Opinii si recenzii

Thu
02
Nov

Cat valoreaza respiratia?

Image: 

Nu e un secret pentru nimeni faptul ca sistemul de asistenta medicala din Marea Britanie se afla sub o mare presiune. Se asteapta ca procentul din produsul domestic brut cheltuit pentru sanatate sa scada, pâna în 2020–2021, la 6,6%, ajungând la nivelul anilor ’90. Pentru a avea un termen de comparatie, media Organization for Economic Co-operation and Development (OECD – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) (excluzând SUA) este de 9,1%.

            Tot de anii ’90 ne aduc aminte perioadele de asteptare din ce în ce mai lungi si sectiile de urgente ce nu reusesc sa-si îndeplineasca obiectivele. Poate ca situatia nu a capatat inca proportiile unei ”crize umanitare”, dar cu siguranta reflecta un substantial cuantum de suferinta umana.

Thu
06
Apr

Utilizati spalatul pe maini pentru a stimula atentia sustinuta în clinica

Un memento regulat pentru reflectie ar putea diminua starea de neatentie

În ambientul frenetic al practicii clinice, adesea nu de dam seama ce facem pâna cand nu apare o problema. Trecerea de la un pacient la altul si de la o sarcina la alta poate fi perceputa drept coplesitoare. Când suntem grabiti este usor sa ne pierdem concentrarea asupra sarcinii pe care o avem de îndeplinit si sa devenim neatenti. Când nu suntem pe deplin angajati în ceea ce ni se intampla în fiecare moment al zilei putem reactiona ”orbeste” la evenimente în loc sa observam ce apare si apoi sa raspundem printr-o abordare adaptata, atenta.

Actul de curatare a mâinilor, o sarcina simpla, dar importanta, practicata pe parcursul zilei, poate facilita clipe de meditatie menite sa-l determine pe clinician sa-si concentreze din nou atentia asupra prezentului si sa-i asigure, pe parcursul unei zile de lucru, momente de claritate, de întelegere intuitiva si de reflectie.

Thu
06
Apr

COMENTARIU Este necesar sa transformam alegerea neinformata intr-o alocare aleatorie

Clinicienii prescriu unul sau mai multe medicamente antihiperglicemice pentru a preveni si a trata hiperglicemia simptomatica si pentru a scadea nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) la pacientii cu diabet de tip 2. Agentii terapeutici disponibili difera in functie de eficacitate si de siguranta, precum si de modul in care dozarea lor, eventualele efecte secundare si costurile implicate ii afecteaza pe pacienti, insa nu exista evaluari capabile sa compare estimativ aceste variabile, limitand, astfel, abilitatea bolnavilor si a doctorilor de a lua o decizie informata.

Thu
06
Apr

Participarea reala a pacientului este dificila si necesita dialog Ce înseamna efectiv participarea pacientului?Ma simteam tensionata la volanul masinii, în drum spre conferinta. Neurologul meu si cu mine am fost rugati sa vorbim despre beneficiile potenti

Image: 

OPINIE PERSONALA J Ditters

Ma simteam tensionata la volanul masinii, în drum spre conferinta. Neurologul meu si cu mine am fost rugati sa vorbim despre beneficiile potentiale ale tehnologiei pentru pacientii cu boli neurologice. Starea de tensiune pe care-o aveam m-a nedumerit: ar fi trebuit sa fie o sarcina de rutina pentru cineva care lucreaza ca manager de inovatii într-un centru de sanatate, învatând pacientii si familiile lor sa foloseasca progresele tehnologice si sociale.

M-am împiedicat în parcare, iar la garderoba mi-am scapat umbrela pentru a treia oara în acea zi. Am distrofie musculara cu miotonie. Am adesea mâinile reci si întepenite, dar astazi treaba asta m-a suparat în mod special. M-am gândit ca toti medicii de acolo ma vor trata ca pe o pacienta.

 

Tratata ca partenera

Thu
06
Apr

”Este disponibila o noua marca generica, asa ca, puteti schimba reteta? Nu: primul medicament este în stoc la o alta farmacie.”

Image: 

FARA RESTRIC}II            Margaret McCartney

De ce se streseaza zilnic medicii generalisti

Medicii generalisti din Regatul Unit sunt stresati.1 Este o ”stare de urgenta”, a afirmat presedintele BMA’s General Practitioners Committee sComitetul Medicilor Generalisti al BMA (British Medical Association – Asociatia Medicala Britanica)t.2 Iata câteva motive, inspirate dintr-o zi de lucru tipica:

Tue
19
Apr

PERSPECTIVA ACUTA

Image: 

Seful NHS Wales îsi îndeamna pacientii ”sa nu mai blocheze unitatile pentru urgente si accidente”, a sustinut de curând BBC.1 Care este povestea? Patru cincimi din pacientii care au apelat la sectiile de urgenta nu necesitau internare în spital sau tratament. Concluzia? Astfel de prezentari erau fie fara importanta, fie complet evitabile sau chiar iresponsabile.

            Programul galez ”Alege bine”, destul de rezonabil, vizeaza directionarea pacientilor catre serviciile adecvate,2 dar mesajul transmis de BBC a avut un ton acuzator la adresa acestora.

            Analiza asistentei medicale de urgenta efectuata de NHS England a descris si alte optiuni pentru pacienti, începând cu ”autoîngrijirea”.3 Mass-media si-a concentrat însa atentia asupra lui Bruce Keogh, director medical al NHS England, care a spus ca 40% dintre pacienti parasesc sectiile de urgenta fara vreun tratament.4

Tue
24
Jun

Cum sa recrutam viitoarea generatie de medici generalisti

Image: 

            Dupa parerea lui Mohammed Ahmed Rashid, sistemele de admitere in invatamantul superior medical ar trebui sa fie orientate de cererile de pe piata muncii, ceea ce ar impune o adaptare a selectiei in vederea sustinerii unor caracteristici comune doctorilor generalisti. Robert Winston, lord laburist, reputat clinician si cercetator in domeniul medical, a initiat, in cursul anului 2013, o dezbatere, cu prilejul careia a declarat ca evita sa angajeze in laboratoarele sale absolventi cu calificative maxime carora, asa cum a invatat din experienta, le cam lipseste vizunea de ansamblu si spiritul de echipa.
 

Thu
05
Dec

Cum am devenit o luptatoare impotriva artritei reumatoide

Image: 

Activista pentru drepturile pacientilor Kelly Young afirma ca perspectiva medicilor nu corespunde experientelor pacientilor. Cand am fost diagnosticata cu artrita reumatoida (AR), in 2006, nu stiam nimic despre simptomele sau tratamentul bolii. Nu avem nicio notiune despre tabloul clinic tipic ori despre opiniile lumii medicale.

Sat
15
Jun

Tehnica vizualizarii mentale poate sa-i ajute pe chirurgi în procesul de instruire

Image: 

Pentru atletii de elita, simplul antrenament fizic nu este suficient. Pentru a fi în forma maxima este nevoie de controlul abilitatilor motorii, de rezistenta psihica si de capacitatea de a face fata diverselor perturbari si presiuni exercitate de presa si de asteptarile publicului.

Thu
07
Mar

Ghidurile clinice trebuie să reflecte totalitatea cunoștințelor, nu doar pe cele furnizate de studiile clinice

Image: 

Medicina bazată pe dovezi a avut o influență însemnată asupra deciziei clinice și stă la baza politicii sanitare și a dezvoltării ghidurilor de recomandări clinice.

Pagini

Subscribe to RSS - Opinii si recenzii