MINERVA O privire ironica spre lumea cercetarii

 

Carbonatul de lantan în insuficienta renala cronica

Un barbat in varsta de 66 de ani a efectuat o densitometrie osoasa, care a fost neinterpretabila la nivelul coloanei lombare din cauza artefactelor. O radiografie abdominala ulterioara a identificat numeroase opacifieri la nivelul tractului gastrointestinal, chiar daca nu ii fusese niciodata administrat mediu de contrast intestinal. A luat chelatorul de fosfat lantan pentru insuficienta renala. Numarul atomic al lantanului (57) este apropiat de cel al unui metal alcalino-pamântos, bariului (56). Asadar, lantanul apare ca artefacte radiodense pe radiografii. Cunoasterea efectului lantanului este importanta pentru interpretarea corecta a investigatiilor radiologice; daca asemenea examinari sunt planificate se pot utiliza alternative pentru legarea fosfatului.

I Sahbudin (i.sahbudin@bham.ac.uk), A Peall, Wye Valley NHS Trust, County Hospital, Hereford, A Filer, University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, Queen Elizabeth Hospital Birmingham

A fost obtinut consimtamantul pacientului.

 

Experienta paramedicilor si stopul cardiac

Experientele paramedicilor in privinta cazurilor de stop cardiac în afara spitalului variaza considerabil. Pentru a observa cum s-ar putea corela acest fapt cu supravietuirea pacientilor pana la momentul externarii, cercetatorii australieni au corelat informatiile din Victorian Ambulance Cardiac Arrest Registry cu seturile de date legate de ocuparea fortei de munca (Circulation Cardiovasc Qual Outcomes doi:10.1161/CIRCOUTCOMES.115.002317). Paramedicii mai experimentati au avut mai putine tentative de resuscitare, dar rata de succes pe care au inregistrat-o a crescut de la 7%, daca numarul de cazuri asistate in ultimii trei ani a fost de maximum sase, la 17% daca acesta a depasit 17.

 

”Joaca” cu transfuziile în Africa

Un fascinant comentariu istoric (J Hist Med Allied Sci doi:10.1093/jhmas/jrv048) mentiona faptul ca transfuziile de sânge de la oameni si animale au facut ca Africa sa fie un loc în care, la sfârsitul secolului XIX, era periculos sa te afli. Alternativa era, insa, moartea prin anemia acuta din formele severe de malarie. În estul continentului african de sub fostul protectorat german, asemenea terapii au fost încercate desi nu erau disponibile nici acele sterile, nici cunostintele cu privire la potrivirea grupelor sanguine ori la liniile directe între donatori si primitori. Cu siguranta, in acest fel erau raspandite bolile cu transmitere prin sânge, poate chiar si HIV, desi asa ceva pare a fi improbabil.

 

Comportamente în caz de stroke

În era trombolizei pentru stroke se spune, adesea, ca timpul înseamna creier. Cercetatorii au intervievat 149 de pacienti cu stroke ischemic, consecutivi, internati în doua spitale mari din Dublin, si au observat ca 40% dintre ei nu puteau defini corect un stroke (Emerg Med J doi:10.1136/emermed-2015-204806). Recunoasterea simptomelor de catre martorii la eveniment a fost un factor important în asigurarea ajungerii pacientilor la departamentul de urgenta în primele 3,5 ore – asa s-a intamplat în 60% dintre cazuri dar, în ciuda acestui timp, rata pentru tromboliza a fost de 11%.

 

Substitutia renala în Europa

Terapia de substitutie renala (renal replacement therapy – RRT) implica hemodializa, dializa peritoneala ori transplantul renal, iar European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association Registry tocmai a publicat statisticile pentru 2013 din 34 de tari (Clin Kidney J doi:10.1093/ckj/sfv151). Surprinzator este faptul ca Grecia a fost utilizatorul cel mai mare (216/un milion de cetateni), iar Muntenegru, cel mai mic (27). Marea Britanie se situeaza la mijloc – Tara Galilor 112, Anglia 110, Irlanda de Nord 97, iar Scotia 96. Supravietuirea la cinci ani, ajustata, pentru toti pacientii cu RRT a fost 60,9% si 50,6% pentru cei la care cauza bolii renale terminale era diabetul.

 

Spondilita si oboseala

Astenia este un simptom semnificativ în boala inflamatorie articulara. Este bine recunoscuta în artrita reumatoida, fiind valabila si pentru spondilita. Un studiu transversal pe 2 251 de pacienti din registrul national spaniol de spondilite a utilizat o analiza de regresie multivariata pentru a arata ca oboseala a fost asociata cu activitatea bolii mai puternic decat alti factori, precum activitatea sexuala si starea generala emotionala (J Rheumatol doi:10.3899/jrheum.150832). 

 

Ecografia pentru TVP poate produce EP

In urma unei minutioase cercetari a literaturii din 1960 pâna în  2015 s-au gasit opt prezentari de cazuri în care ultrasonografia cu compresie pentru tromboza venoasa profunda (TVP) ar fi putut disloca un tromb, ducând la embolie pulmonara (EP) (Semin Thromb Hemost doi:10.1055/s-0036-1571336). Interesant este ca majoritatea prezentarilor isi revendica meritul de a fi semnalat pentru prima data fenomenul in cauza. Pare sa fie o complicatie rara, ca apare mai ales la barbatii cu tromboza venoasa femurala.

 

Asistenta la sfarsitul vietii pentru fibroza pulmonara

Utilizând datele din registrul national, investigatorii au evaluat încarcatura cu simptome a pacientilor suedezi care au murit din cauza unei forme avansate de boala pulmonara interstitiala fibrozanta versus cei care au decedat prin cancer pulmonar (Thorax doi:10.1136/thoraxjnl-2015-207439). Ca de atât de multe ori, un diagnostic de cancer a fost asociat cu un acces mai bun la serviciile specializate de asistenta la sfârsitul vietii, chiar daca pacientii cu boala pulmonara interstitiala fibrozanta avansata au avut dispnee mai accentuata decât cei cu cancer pulmonar.

 

Spori pentru vindecarea de infectia cu C. difficile?

Cel mai bun tratament gasit pâna în prezent pentru Clostridium difficile recurent este cel cu fecale de la oamenii sanatosi. Cu toate acestea, într-un mic studiu clinic efectuat recent, cu un singur grup de explorat, specimenele de scaun de la donatorii sanatosi au fost tratate cu etanol pentru a elimina patogenii (J Infect Dis doi:10.1093/infdis/jiv766). Sporii rezultati au fost fractionati si încapsulati pentru administrare orala ca SER-109. Dintre cei 30 de pacienti cu recurenta a C. difficile care au primit SER-109, 26 au obtinut rezultatul final, absenta diareei pozitive pentru C. difficile în decurs de pâna la opt saptamâni dupa administrare.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

A se cita: BMJ 2016;352:i158

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i158

Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
BMJRo