CARIERE IN SECTORUL CLINIC

Cum ma pot întoarce în siguranta la serviciu dupa concediul de maternitate?

Abi Rimmer solicita sfaturi pentru ca revenirea in mediul de lucru sa fie mai putin descurajanta

 

”Este vital sa-ti ingrijesti bine copiii” Laura Hamilton, medic ortoped specializat în chirugia mâinii, Brighton and Sussex University Hospital

”Intoarcerea la munca dupa concediul de maternitate este descurajanta. Unele persoane merg la serviciu cateva zile pe luna platite, ca sa ’tina legatura’, in ideea de a-si pastra nealterate aptitudinile, însa odata ce va reluati activitatea, totul revine la normal foarte repede.

”Când îsi reia serviciul, o mama poate solicita un regim de lucru cu norma redusa, dar angajatorul nu are nicio obligatie sa accepte. Ca urmare a Raportului Deech cu privire la medicii de sex feminin, General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor) a început o colaborare cu colegiile regale pentru a îmbunatati accesul la formarea flexibila si la lucrul cu program redus. Daca o angajata isi hraneste la san copilul, angajatorul trebuie sa-i asigure posibilitatea de a se odihni, de a recolta laptele prin pompare si de a-l pastra la frigider.     

”Este vitala asigurarea unei bune îngrijiri a copiilor pentru ca reluarea serviciului sa nu creeze probleme. Din nefericire, poate fi dificila planificarea activitatii prelungite si a celei în ture. Cresele spitalicesti au, adesea, cel mai mare numar de ore, dar listele de asteptare pot fi lungi, asa ca e bine sa înscrieti copilul la nastere.

”Veti avea nevoie, de asemenea, de suportul familiei si al prietenilor, care sa va ajute atunci când apare solicitarea, inevitabila, de a veni sa va luati copilul din cauza vreunei eruptii cutanate sau a diareei. In primii cinci ani de viata ai copilului insa, ambii parinti au dreptul la 13 saptamâni de concediu parental de urgenta. O dadaca va ofera mai multa flexibilitate si poate prelua ingrijirea unui copil care nu se simte bine. Voucherele pentru îngijirea copilului constituie o modalitate fiscala eficienta de a plati cresele sau bonele înregistrate la Ofsted (Biroul pentru standarde in edcucatie, servicii si competente pentru copii – n. red.), dar exista si alte beneficii oferite de stat pâna când copilul împlineste 19 ani.”

 

”Nu va asumati prea devreme mai multe responsabilitati!” Naeem Nazem, consultant medical al Medical and Dental Defence Union of Scotland

Toti medici care isi intrerup practica clinica o perioada mai indelungata au datoria profesionala sa se asigure îsi pot relua activitatea în siguranta. S-ar putea sa aveti sentimentul ca e justificat sa va asumati toate obligatiile clinice anterioare sau chiar sa va simtiti presata de colegii dumneavoastra in aceasta directie, dar este important sa nu încercati sa va asumati prea curând prea multe responsabilitati. Asigurati-va ca lucrati in limitele competentei dumneavoastra profesionale, ca sa nu existe niciun risc al compromiterii sigurantei pacientilor!

”Când va propuneti sa va reluati serviciul, ar putea fi util sa discutati cu supraveghetorul clinic, cu evaluatorul sau cu angajatorul, care va pot informa ce trebuie facut concret ca sa fiti sigura ca abilitatile dumneavoastra sunt actualizate. Ati putea elabora un plan de dezvoltare personala, foarte util pentru a observa caror aspecte ar trebui sa le acordati mai multa atentie. Indrumarea profesionala continua a GMC cu privire la intreruperea temporara a serviciului subliniaza cat de important este sa va asigurati ca sunteti la curent cu tot ce apare nou in cadrul specialitatii dumneavoastra.

”Daca aveti totusi temeri legate de nivelul dumneavoastra de calificare sau credeti ca v-ar fi util un sprijin suplimentar, puteti solicita o perioada de lucru sub observatie/îndrumare.

”Academy of Medical Royal Colleges (Academia Colegiilor Regale ale Medicilor) are un ghid referitor la reluarea practicii medicale, incluzand detalii legate de procedurile in vigoare prin care se asigura protejarea sigurantei pacientilor.

”În fine, înainte de a va relua serviciul, verificati-va statutul de membru activ al organizatiei sindicale de care apartineti!”

 

”Solicitati sprijin la nevoie!” Emma Plunkett, medic specialist anestezistin zona de vest a regiunii Midlands

”Revenirea la munca în conditii de siguranta presupune sa aveti certitudinea ca sunteti pregatita sa reincepeti lucrul si ca va simtiti sprijinita in acest demers. Pregatirea implica actualizarea cunostintelor si abilitatilor dumneavoastra, dar si planificarea îngrijirilor copilului pe care va bucurati ca il aveti, astfel încât sa va puteti concentra pe activitatea profesionala.

”Participarea la un curs de reluare a serviciului (return to work – RTW) este o buna modalitate de a va împrospata cunostintele si competenta. Unele specialitati organizeaza cursuri specifice, dar daca nu gasiti niciunul disponibil puteti merge la un curs sau la o conferinta de interes in regim de zi platita pentru ”pastrarea legaturii cu mediul profesional”.

”Personal am constatat ca abilitatile tehnice sunt actualizate destul de repede. Mai dificila este situatia in cazul celor de alta natura, asa ca este important ca reluarea activitatii sa se faca sub supraveghere si, daca e posibil, in cadrul aceluiasi loc de munca de unde v-ati intrerupt-o temporar. Astfel puteti sa va refamiliarizati mai usor cu aspectele logistice si sa va consacrati abilitatilor clinice.

”Sentimentul ca sunteti sprijinita implica un program RTW structurat, un mentor care va poate ajuta sa intelegeti ce vi se potriveste si colegi la care sa puteti apela cu intrebari ori de cate ori nu sunteti sigura de ceva. Ar fi bine ca in sectia unde lucrati sa vi se puna la indemana aceste facilitati. Este necesar ca programul RTW sa includa o perioada de reacomodare în mediul profesional si planificarea unor sedinte de lucru supravegheate în toate domeniile în care veti lucra.

”A fi in siguranta inseamna a-ti constientiza limitele si a beneficia de sprijin la nevoie. Este bine sa cereti ajutor, indiferent de vârsta si de competenta profesionala pe care le aveti. Succes!”

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

CAREERS CLINIC

How can I safely return to work after maternity leave?

BMJ 17 March 2018, p. 461 | careers.bmj.com

Traducere: 
Dr. Diana Turcu
Autor: 
BMJRo