Dificultatile din timpul copilariei si riscul de sinucidere

CERCETARE ORIGINALA
Studiu de cohorta cu 548 721 de subiecti adolescenti si adulti tineri din Suedia

 

Intrebarea studiului Care sunt asocierile diferentiale intre un set de indicatori ai dificultatilor din copilarie si riscul de suicid in adolescenta tarzie sau la adultul tanar pana la varsta de 24 de ani?

Metode Autorii au folosit registrele nationale complexe si de buna calitate din Suedia pentru a urmari o cohorta de 548 721 indivizi nascuti intre 1987 si 1991. Conform acestor registre, indicatorii dificultatilor din copilarie (intre 0 si 14 ani) au inclus decesul in familie (sinuciderea a fost analizata separat), abuzul de substante de catre parinti si tulburarile psihice ale acestora, criminalitatea semnificativa a parintilor, separarea parintilor/familie uniparentala, primirea de ajutor social si domiciliul instabil. Estimatele riscului de sinucidere in intervalul de varsta 15–24 de ani au fost calculate ca rapoarte ale ratei incidentei cu intervale de incredere de 95%, ajustate pentru durata de expunere la risc si factorii de confuzie.

Raspunsul si limitele studiului Expunerea la dificultati in timpul copilariei a fost asociata cu o crestere substantiala a riscului de suicid in adolescenta si la varsta adulta tanara. In acest grup s-au inregistrat 431 de sinucideri. Rapoartele ratelor incidentei au fost cuprinse intre 1,6 (interval de incredere de 95% 1,1–2,4) in cazurile cu domiciliu instabil si 2,9 (1,4–5,9) in cele cu sinucidere in familie. A existat o relatie de tip doza–raspuns intre acumularea dificultatilor in timpul copilariei si risc: 1,1 (0,9–1,4) pentru cei expusi la o singura dificultate si 1,9 (1,4–2,5) si 2.6 (1,9–3,4) pentru cei expusi la doua, trei sau mai multe dificultati. Asocierea cu riscul crescut de suicid s-a mentinut chiar si dupa ajustarea pentru performanta scolara si pentru psihopatologia copilariei. Gama de indicatori a fost insa limitata, iar autorii nu au evaluat severitatea, durata si secventierea acestor indicatori.

Ce aduce nou acest studiu Expunerea la diferite dificultati in timpul copilariei, precum  tulburarile psihice ori abuzul de substante al parintilor, decesul in familie si primirea de ajutor social, se asociaza cu un risc mai accentuat de sinucidere in adolescenta si la varsta adulta tanara. Riscul este semnificativ crescut la tinerii expusi la dificultati cumulate.

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Cohort study of 548 721 adolescents and young adults in Sweden

Childhood adversity and risk of suicide

A se cita: BMJ 2017;357:j1334

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j1334

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Björkenstam C, Kosidou K, Björkenstam E