Observatii

Mon
23
Feb

PARTENERIATUL CU PACIENTUL

Image: 

Cand medicii si pacientii au opinii diferite

În epoca internetului, medicii vor fi pusi, inevitabil, în situatii în care nu vor fi neaparat cei mai indreptatiti sa ia deciziile importante

Desi nu cunoastem natura comunicarii dintre medici si familia din cazul Ashya King,1 dezbaterile ulterioare din presa au adus in lumina reflectoarelor o chestiune cu conotatii mult mai largi, ce tine de modul în care se desfasoara comunicarea dintre reprezentantii profesiei medicale, pe de o parte, si pacienti si familiile lor, pe de alta parte.

Thu
05
Jun

Feriti-va de minciunile pacientilor!

Image: 

                 Respectarea dorintelor pacientilor nu trebuie sa afecteze integritatea morala sau cea profesionala.             

Mon
20
Jan

Putem îmbunatati rata de supravietuire dupa stopul cardiac

Image: 

Dovezile existente ofera un puternic fundament pentru schimbarea modului de tratare a pacientilor care au avut un stop cardiac în afara spitalului.
 
     Pe 17 martie 2012, fotbalistul Fabrice Muamba, care juca pentru Bolton, a avut un stop cardiac în timpul meciului împotriva echipei Totenham Hotspur, ce se juca la White Hart Lane, în nordul Londrei. Având în vedere timpul de resuscitare estimat la peste o ora si externarea dintr-un spital din Londra, dupa patru saptamâni, fara niciun deficit neurologic, nu este surprinzator ca multi au calificat recuperarea sa ca ”miraculoasa”. Actualmente, în Marea Britanie, ratele de supravietuire ale celor care au un stop cardiac în afara spitalului ramân foarte joase, variind între 2% si 12%,1 in conditiile in care se estimeaza ca, la nivel national, sunt înregistrate anual 60 000 de astfel de cazuri, dintre care jumatate sunt tratate de catre serviciile medicale de urgenta.
 

Thu
05
Dec

Viitorul medicinei: legitimarea luarii deciziilor in comun

Image: 

            Una dintre schimbarile salutare ce se petrec in medicina o constituie trecerea inspre “luarea deciziilor in comun,” proces prin care orgoliul si ierarhia sunt inlocuite de modestie si egalitate.1 Parte dintr-o mai ampla restructurare a rolurilor si responsabilitatilor pacientilor si ale specialistilor,2 schimbarea reprezinta o provocare la adresa adanc inradacinatei convingeri ca medicii stiu cel mai bine ce este mai bine. In loc de experti care utilizeaza convingerea, in noul model specialistii sprijina oamenii pentru a lua decizii mai informate legate de sanatatea lor. Ce-ar fi, insa, daca am lua in serios notiunea de intalnire intre egali? Ar putea oamenii sa-i ajute pe specialisti sa ia decizii mai informate? Nu prin a oferi sfaturi chirurgului de pe masa de operatie, ci mai degraba prin adoptarea, de catre cetateni, a unui rol mai activ in cadrul unora dintre dezbaterile importante si presante cu privire la viitorul sanatatii medicinei.

Fri
19
Jul

Ce este boala? Si de ce este aceasta o întrebare „sanatoasa”?

Image: 

Istoricul Charles Rosenberg de la Harvard ne ajuta sa întelegem cum noi, oamenii, determinam bolile si cum bolile ne determina pe noi

Thu
27
Sep

Sunt unii pacienţi mai egali decât alţii?

Image: 

Când ajungem la determinarea nevoii de sănătate, vârsta contează într-o anumită măsură, dar există şi alţi factori care, de obicei, contează mai mult.

Thu
15
Mar

Internetul nu este un spaţiu privat

Image: 

Micile răutăţi vehiculate în camera de gardă s-au mutat pe Twitter; Margaret McCartney ne atrage atenţia asupra faptului că ele pot ajunge acum şi la auzul pacienţilor şi al mass-mediei

Subscribe to RSS - Observatii