DEZBATEREA CU PRIVIRE LA VACCINURILE COPILARIEI

In contrapondere la studiile asupra schemelor alternative de vaccinare

În loc sa ne întrebam daca momentul vaccinarii previne sau nu patologia tinta (Controverse, 27 februarie a.c.), ar trebui sa vedem daca acesta optimizeaza impactul interventiei asupra sanatatii copilului. În tarile cu venituri mici, cele patru vaccinuri de baza – BCG, antidifteric-antitetanic-antipertussis (DTP), antipoliomielitic oral (OPV) si antirujeolic – au fost introduse inainte de a li se evalua influenta asupra mortalitatii.

Efectele lor asupra sanatatii copilului, ce depasesc simpla protectie împotriva bolilor specifice, nu au fost luate în considerare. Vaccinurile vii, atenuate – BCG, OPV si antirujeolic – reduc mortalitatea intr-o masura mai mare decât s-a prevazut.

Ambele parti au afirmat ca studiile randomizate nu ar fi etice. De curand, un grup de experti a evaluat dovezile ce sustin efectele nespecifice ale formulelor de vaccin BCG, DTP si antirujeolic asupra mortaltatii infantile generale si au recomandat efectuarea unor cercetari mai amanuntite si, in situatiile in care este posibil, chiar studii randomizate. Astfel, ar trebui sa existe o contrapondere la studiile ce evalueaza programe de vaccinare alternative. 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Ane B Fisker (a.fisker@bandim.org)

CHILDHOOD VACCINES DEBATE

Equipoise for studies of alternative schedules

A se cita: BMJ 2016;352:i1713

Autor: 
BMJRo