CARIERE IN SECTORUL CLINIC

Ce ar trebui sa fac daca simt ca mediul meu de lucru este nesigur?

 

Abi Rimmer întreaba ce ar trebui sa faca medicii daca simt ca le este periclitata siguranta în perioadele cu presiune mare.

 

 

 

 

”Exprimati-va ingrijorarile în scris!”

Marika Davies,

consilier medicolegal senior

la Medical Protection

”Daca sunteti îngrijorat de faptul ca siguranta sau îngrijirea pacientilor pot fi compromise, trebuie sa respectati politica de la locul de munca si îndrumarea oferita de General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor), Raising and Acting on Concerns about Patient Safety (Identificarea preocuparilor cu privire la siguranta pacientilor si masurile adecvate).

Reprezentantii GMC recomanda ca, ori de câte ori este posibil, sa va adresati mai întâi sefului sau cuiva din conducere – de pilda, consultantului ori directorului clinic sau medical. Daca sunteti medic rezident, GMC sugereaza sa vorbiti cu un cadru universitar numit de decanatul facultatii.

”Exprimati-va ingrijorarile în scris, prezentând cu exemple, clar si obiectiv, atat motivele cat si posibilul impact asupra sigurantei pacientilor. Ar putea fi util sa atrageti sprijinul colegilor si sa actionati ca un grup – ceea ce va poate sustine si mai ferm temerile.”

”Tineti evidenta oricarei corespondente sau discutii avute cu privire la problemele ivite si la masurile pe care le-ati luat pentru a le remedia. Ar trebui sa fie urmate si procedurile locale de raportare a incidentelor si a situatiilor neprevazute.”

Daca cei care sunt responsabili nu actioneaza corespunzator e bine sa aveti în vedere semnalarea problemei pe linie ierarhica, în conformitate cu politica locului de munca.

”Fiti constienti de faptul ca orice tip de corespondenta, inclusiv cea prin e-mail, poate fi vazuta si de catre alte persoane”.

 

”Nu va compromiteti sanatatea si bunastarea!”

Charlie Massey,

director executiv

al GMC

”Stiu cât de mult se straduiesc medicii si toti cei care lucreaza in sectorul de sanatate sa ofere îngrijiri medicale pe timpul iernii. Date fiind dificultatile inerente ale sezonului, serviciul de resort s-a pregatit intens, dar s-a impus si luarea unor decizii grele (de exemplu, anularea interventiilor chirurgicale de rutina), ceea ce, cu siguranta, a creat disconfort multor pacienti.

”Daca un medic considera ca mediul sau de lucru este nesigur sau ca nu reuseste sa-si mentina standardele de îngrijire, il îndemnam sa-si semnaleze temerile. Contam pe faptul ca responsabilii cu gestionarea serviciilor le vor lua în considerare si vor actioneze în consecinta.

”Întelegem ca nu este mereu usor, insa este un demers absolut necesar. Medicii care au nevoie de sfaturi pot alege sa apeleze fie la un coleg cu experienta, fie la un for pentru apararea drepturilor medicilor, fie la colegiul regal din care fac parte, fie la British Medical Association (BMA – Asociatia Medicala Britanica). Exista si o linie de apel confidentiala pentru doctorii care simt ca nu îsi pot comunica îngrijorarea la nivel local.

”Medicii au datoria de a-si pune pe primul loc pacientii, insa nu cu pretul propriei sanatati. Stim ca echipele sunt sub o presiune foarte mare, ceea ce conduce la cresterea riscului de îmbolnavire. Speram ca doctorii vor face tot posibilul pentru a se îngriji de sanatatea lor în astfel de momente tensionate. Daca sunteti preocupat de sanatatea vreunui coleg, încurajati-l sa solicite ajutor la nevoie.”

 

”Fiti cumpatati si obiectivi!”

Edward Farnan,

consilier medicolegal

pentru Medical Defense Union

”Daca simtiti ca siguranta, demnitatea sau confortul pacientilor pot fi serios compromise, aveti o datorie etica sa faceti ceva. Colegiul Medicilor (GMC) recomanda ca, în situatia în care ”pacientii sunt expusi vreunor riscuri din cauza unor premise, echipamente, resurse, politici ori sisteme inadecvate, problema sa fie cât mai corect gestionata, daca este posibil”.

In ”Raising and Acting on Concerns about Patient Safety”, GMC subliniaza ca toti medicii sunt datori sa-si semnaleze motivele de ingrijorare si au posibilitatea ca, atunci cand nu au la dispozitie dovezi, sa-si justifice demersul intr-o maniera justa si obiectiva, pe baza unei convingeri rezonabile si pe caile adecvate”.

”De obicei, este necesar sa va exprimati preocuparile mai întâi în cadrul organizatiei in cadrul careia lucrati, poate cu ajutorul consultantului, al directorului clinic ori medical sau al unui coleg de serviciu.

”Daca credeti ca nu aceasta ar fi modalitatea cea mai potrivita sau daca procedand asa nu se rezolva problemele in cauza, poate fi cazul sa va adresati unei autoritati din afara mediului dumneavoastra profesional – de exemplu, forului de reglementare de resort. De asemenea, merita sa discutati despre ceea ce va preocupa cu un expert medicolegal al organizatiei din care faceti parte, pentru a beneficia de sfaturi cu privire la masurile ce se impun.”

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

CAREERS CLINIC

What should I do if I think my working environment is unsafe?

BMJ 20 January 2018, p. 125 | careers.bmj.com

Traducere: 
Dr. Diana Turcu
Autor: 
BMJRo