Practica medicala

Thu
14
May

TESTAREA RATIONALA | Investigarea hematuriei invizibile asimptomatice

Image: 

In cazul unui barbat in varsta de 42 de ani, luat in evidenta ca pacient nou al unui cabinet medical, testarea urinara cu bandelete arata hematurie 1+. Nu se detecteaza proteinurie. Pacientul nu observase niciodata sange in urina, nu are simptome de tract urinar inferior, nici manifestari sugestive pentru pietre la rinichi si nici simptome sistemice. A fost fumator, nu are istoric medical, ocupational sau familial relevant si nu ia medicamente prescrise, OTC-uri sau suplimente alimentare. Are o tensiune arteriala de 136/88 mm Hg. Examenul fizic nu indica nimic deosebit. Creatinina serica este 95 µmol/l, iar rata estimata a filtrarii glomerulare 80 ml/min/1,73m2.

 

Care este investigatia urmatoare?

Thu
14
May

USOR DE OMIS? | Cancerul pulmonar

Image: 

Actuala lucrare face parte dintr-o serie de articole ce aduc in discutie afectiuni care s-ar putea sa aiba o frecventa mai mare decat cred multi medici sau sa fie ignorate la prima prezentare. Consilierii seriei sunt Anthony Harnden, lector universitar la catedra de medicina generala, Department of Primary Health Care, University of Oxford, si Richard Lehman, medic generalist, Banbury. Pentru a sugera un subiect adecvat, va rugam scrieti-ne pe adresa practice@bmj.com

 

Thu
14
May

Nu folositi antipsihoticele in tratamentul de rutina al agitatiei si agresivitatii la pacientii cu dementa

Image: 

Rubrica “Pagina schimbarii” isi propune sa alerteze clinicienii cu privire la necesitatea unei modificari rapide a practicii, in vederea adaptarii ei la dovezile actuale. Consilierii seriei de articole din aceasta categorie sunt Sera Tort, redactor al sectiunii clinice, si David Tovey, redactor sef, Cochrane Library. Primim cu placere orice sugestii legate de alte noi lucrari tematice (va rugam sa ni le comunicati prin e-mail la adresa practice@bmj.com).

Mon
23
Feb

USOR DE OMIS? Depresia postnatala

Image: 

O femeie in varsta de 26 de ani s-a prezentat la medicul generealist, pentru examinarea postnatala, dupa sase saptamâni de cand nascuse primul copil. Initial a mentionat numai unele probleme legate de alaptat, dar a devenit repede clar ca avea o stare de dispozitie alterata si a marturisit ca ii era greu sa aiba o viata sociala. Cu toate acestea, tanara si-a minimalizat simptomele, pretinzând ca are doar o indispozitie de tip “baby blues” (usoara stare de tristete postnatala), refuzând sa vorbeasca despre trairile ei. La o chestionare mai atenta a admis ca se simtea coplesita, anxioasa în privinta copilului si vinovata ca nu era o mama buna.

 

Ce este depresia postnatala?

Wed
14
Jan

Folosirea hemoglobinei A1c la diagnosticul diabetului de tip 2 sau la identificarea persoanelor cu risc mare de diabet

Image: 

Actuala serie de articole furnizeaza ultimele noutati legate de folosirea cu maxima eficienta a testelor diagnostice în investigatia initiala a prezentarilor clinice obisnuite sau importante. Consilierii ei sunt profesorul Steve Atkin, seful catedrei de endocrinologie, diabet si boli metabolice, Hull York Medical School, si Eric Kilpatrick, profesor onorific la catedra de biochimie clinica a Hull York Infirmary, Hull York Medical School.

 

Thu
16
Oct

Recomandarea si interpretarea serologiei pentru hepatita de tip B

Image: 

Actuala serie de articole furnizeaza ultimele noutati legate de folosirea cu maxima eficienta a testelor diagnostice în investigatia initiala a prezentarilor clinice obisnuite sau importante. Consilierii ei sunt profesorul Steve Atkin, directorul departamentului academic de endocrinologie, diabet si boli metabolice, Hull York Medical School, si Eric Kilpatrick, profesor onorific la departamentul de biochimie clinica al Hull York Infirmary, Hull York Medical School.

 

Autorii exploreaza modul în care doctorii din reteaua de asistenta medicala primara pot identifica, investiga si trimite mai departe pacientii cu hepatita

de tip B.

 

Thu
16
Oct

Diagnosticul si managmentul insuficientei cardiace cronice

Image: 

O pacienta in varsta de 80 de ani, care v-a solicitat doar rareori cate o consultatie, se prezinta la cabinetul dumneavoastra cu urmatoarele acuze: de doua luni ii era greu sa se încalte, avand mereu picioarele umflate, iar cand urca scarile simtea ca nu are aer.
 
Ce aspecte trebuie sa aveti în vedere
Încercati sa aflati
• Cât de mult poate merge pâna ce simte ca nu mai are aer? Se trezeste si noaptea cu o astfel de senzatie? Câte perne foloseste? S-a intamplat vreodata sa aiba dureri toracice sau sa i se spuna ca a avut infarct? Are palpitatii ori astenie?
• Factori de risc sau determinanti ai insuficientei cardiace:

Mon
19
May

Terapia cu lichide intravenoase la adultii spitalizati: rezumatul recomandarilor NICE

Image: 

            O mare parte din personalul medical din spitale care administreaza lichide intravenos nu are o instruire adecvata in domeniu, desi managementul lichidelor este una dintre cele mai obisnuite indatoriri in spital, implicand decizii complexe cu privire la volumul, rata si tipul de lichid optime. Desi se raporteaza rar ca terapia inadecvata cu lichide ar fi responsabila de prejudicii aduse pacientilor, un raport din 1999 de la National Confidential Enquiry into Perioperative Deaths (NCEPOD – Investigarea Nationala Confidentiala a Deceselor Perioperatorii) a sugerat ca unul din cinci bolnavi care primesc lichide intravenos in spital prezentau complicatii sau morbiditate din cauza administrarii necorespunzatoare a acestora.1 Un raport mai recent al NCEPOD din 2011 a subliniat ca pacientii care au primit lichide intravenos in mod inadecvat sau in exces in perioada preoperatorie au avut un risc de deces mai mare in primele 30 de zile de la operatie.2

Mon
05
May

Cand este oportuna solicitarea unui test de anticorpi antinucleari

Image: 

 
              O tanara in varsta de 23 de ani se prezinta la medicul de familie cu un istoric de trei luni de disconfort, oboseala si artralgii pe care le atribuie unei infectii virale. La debutul simptomelor s-a adresat serviciului de urgente, deoarece avea durere toracica pleuritica. Avusese in trecut doua avorturi spontane, dar in rest a fost sanatoasa. La examinare se observa ganglioni limfatici mici, nedurerosi, la nivelul gatului, iar articulatiile interfalangiene proximale ale mainilor erau usor umflate si dureroase.
 
Care sunt urmatoarele investigatii?
 

Mon
17
Mar

Cetoacidoza diabetică: nu intotdeauna datorată diabetului de tip 1

Image: 

Actualul articol arata cum se realizeaza diagnosticarea si managementul pacientilor cu cetoza predispusi la diabet de tip 2
Cine face cetoacidoza diabetica?
 

Pagini

Subscribe to RSS - Practica medicala