determine cancerul

Potrivit rezultatelor unui studiu referitor la efectele, presupuse cancerigene, ale acrilamidei ( British Journal of Cancer 2003;88:84-9), se pare că nivelurile ei crescute din alimente (în special din chipsuri, biscuiţi şi pâine) nu sporesc riscul de apariţie a cancerului de colon, vezică şi rinichi.

Tue
01
Apr

Medic specialist oncolog găsit vinovat pentru fraudă ştiinţifică

Lucrarea publicată în Nature Medicine de medicul oncolog Alexander Kugler şi alţi 14 autori din Göttingen, Tübingen şi Berlin nu întruneşte criteriile unei practici medicale corecte.

Subscribe to Aprilie 2003  / Nr. 3