Tinta tensiunii arteriale în diabet si stroke/AIT

Efectul tratamentului antihipertensiv, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la pacientii cu diabet zaharat

 

Întrebarea studiului Care este efectul tratamentului antihipertensiv asupra mortalitatii si a evenimentelor cardiovasculare, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la persoanele cu diabet zaharat?

Metode Actuala sinteza sistematica a studiilor clinice controlate, randomizate, a examinat efectul medicatiei antihipertensive la pacientii cu diabet. Studiile incluse au cuprins peste 100 de participanti, tratati timp de minimum un an, în cazul fiecaruia dintre agentii terapeutici comparandu-se cu placebo atingerea diferitelor tinte pentru tensiunea arteriala. Datele anterioare, nepublicate, au fost obtinute dupa ce s-a luat legatura cu autorii, cu companiile farmaceutice si cu autoritatile. În fiecare studiu, au fost calculate riscurile relative pentru fiecare variabila, iar rezultatele au fost cumulate în metaanalize pentru efectele aleatoare, stratificate conform valorilor initiale ale tensiunii arteriale sistolice si celor atinse.

Raspunsul si limitele studiului Daca tensiunea arteriala initiala depaseste 140 mm Hg, tratamentul antihipertensiv este asociat cu o reducere a mortalitatii si a morbiditatii cardiovasculare, insa daca se situeaza deja sub 140 mm Hg, medicatia este corelata cu un risc crescut de deces cardiovascular, fara vreun beneficiu evident. Desi autorii si-au propus sa evalueze efectul la pacientii cu diabet în general, majoritatea participantilor au avut diabet de tip 2, asa ca aplicabilitatea rezultatelor la persoanbelor cu diabet de tip 1 este limitata. De asemenea, autorii nu au avut acces la datle individuale ale pacientilor.

Ce aduce nou acest studiu La persoanele cu diabet, impactul tratamentului antihipertensiv asupra evenimentelor cardiovasculare este modificat de tensiunea sanguina sistolica initiala. Când aceasta este sub 140 mm Hg, terapia ulterioara este asociata cu un risc crescut de deces cardiovascular, fara sa se observe vreun efect favorabil.

Finantarea, conflictele de interese, diseminarea datelor Actualul studiu a fost finantat de Västerbotten County Council. Finantatorul nu a fost implicat în elaborarea protocolului studiului ori în efectuarea acestuia. Autorii nu au conflicte de interese. Date suplimentare, inclusiv analiza de tip forest plots completa, sunt disponibile la cerere.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Systematic review and meta-analyses

Effect of antihypertensive treatment at different blood pressure levels in patients with diabetes mellitus

A se cita: BMJ 2016;352:i717

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i581

Autor: 
BMJRo