Alegerea tratamentului corect pentru adultii cu diabet de tip 2-CERCETARE ORIGINALA Studiu populational de cohorta

Pioglitazona si riscul instalarii cancerului de vezica urinara

Intrebarea studiului La persoanele cu diabet de tip 2, este utilizarea pioglitazonei asociata cu un risc crescut pentru cancerul de vezica urinara?

Metode Prezentul studiu, populational, de cohorta, a folosit United Kingdom Clinical Practice Research Datalink. Au fost incluse persoane care au inceput tratamentul antidiabetic intre 1 ianuarie 2000 si 31 iulie 2013, urmarite pana pe 31 iulie 2014. Utilizarea pioglitazonei a fost luata drept variabila dependenta de timp, decalata cu un an pentru a controla factorul latenta. Au fost calculate rata hazardului si intervalul de incredere (confidence interval – CI) 95% pentru aparitia cancerului de vezica urinara; acestea au fost apoi comparate cu folosirea altor medicamente antidiabetice. Au fost efectuate analize similare pentru risoglitazona, o tiazolidindiona care nu a fost asociata pana in prezent cu cancerul de vezica urinara.

Raspunsul si limitarile studiului ~ntr-o cohorta alcatuita din 145 806 persoane cu diabet de tip 2, pioglitazona a fost corelata cu o crestere de 63% a riscului de aparitie a cancerului de vezica urinara (rata hazardului ajustata 1,63, CI 95% 1,22–2,19). Spre deosebire de pioglitazona, folosirea rosiglitazonei nu a fost asociata cu augmentarea riscului de cancer al vezicii urinare (1,10, 0,83–1,47). Relatii de tipul durata-doza si doza-raspuns au fost identificate doar in cazul tratamentului cu pioglitazona, nu si in cel al curei cu rosiglitazona. Data fiind natura observationala a studiului, ramane posibila existenta unor factori de confuzie reziduali.

Ce aduce nou prezentul studiu Rezultatele studiului arata ca utilizarea pioglitazonei este corelata cu un risc crescut de cancer al vezicii urinare. Absenta unei atari asocieri in cazul rosiglitazonei sugereaza ca riscul este specific medicamentului, si nu clasei din care face parte.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Prezentul studiu a fost finantat de Canadian Institutes of Health Research. Sponsorul nu a avut nicio influenta asupra protocolului de lucru sau a organizarii studiului, a colectarii, managementului, analizei si interpretarii datelor, a pregatirii sau aprobarii mansucrisului. Autorii nu au de comunicat  alte date. 

 

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Pioglitazone use and risk of bladder cancer

A se cita: BMJ 2016;352:i1541

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1541 

 

Autor: 
Tuccori M, Filion KB, Yin H, Yu OH, Platt RW, Azoulay L