MINERVA O privire succinta asupra lumii cercetarii

O cauza importanta a eritrodermiei

Un barbat în vârsta de 78 de ani de la un camin de batrâni s-a prezentat cu o dermatita pruriginoasa, refractara la tratamentul antifungic si steroid topic. Examinarea fizica a evidentiat un eritem difuz solzos pe 90% din suprafata corporala si cruste galbene în spatiile interdigitale ale mâinii (foto). În preparatul cu ulei mineral au fost vizualizati numerosi acarieni ai scabiei. Eritemul pruriginos a disparut dupa patru saptamâni de tratament cu ivermectin 200 µg/kg si cu crema antiscabie cu permetrina 5%. Este important ca, în diagnosticul diferential al eritrodermiei la batrâni, sa aveti în vedere scabia norvegiana (sau cu cruste), pe lânga cauzele mai frecvente, ca psoriazisul, eczema si reactiile medicamentoase. Nu sunt întotdeauna prezente semnele tipice de scabie, ca adânciturile, nodulii la nivel genital, placile întinse de cruste si acuzele de prurit. În cazul acestui pacient cu dermatita nespecifica generalizata, preponderenta crustelor în spatiile interdigitale a fost indiciul clinic esential pentru diagnostic.

 

Ellinor R Quay (erquay@gmail.com) , Christina Lam, Department of Dermatology, Boston University Medical Center, Boston, MA, USA

A fost obtinut consimtam^ntul pacientului.

A se cita: BMJ 2017;357:j1205

 

Pierderea timpului în urgentele epidemice

In momentul declansarii, epidemiile de genul celor produse de virusul Ebola, de sindromul respirator din Orientul Mijlociu si de virusul Zika sunt nelipsite de pe prima pagina a ziarelor, dar pe masura ce intensitatea lor scade diminueaza si interesul presei fata de ele. Conform unui sondaj, în cea mai mare parte dintr-un an (o mediana de 335 de zile) nici macar nu pot fi demarate studii clinice observationale de încredere (J Crit Care doi:10.1016/j.jcrc.2017.02.009). Cea mai mare întârziere se constata în privinta completarii acordurilor de comunicare a datelor – se consuma noua luni pentru rezolvarea unui aspect ce ar fi trebuit sa fie pregatit in prealabil.

 

Cu sufletul la gura dupa o ambulanta

Una din cinci ambulante care au ajuns la departamentul de urgente al unui mare spital universitar din nordul Angliei transporta un pacient cu dispnee cronica a carui stare s-a agravat (BMC Pulm Med doi:10.1186/s12890-017-0396-4). Majoritatea unor astfel de pacienti s-au prezentat în afara programului de lucru, având dispnee de o lunga perioada de timp din cauza unor boli pulmonare sau cardiace cronice. ~n 69% dintre cazuri, decizia de a chema ambulanta a fost luata de alte persoane, iar 63% dintre cei ajunsi la spital nu au stat mai mult de o zi.

 

Cum sa discutam despre deteriorare

Parintii unui numar de opt copii cu boli ce limiteaza viata au acceptat sa fie înregistrate consultatiile cu specialistii în îngrijiri paliative (BMJ Support Palliat Care doi.10.1136/bmjspcare-2016-001130). Scopul a fost de a vedea cum poate fi discutata tema dificila a deteriorarii, iar citatele din consultatii arata faptul ca aceasta a fost abordata indirect, fiind lasate sa transpara unele indicii verbale si non-verbale. S-au creat astfel oportunitati pentru ca asemenea discutii cu privire la deteriorare sa fie posibile, dar nu necesare. O arta dificila si admirabila.

 

Numarul si rezultatele PCI

Atunci când investigatorii au analizat registrele interventiei coronariene percutanate (PCI) pentru întreaga populatie din toate spitalele din Anglia si Tara Galilor si au facut ajustarile in functie de indicele de complexitate a cazurilor si de prezentarea clinica, nu au gasit nicio tendinta de crestere a mortalitatii în centrele cu mai putine interventii (Circ cardiovasc Qual Outcomes doi:10.1161/CIRCOUTCOMES.116.003186). Înca o data, cantitatea nu este neaparat echivalenta cu calitatea.

 

Prisme pure

Fiecare clinica de oftalmologie are un tonometru de aplanare care contine o prisma. Aceasta se plaseaza pe suprafata corneei pacientilor pentru a masura presiunea intraoculara, operatiune efectuata zilnic de zeci de ori. Un sondaj din 2012 a aratat ca, în concordanta cu cea mai buna traditie a austeritatii britanice, durata de viata medie a prismelor nedispozabile din Marea Britanie a fost de 9,8 ani, 56% dintre ele fiind deteriorate sau zgâriate. Studiul a fost finantat de Haag-Streit, producatorul unei renumite marci de prisme dispozabile. În prezent, 59% din clinicile de oftalmologie britanice intervievate folosesc prisme dispozabile (Bmj Open Ophtalmol doi:10.1136/bmjopht-2016-000019). Autorii sondajului mentioneaza lipsa datelor in masura sa ateste faptul ca prisma permanenta decontaminata corespunzator ar transmite infectii, conchizând ca, daca aceasta ar ramâne practica universala, ar putea fi economisite doua milioane de £.

 

Specialistii în accidentul vascular zboara cu Google

Acum, ca îndepartarea cheagului endovascular este în curs de a deveni tratamentul standard al unor tipuri de accident vascular, se fac eforturi pentru a planifica servicii prompte în metropole. Specialistii în accidente vasculare din Melbourne, Australia, au analizat statisticile accidentelor vasculare si duratele deplasarilor in zona unde s-au proudus si au avut ideea de a crea centre de interventie pe baza hartilor Google (Stroke doi:10.1161/STROKEAHA.116.015323). Au vizat apoi regiunea Adelaide, unde au realizat un plan similar. Minerva se întreaba daca marea brusa australiana se va dovedi mai greu de învins, dar are toata încrederea ca ingeniosii Ozzies (Aussies) si Google între ei pot gasi o solutie.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

A se cita: BMJ 2017;357:j1205

 

Autor: 
BMJRo