Cheltuielile medicilor si riscul unor reclamatii de malpraxis ulterioare

Intrebarea studiului Cresterea utilizarii resurselor de catre medici este asociata cu o scadere a riscului de reclamatii de malpraxis?

 

Metode Folosind datele din aproape toate internarile in spitalele de asistenta acuta din Florida in 2000–2009 privind antecedentele de malpraxis ale medicilor curanti inregistrati, actualul studiu a investigat daca doctorii din sapte specialitati cu cheltuieli spitalicesti medii pe an mai mari au avut un risc mai mic de a se confrunta cu reclamatii de malpraxis in anul urmator, dupa ajustare pentru comorbiditatile caracteristice ale pacientilor si pentru diagnostic. Ca sa furnizeze context clinic, studiul s-a axat pe obstetrica, unde se sugereaza ca alegerea nasterii prin cezariana este influentata de medicina de tip defensiv si de numarul mai mic de incidente de malpraxis in anul urmator celui in care obstetricienii au avut mai multe cezariene.

 

Raspunsul si limitele studiului Datele au inclus 24 637 de doctori, 154 725 de ani-medic si 18 352 391 internari in spital; s-au inregistrat 4 342 de reclamatii de malpraxis impotriva doctorilor (2,8% pe an-medic). In toate specialitatile, cheltuielile medii mai mari ale medicilor au fost asociate cu un risc mai mic de reclamatie de malpraxis. De exemplu, in randul internistilor, probabilitatea unui incident de malpraxis in anul urmator s-a situat intre 1,5% (interval de incredere 95% 1,2%–1,7%) in ultima cincime a cheltuielilor (19 725 $/12 800 ₤/17 400 € pe spitalizare) si 0,3% (0,2%–0,5%) in prima cincime (39 379 $ pe internare in spital). In sase specialitati, cresterea folosirii resurselor a fost asociata cu rate semnificativ mai mici din punct de vedere statistic ale incidentelor de malpraxis consecutive. O limita importanta a studiului o constituie absenta informatiilor privitoare la severitatea bolii. Este de asemenea neclar daca exista sau nu o motivatie defensiva pentru cheltuielile mai mari.

Cresterea folosirii resurselor de catre medici este asociata cu mai putine acuzatii de malpraxis in cadrul specialitatii si dupa ajustarea pentru caracteristicile pacientului.

 

Finantare, conflicte de interese, comunicarea datelor Studiul a fost sustinut de Office of the Director (Biroul Director), National Institutes of Health (Institutele Nationale de Sanatate) (bursa 1DP5OD017897-01 pentru ABJ) si National Institute of Ageing (Institutul National al Imbatranirii) (R37 AG036791 pentru JB). Autorii nu au avut de comunicat conflicte de interese ori date suplimentare.

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Physician spending and subsequent risk of malpractice claims

A se cita: BMJ 2015;351:h5516

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Jena AB, Schoemaker L, Bhattacharya J, Seabury SA