Aprilie 2001 / Nr. 3

Editorial
Mon
02
Apr

Medicina integrata

Medicina integrata (sau integrativa, cum este denumita in SUA) implica practicarea medicinei in spiritul imbinarii selective a elementelor caracteristice medicinei complementare si alternative in planuri vaste de tratament, intr-o strânsa legatura cu metodele conventionale de diagnostic si tratament.

Mon
02
Apr

Imbunatatirea insanatosirii oamenilor

Toate caile terapeutice se intretaie atunci când este vorba despre procesele naturale de vindecare sau cu deznodamânt fatal. Astfel, studiul direct al vindecarii oamenilor poate servi ca un focar unificator, care leaga sfere diferite de ingrijire medicala - o adevarata medicina integrativa.

Mon
02
Apr

Medicina alternativa si invatamântul medical

Medicina complementara si alternativa a incetat sa mai fie o latura obscura a medicinei. Pe lânga terapia conventionala1,2 pacientii nostri folosesc si metode de tratament alternativ, fara a ne informa intotdeauna si pe noi, doctorii.

Contributie locala
Mon
02
Apr

Sanatatea mai presus de orice

Miercuri, 4 aprilie 2001, compania Sanofi-Synthelabo lanseaza pe piata de medicamente româneasca Lipofactor spray plasture invizibil, produs biocosmetic in care sistemul liporeductor - ce are la baza doi factori bioactivi, a si Y, care blocheaza receptorii a2 si NPY, limitând, astfel, stocarea grasimilor si stimulând eliminarea lor - este dublat de realizarea lui sub forma de plasture-spray invizibil, fiind asigurata difuzia uniforma a componentelor catre straturile de grasime situate sub piele.

Mon
02
Apr

"International Sleep Day" - 21 martie 2001 - Ziua Internationala de Combatere a Insomniei

Luni, 19 martie a.c, a avut loc, la Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa organizata de reprezentanta grupului farmaceutic Sanofi-Synthelabo, prezentarea oficiala a campaniei internationale de combatere a insomniei.

Sinteze clinice
Mon
02
Apr

Tratamentul refluxului gastro-esofagian in practica generala

Introducere

Refluxul gastro-esofagian este o afectiune potential severa, capabila sa reduca semnificativ calitatea vietii pacientilor si, totodata, sa creasca riscul de aparitie a esofagitei si a complicatiilor.1

Practica medicala
Mon
02
Apr

Ablatia cu radiofrecventa in tratamentul unor cazuri speciale de fibrilatie atriala cu freventa ventriculara foarte rapida

Fibrilatia atriala (FiA) reprezinta cea mai frecventa tulburare sustinuta de ritm, intâlnita in practica de zi cu zi a specialistului cardiolog; apare intr-un context foarte larg, atât ca etiologie a bolii de baza, cât si ca manifestare simptomatica.

Opinii si recenzii
Mon
02
Apr

Transplantul românesc - Origini, evolutii, perspective

Medicina, obisnuita cu spectacolul performantei, si-a rezervat dintotdeauna meritul si luxul de a forta granite ce pareau, la un moment dat, implacabile. Transplantul face parte din lexiconul celei de-a doua jumatati a veacului trecut si se inscrie in logica abordarii noilor frontiere.

Mon
02
Apr

Manifestari stiintifice in martie - aprilie 2001

Cursul româno-italian de chirurgie a bazei craniului
Bucuresti - 17 - 21 martie

Strategii moderne in diagnosticul si tratamentul bolii ulceroase
Botosani - 21 martie
Persoana de contact - Dr. Cornel Enache,
Telefon: 031/51.88.12 int.124

Hepatopatile cronice de origine virala
Pitesti - 22 martie
Persoana de contact - Dr. Mihai Man,
Telefon: 048/28.72.50

Consfatuirea anuala a cadrelor din reteaua de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca
Bucuresti - INEMRCM - 22 - 23 martie
Persoana de contact - Prof. Livia Dumitrascu,
Telefon: 322.02.40, 322.41.40

Al VI-lea simpozion pentru medicul de familie
Târgu Mures - 23 martie
Persoana de contact - Conf. Dr. Alexandru Incze, Telefon: 065/21.54.98

Mon
02
Apr

MINERVA

Copiii care au fost alaptati la sân se pare ca au un avantaj cognitiv detectabil, desi redus, fata de cei ce au primit doar alimentatie artificiala.

Articole originale
Mon
02
Apr

Hepatita asociata cu Kava, un remediu naturist pentru anxietate

Kava, rizomul plantei de piper, Piper methysticum, a fost folosita pe scara larga in Pacificul de Sud, ca bautura cu efecte narcotice. Lactonele, constituientii principali ai kavei, sunt considerate a fi active din punct de vedere farmacologic; in Europa si in Statele Unite sunt comercializate sub forma de extracte standardizate pentru anxietate si tensiune.

Mon
02
Apr

Sunt "medicii de mâine" onesti? Studiu-chestionar care exploreaza atitudinea si comportamentul studentilor la medicina in ceea ce priveste conduita academica gresita

Onestitatea si integritatea sunt insusiri esentiale pe care ne asteptam sa le aiba un doctor, desi manifestarea unei conduite academice gresite in rândul studentilor la medicina nu este ceva nou1.

Educatie si dezbateri
Mon
02
Apr

Pot face fata doctorii interesului crescut al pacientilor fata de medicina alternativa si complementara ?

Pacientii recurg tot mai frecvent la medicina complementara si alternativa.1,2 Fata de o asemenea situatie, doctorii afiseaza cea mai diversa gama de manifestari, de la entuziasm si interes pâna la a se arata circumspecti si critici.3-5

Mon
02
Apr

Comentariu: Modulele speciale de predare si medicina complementara si alternativa - experienta modulului de studiu de la Glasgow

Modulul special de studiu al medicinei complementare si alternative de la Glasgow prezinta un punct de vedere oarecum diferit de cel de la Southampton, asa cum este el descris in lucrarea lui Owen si a colaboratorilor sai.

Mon
02
Apr

Reglementari in medicina complementara si alternativa

In ultimele doua decenii, s-au folosit tot mai frecvent tratamentele complementare si alternative, desi multi practicieni din Marea Britanie nu sunt autorizati.

Mon
02
Apr

Cercetari in domeniul medicinei complementare si alternative: probleme si posibilitati

Faptul ca americanii utilizeaza pe scara tot mai larga diverse terapii specifice medicinei complementare si alternative,1 ale caror costuri sunt rambursate intr-o masura tot mai mare de asigurarile de sanatate,2 a incurajat Congresul sa infiinteze National Center for Complementary and Alternative Medicine (Centrul National de Medicina Complementara si Alternativa - NCCAM), in cadrul Institutului National de Sanatate.

Stiri
Mon
02
Apr

Aspirina este utila in preventia primara a decesului prin boli de inima

Rezultatele unui studiu de preventie primara, publicat saptam^na trecuta, arata ca dozele scazute de aspirina reduc semnificativ riscul de producere a evenimentelor cardiovasculare si a deceselor, in populatia ce prezinta cel putin un factor de risc, dar nu are antecedente de boli cardiovasculare.

Mon
02
Apr

Investigarea "vânzarii de organe"

O metaanaliza a unei serii de studii ce au inclus 27 743 de subiecti a evidentiat ca antagonistii canalelor de calciu sunt inferiori altor tipuri de medicamente antihipertensive, utilizate ca terapie de prima linie, in ceea ce priveste reducerea riscului de producere a complicatiilor majore ale hipertensiunii, cu toate ca sunt la fel de eficiente pentru scaderea valorilor tensiunii arteriale.

Mon
02
Apr

Transplanturile de maduva osoasa nu aduc beneficii pentru limfoamele non-Hodgkin

Un studiu recent arata ca evolutia pacientilor cu limfom non-Hodgkin nu se modifica, indiferent daca primesc chimioterapie standard, ca prima linie de tratament, sau doze mari de chimioterapice, asociate cu transplant de maduva osoasa.

Subscribe to Aprilie 2001  / Nr. 3