Aprilie 2000 / Nr. 4

Mon
03
Apr

Machiavelli despre managementul clinic

Machiavellion clinical management
BMJ 2000;320:548

Cel care neglijeaza ceea ce se poate face în favoarea a ceea ce se cuvine a fi facut va ajunge mai curind sa se ruineze decit sa-si mentina pozitia.

Machiavelli

Trimisa de David Stone, cardiolog consultant, Papworth Everard, Cambridgeshire

Mon
03
Apr

Conducerea principalelor Universitati de Medicina si Farmacie

UMF Arad

Rector: Prof. Dr. Aurel Ardelean
Prorectori:
Prof. Dr. Tiberiu Vladislav,
Prof. Dr. Gavril Ardelean,
Prof. Dr. Dorel Chereches,
Prof. Dr. Gheorghe Dancan

Facultatea de Medicina Arad

Decan: Conf. Dr. Maria Puschita
Prodecani:
Conf. Dr. Ioan Crîsnic,
Prof. Dr. Ovidiu Grifu


UMF Bucuresti

Rector: Prof. Dr. Laurentiu Mircea Popescu
Prorectori:
Prof. Dr. Corneliu Dragomirescu,
Prof. Dr. Florin Popa,
Prof. Dr. Romeo Ca la rasu,
Prof. Dr. Constantin Arion

Facultatea de Medicina Bucuresti

Mon
03
Apr

Manifestari stiintifice în 2000

Obezitatea si diabetul zaharat in practica medicului de familie
13 aprilie, Bucuresti


Al II-lea Congres Balcanic de Alergologie si Imunologie Clinica
3-5 mai, Bucuresti


Conferinta Nationala de Medicina Legala
5 mai, Bucuresti


Simpozionul "Tehnici endoscopice in pneumologie"
5 mai, Iasi


Al III-lea Congres de Chirurgia Miinii Al IV-lea Congres National de Microchirurgie
9-13 mai, Iasi


Al X-lea Simpozion National de Endourologie
10-13 mai, Tg.Mures

Editorial
Mon
03
Apr

Managementul bolii: care sunt perspectivele sale?

Conceptul de management al bolii, asimilat, adesea, cu notiunile de asistenta integrata ("integrated care") sau modalitati de asistenta medicala ("care pathways"), prezinta un interes deosebit pentru responsabilii implicati în reforma sanitara, care evalueaza totul în functie de costuri si de rezultate.1,2

Mon
03
Apr

Progrese in tratamentul bolilor cronice

Bolile cronice exista de cind lumea. La ora actuala, insa, aceasta categorie de maladii ocupa un loc predominant in rindurile principalelor cauze de deces semnalate in majoritatea tarilor industrializate si in multe dintre tarile in curs de dezvoltare.1

Mon
03
Apr

Pacientii ca parteneri în tratamentul afectiunilor cronice

Atunci când principala cauza de suferinta o constituia afectiunea acuta, pacientii erau, în general, lipsiti de experienta si acceptau în mod pasiv îngrijirile medicale.

Mon
03
Apr

Tratamentul aterosclerozei în era statinelor

Hiperlipidemia este unanim recunoscuta ca un factor de risc major pentru dezvoltarea cardiopatiei ischemice aterosclerotice. La fel de periculoasa ca si hipertensiunea arteriala, cresterea LDL-colesterolului detine un rol cheie in initierea si progresiunea leziunilor aterosclerotice.1

Sinteze clinice
Mon
03
Apr

Sinteza periodica - Conduita în uveita cronica

Pentru multi, uveita este o tulburare acuta care se vindeca dupa tratamentul cu corticosteroizi topici. Daca acest lucru poate fi adevarat pentru uveita acuta, multe forme ale bolii sunt, prin natura lor, cronice, si necesita, adesea, un tratament continuu.

Mon
03
Apr

Conduita terapeutica in cazul episoadelor acute si cronice ale insuficientei cardiace

Strategiile aplicate in tratamentul episoadelor acute si cronice ale insuficientei cardiace au drept scop ameliorarea simptomelor, precum si a prognosticului, cu toate ca terapia indicata in cazul fiecarui pacient in parte va depinde atit de etiologia ce sta la baza afectiunii, cit si de gravitatea bolii.

Practica medicala
Mon
03
Apr

Pancreatita cronica

Observatie clinica

Domnul Todoran are 46 de ani si este frizer. A fost internat în clinica pentru dureri epigastrice violente, greturi si varsaturi, declansate la citeva ore dupa un prinz gras (friptura de porc, maioneza), "stropit" generos cu alcool (si-a serbat ziua de nastere).

Opinii si recenzii
Mon
03
Apr

OPINII - Farmacovigilenta

Progresele uluitoare ale chimiei de sinteza si ale stiintelor farmaceutice, introducerea in terapeutica a unui numar tot mai mare de medicamente foarte active (in Romania, mai ales dupa 1990) care,

Mon
03
Apr

REFLECTII - Metodologia prezentarii unui caz gynecologic

Dupa ce, in numarul trecut al revistei, am adus in discutie metodologia prezentarii unui caz obstetrical, vom expune, in rindurile de mai jos, modalitatea de prezentare a unui caz ginecologic.

Minerva
Mon
03
Apr

MINERVA

Într-un numar anterior din acest an, Minerva a mentionat ca doi doctori din Israel au sugerat oportunitatea includerii supei de pui in categoria medicamentelor.

Articole originale
Mon
03
Apr

Studiu calitativ privind interpretarea atitudinii de incurajare a pacientilor din clinicile de reumatologie: Este doar o artroza, domnule doctor ?

Rezumat

Obiective: Examinarea metodelor utilizate frecvent de clinicieni pentru incurajarea pacientilor si studierea efectelor lor asupra pacientilor.

Mon
03
Apr

Supravegherea prin acces liber pentru boala inflamatorie intestinala: studiu statistic pragmatic si studiu cost-eficienta

Rezumat

Obiective: Sa evalueze daca urmarirea pacientilor cu boala inflamatorie intestinala se poate realiza mai bine prin acces liber decât prin consultatiile programate in mod curent.

Mon
03
Apr

Cinci ani de studiu clinic statistic într-un serviciu de recuperare post-AVC

-a observat ca îngrijirea bolnavilor cu accident vascular cerebral, în cadrul unui serviciu specializat în acest tip de afectiune, a determinat reducerea la un an a mortalitatii si a deficitului neurologic, comparativ cu alte sectii medicale.1

Mon
03
Apr

Sintezele sistematice si metaanalizele privind tratamentul astmului: o evaluare critica

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea aspectelor clinice, metodologice si de raportare a sintezelor sistematice si a metaanalizelor privind tratamentul astmului si compararea datelor publicate de Cochrane Collaboration cu cele aparute in reviste de profil.

Educatie si dezbateri
Mon
03
Apr

Conduita medicilor si pacientilor in tratamentul afectiunilor cronice: cunostintele dobindite prin instruire sunt eronate?

Pacientul ar trebui sa fie principalul manager al afectiunii cronice cu care se confrunta, astfel incit, sub indrumarea si instruirea oferite de medic sau de un alt gen de practician, sa aiba posibilitatea de a gasi tratamentul cel mai eficient.1

Stiri
Mon
03
Apr

Modificari recomandate în screeningul osteoporozei si diabetului

Doua studii recente recomanda modificarea metodelor folosite de medici pentru screeningul unora dintre complicatiile osteoporozei si diabetului zaharat tip 2.

Mon
03
Apr

Tratamentul cu telomeraza poate fi util în ciroza

Transplantul hepatic de urgenta, pentru insuficienta hepatica acuta, poate fi temporizat gratie ultimelor descoperiri ale cercetatorilor din Boston, Massachusetts.

Subscribe to Aprilie 2000  / Nr. 4