Cercetare

Thu
31
Aug

Dificultatile din timpul copilariei si riscul de sinucidere

Image: 

CERCETARE ORIGINALA
Studiu de cohorta cu 548 721 de subiecti adolescenti si adulti tineri din Suedia

 

Intrebarea studiului Care sunt asocierile diferentiale intre un set de indicatori ai dificultatilor din copilarie si riscul de suicid in adolescenta tarzie sau la adultul tanar pana la varsta de 24 de ani?

Thu
31
Aug

Folosirea de scurta durata a corticosteroizilor orali si efectele adverse asociate in randul adultilor din SUA

Image: 

Intrebarea studiului Care este frecventa prescrierilor de corticosteroizi orali pentru uz de scurta durata si a efectelor adverse asociate acestora (sepsis, tromboembolism venos, fracturi)?

Metode Autorii au folosit un set de date despre solicitarile de plata a asigurarilor private in perioada 2012-2014 in SUA, care includeau adulti cu varste intre 18 si 64 de ani. Ei au calculat ratele folosirii de scurta durata a corticosteroizilor orali, definita ca mai putin de 30 de zile. Ratele incidentei efectelor adverse au fost calculate in perioadele de risc de 30 de zile si 31-90 zile de la initierea tratamentului, in comparatie cu 180 de zile inaintea acestuia, folosind ca model un studiu de serii de caz autocontrolat.

Thu
09
Feb

Telemedicina pentru pacientii cu risc crescut de boala cardiovasculara

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic pragmatic, controlat, randomizat

The BMJ este o revista cu acces liber (Open Access). Nu stabilim limite de cuvinte la articolele de cercetare, dar textul lor este prescurtat in versiunea tiparita.
Textul complet al fiecarui articol de cercetare din BMJ este disponibil gratuit pe thebmj.com.
Versiunea online este publicata alaturi de recenzarile efectuate de specialisti si de pacienti, precum si de o declaratie privitoare la modul în care autorii isi vor comunica datele obtinute.
Comentariile corelate din aceasta rubrica apar pe thebmj.com ca editoriale. Utilizati citarea de la sfârsitul comentariilor pentru a cita un articol sau pentru a-l gasi online.

Tue
19
Dec

Aportul de cartofi si hipertensiunea

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Rezultate din trei studii de cohorta prospective din SUA

Aportul de cartofi si incidenta hipertensiunii

 

Întrebarea studiului Este aportul mai mare de cartofi, copti, fierti sau piure, prajiti/chipsuri ori crocanti/pai asociat cu incidenta hipertensiunii?

Tue
19
Dec

Linia formei corporale la o varsta mica si medie si mortalitatea generala si specifica

Întrebarea studiului Care este relatia dintre linia formei corpului la vârsta mica si medie si riscul ulterior de mortalitate?

Metode Actualul studiu prospectiv de cohorta a urmarit pentru deces 80 266 de femei din Nurses’ Health Study (studiul starii de sanatate a cadrelor sanitare medii) si 36 622 de barbati din Health Professionals Follow-up Study (studiul de urmarire a cadrelor medicale din sistemul de sanatate) care si-au amintit forma corpului lor la vârsta de 5, 10, 20, 30 ti 40 de ani si au oferit indicele de masa corporala la 50 de ani. Participantii au fost repartizati în cadrul uneia dintre liniile distincte, care se exclud reciproc, ale formei corporale distincte de la vârsta de cinci ani pâna la cea de 50 de ani, care au fost identificate utilizând o modelare in functie de grup. Pentru fiecare line a fost estimat riscul de mortalitate generala si specifica.

Tue
19
Dec

Indicele de masa corporala si mortalitatea: obiceiuri si paradoxuri

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Sinteza sistematica si meta-analiza a studiilor de cohorta

________________________________________________________________________ 

Indicele de masa corporala si mortalitatea generala

Aune D, Sen A, Prasad M, Norat T, Janszky I ti colab.

 

Întrebarea studiului Care este asocierea dintre indicele de masa corporala (IMC) si riscul de mortalitate generala?

Thu
31
Aug

Obtinerea unei probe de urina sterila de la sugar

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic controlat randomizat

Recoltarea mai rapida a urinii sterile de la sugari (metoda Quick-Wee)

 

Intrebarea studiului Poate fi marita rata de eliminare a urinii, la sugar, pentru obtinerea unei probe sterile in cinci minute, printr-o metoda simpla de stimulare, folosind tifon inmuiat in lichid rece?

Fri
07
Apr

Cheltuielile medicilor si riscul unor reclamatii de malpraxis ulterioare

Intrebarea studiului Cresterea utilizarii resurselor de catre medici este asociata cu o scadere a riscului de reclamatii de malpraxis?

 

Metode Folosind datele din aproape toate internarile in spitalele de asistenta acuta din Florida in 2000–2009 privind antecedentele de malpraxis ale medicilor curanti inregistrati, actualul studiu a investigat daca doctorii din sapte specialitati cu cheltuieli spitalicesti medii pe an mai mari au avut un risc mai mic de a se confrunta cu reclamatii de malpraxis in anul urmator, dupa ajustare pentru comorbiditatile caracteristice ale pacientilor si pentru diagnostic. Ca sa furnizeze context clinic, studiul s-a axat pe obstetrica, unde se sugereaza ca alegerea nasterii prin cezariana este influentata de medicina de tip defensiv si de numarul mai mic de incidente de malpraxis in anul urmator celui in care obstetricienii au avut mai multe cezariene.

 

Fri
07
Apr

Riscul de cancer in urma expunerii ocupationale la radiatia ionizanta (INWORKS)

Intrebarea studiului Expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta este asociata cu un risc crescut de cancer solid?

 

Metode In actualul studiu de cohorta au fost corelate cu registrele de decese datele detaliate obtinute din verificarea expunerii la radiatia ionizanta a 308 297 de muncitori din industria nucleara din Franta, Regatul Unit si SUA. A fost estimata rata relativa a mortalitatii in exces prin cancer pe Gy de doza de radiatie. Monitorizarea a inclus 8,2 milioane de ani persoana. Dintre cele 66 632 de decese cunoscute pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 17 957 au fost provocate de tumori canceroase solide.

 

Fri
07
Apr

Studiu de cohorta populational, cu protocol de lucru pe descendenti Vaccinarea materna împotriva virusului gripal H1N1 si mortalitatea la descendenti

Intrebarea studiului Care este mortalitatea in randul copiilor mamelor vaccinate impotriva virusului gripal A(H1N1)pdm09 in timpul sarcinii?

 

Pagini

Subscribe to RSS - Cercetare