Indicele de masa corporala si mortalitatea: obiceiuri si paradoxuri

CERCETARE ORIGINALA Sinteza sistematica si meta-analiza a studiilor de cohorta

________________________________________________________________________ 

Indicele de masa corporala si mortalitatea generala

Aune D, Sen A, Prasad M, Norat T, Janszky I ti colab.

 

Întrebarea studiului Care este asocierea dintre indicele de masa corporala (IMC) si riscul de mortalitate generala?

Metode Sinteza sistematica si meta-analiza a studiilor de cohorta identificate prin utilizarea bazelor de date PubMed si Embase, cercetate pâna în 23 septembrie 2015. Au fost incluse si studiile prospective care au prezentat estimari ale riscului de mortalitate ajustate prin cel putin trei categorii ale IMC. Asocierile neliniare au fost explorate prin modele polinomiale fractionare. Au fost incluse în total 230 de studii de cohorta (207 publicatii), dintre care 53 au insumat >738 144 de decese si >9 976 077 de participanti din randul celor care nu au fumat niciodata, iar 228 au inregistrat >3 744 722 de decese si 30 233 329 de subiecti din randul tuturor participantilor (228 de studii).

Raspunsul si limitarile studiului Intre între IMC si mortalitate a existat o relatie doza-raspuns în forma de J la cei care nu au fumat niciodata (P neliniaritate<0,001), iar limita inferioara a curbei a fost observata la un IMC de 23-24 la cei care nu au fumat niciodata, de 22-23 la cei sanatosi care nu au fumat niciodata si de 20-22 în studiile cu subiecti care nu au fumat niciodata si cu o supraveghere ≥20 de ani. Dimpotriva, în analizele ce aveau un potential mai mare de erori sistematice incluzand toti participantii, fumatorii, precum si în studiile cu o durata mai scurta a supravegherii, între IMC si mortalitate a existat o asociere în forma de U. Principala limitare a studiului o constituie faptul ca aproape doua treimi din datele disponibile se bazeaza pe rezultatele obtinute in cazul celor care nu au fumat niciodata.

Ce aduce nou studiul de fata La subiectii care au fumat niciodata si la cei sanatosi care nu au fumat niciodata, riscul cel mai mic de mortalitate este observat la un IMC de 23-24 si, respectiv, de 22-23, dar atunci când analiza este restrictionata la studiile cu o durata mai lunga de supraveghere, riscul cel mai mic este observat la un IMC de 20-22.

Finantarea, conflictele de interese si comunicarea datelor Proiectul a fost finantat de comisia mixta a Central Norway Regional Health Authority si Norwegian University of Science and Technology, precum si de Imperial College National Institute of Health Research Biomedical Research Centre. Autorii declara ca nu au niciun conflict de interese si ca nu au de comunicat alte date.

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Systematic review and meta-analysis of cohort studies

BMI and all cause mortality

Body mass index and mortality: patterns and paradoxes

A se cita: BMJ 2016;353:i2156

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i2156

Autor: 
BMJRo