Impactul comunicarii riscurilor genetice ale bolilor asupra comportamentelor de reducere a riscurilor

Intrebarea studiului Comunicarea riscului genetic motiveaza schimbari comportamentale capabile sa reduca riscul aparitiei bolilor?

Metode Pentru actuala sinteza sistematica si meta-analiza, autorii au identificat studiile eligibile explorand cinci baze de date electronice si citari bibliografice. Au fost alese studii randomizate, controlate, cu subiecti adulti impartiti in grupuri, unuia dintre loturi fiindu-i estimate riscurile de imbolnavire personalizate, bazate pe ADN, ce puteau fi reduse prin modificari comportamentale. Obiectivele primare au fost masuratorile atitudinilor sanatoase fata de diminuarea riscului – de exemplu, abandonarea fumatului, imbunatatirea dietei sau cresterea nivelurilor de activitate fizica.

Raspunsurile si limitarile studiului Nu s-au observat efecte statistic semnificative in urma comunicarii estimarii riscului pe baza de ADN asupra comportamentelor capabile sa reduca riscurile. De obicei, studiile incluse au fost, insa, de calitate scazuta.

Ce aduce nou prezentul studiu Actuala sinteza ofera cele mai concludente dovezi ca a comunica estimarea riscului bazat pe ADN are un efect slab sau chiar neglijabil asupra comportamentelor ce ar putea diminua riscurile de boala.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Sinteza de fata a fost finantata de Medical Research Council si de premiile National Institute for Health Research. Autorii nu au de declarat conflicte de interese.

 

The impact of communicating genetic risks of disease on risk-reducing health behaviour

A se cita: BMJ 2016;352:i1102

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1102

Traducere: 
Dr. Ioana Margineanu
Autor: 
Hollands GJ, French DP, Griffin SJ si Colab