MINERVA O privire ironica spre lumea cercetarii

Mixedem localizat care complica boala Graves

Un barbat in varsta de 48 de ani diagnosticat cu boala Graves (oftalmopatie si tirotoxicoza) în urma cu opt ani s-a prezentat pentru o îngrosare progresiva, fara godeu, a pielii de la ambele picioare si la nivel pretibial si lateral al ambelor membre. Istoricul sau medicamentos initial a constat in metimazol 15 mg zilnic. Leziunile erau placarde si noduli de diferite dimensiuni, roz pal pâna la galben de ceara, bine delimitate de tegumentul adiacent cu aspect normal. Mixedemul localizat nu a fost diagnosticat pâna ce barbatul nu s-a prezentat cu aceste leziuni clasice. O atare complicatie apare la 4% dintre pacientii cu boala Graves si apare, de obicei, dupa interventii chirurgicale, traumatisme sau tratament cu iod radioactiv.

 

Germen Mayo adaugat în categoria Lyme

Pâna când microbiologii de la Mayo Clinic n-au testat, între anii 2003 si 2004, ADN-ul din peste 100 000 de esantioane de sânge de la persoanele cu boala Lyme, se presupunea ca, în general, maladia este provocata de o singura bacterie: Borrelia burgdorferi. In prezent, insa, devine evident faptul ca o boala Lyme-like poate fi generata de o a doua spirocheta, mai rara, pe care au numit-o, din loialitate fata de institutia lor, Borrelia mayoni. Aceasta a fost gasita în capusa vector Ixodes scapularis, iar raportul cercetatorilor (Lancet Infect

Dis doi:10.1016/S1473-3009(15)00464-8) prezinta cinci cazuri clinice.

 

Tusea curata plamanii

Investigatorii care au examinat incidenta pneumoniei la patru saptamâni dupa un accident vascular cerebral (AVC) acut, in randul a 72 de pacienti, afirma: “Datele adunate de noi sprijina ideea ca tusea puternica protejeaza fata de pneumonia prin aspiratie” (Thorax doi:10.1136/thoraxjnl-2015-207810). Aceasta analiza secundara exploratorie asupra datelor unui trial axat pe antrenamentul muscular dupa AVC a comparat infectia rspiratorie cu masurarea fluxului maxim în tuse cu ajutorul unui pneumotahograf cu masca faciala completa. In mod cert, un reflex de tuse bine conservat conteaza.

 

Medicamentele periculoase: cine este responsabil?

Putine medicamente dispar provocând rumoare, dar majoritatea se retrag pe nesimtite odata ce aspectele lor daunatoare devin cunoscute. O cercetare a literaturii a identificat 462 de produse medicinale care au fost retrase de pe piata între 1953 si 2013, majoritatea din cauza hepatotoxicitatii (BMC Med doi:10.1186/s12916-016-0553-2). Sub 10% dintre acestea au fost interzise pe plan mondial – procesul are disparitati si se bazeaza, în cea mai mare patre, pe raportari informale. Multe medicamente considerate prea periculoase în alte parti ale lumii sunt înca vândute în Africa.

 

Manunchi de germeni

Conform literaturii stiintifice, infectiile plagilor chirurgicale pot fi reduse prin cel putin cinci interventii. Chirurgii din Texas specializati pe zona colorectala au decis sa vada cât de mult pot reduce infectiile plagilor prin aplicarea celor cinci interventii împreuna si au randomizat 210 pacienti pentru acest grup de interventii ori pentru asistenta standard (Arch Surg doi:10.1001/archsurg.2010.249). Toti pacientii au primit antibiotice profilactic, dar au constatat cu tristete ca rata infectiilor superficiale ale plagilor din lotul cu interventii cumulate s-a dovedit a fi de 36%, fata de 19% în grupul de asistenta standard.

 

Mesajele medicinei bazate pe dovezi chiar isi ating tinta?

Fiecare clinician citeste în mod repetat raportarile legate de trialurile axate pe medicamente, iar 549 de clinicieni si rezidenti din doua centre din SUA au raspuns la un chestionar simplu, care le-a solicitat sa evalueze patru scenarii referitoare la beneficiile unui nou medicament pentru AVC (J Graduate Med Educ doi: 10.4300/JGME-D-15-00137.1). Raspunsurile au avut ample variatii, multi participanti considerand importante rezultate diferite (de pilda, substitutele), în timp ce numai 21% au evaluat mortalitatea generala ca fiind mai valoroasa decât un înlocuitor, o variabila compozita îmbogatita.

 

Hipertensiunea pulmonara tromboembolica cronica

Spre deosebire de multe alte tipuri de hipertensiune arteriala pulmonara, cea produsa de embolia pulmonara are un prognostic excelent, dupa cum se arata intr-un registru european ce cuprinde 679 de pacienti nou diagnosticati (Circulation doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.115.016522). Acest lucru este adevarat mai ales pentru cei tratati chirurgical, care se estimeaza ca au o supravietuire la trei ani de 89%.

 

Un mod la îndemana de a testa coafa rotatorilor

“Haideti, domnule, sa ne strângem mâinile si sa uitam de cearta noastra”, declara multi eroi ai romanelor istorice. Acesta poate fi un sfat pentru oricine doreste sa evalueze functia coafei rotatorilor, desi nu e nevoie sa aiba loc mai intai o cearta. Masurati doar forta strângerii de mâna în orice pozitie si aceasta se va corela puternic cu forta rotatiei laterale a umarului, conform unui studiu pe voluntari sanatosi dintr-o clinica de medicina sportiva din Manchester (Shoulder Elbow doi:10.1177/1758573215626103).

 

Siguranta: vorbiti cu un pacient

Întinsi pe paturile de spital, pacientii sunt ideal plasati pentru a face observatii privitoare la siguranta. Cei mai multi au, insa, alte lucruri în minte, asa ca, daca le solicitati sa utilizeze o linie telefonica pentru siguranta ori sa completeze un formular, probabil ca nu veti obtine la fel de multe ca atunci când vorbiti cu ei la pat. Acest lucru a fost adus la lumina de un studiu randomizat în clustere dintr-un mare spital din Leeds (BMJ Qual Saf doi:10.1136/bmjqs-2015-004260). Interviurile au oferit un volum de informatii despre preocuparile legate de siguranta per pacient (1,91) mai mare decât abordarea axata pe completarea de formulare pe hârtie (0,92) si pe linia telefonica de tip hotline (0,43).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
BMJRo