Limfomul folicular cutanat infiltrativ

O femeie în vârsta de 71 de ani s-a prezentat cu un rash facial persistent, constând în câteva leziuni eritematoase papulo-nodulare. Examinarea clinica a evidentiat limfadenopatie bilaterala cervicala, axilara si inghinala. Imagistica a aratat limfadenopatie difuza si hepatosplenomegalie. Biopsia pielii si a ganglionului limfatic a confirmat diagnosticul de limfom folicular cutanat secundar de grad redus. De obicei, aceasta afectiune rara este diagnosticata gresit ca rozacee granulomatoasa, lupus diseminat miliar al fetei, reactie persistenta la întepatura de artropod sau alte boli inflamatorii ale pielii. De regula, diagnosticul corect este pus prin examinarea microscopica a fragmentului de biopsie. Limfomul folicular cutanat primar, care este mai frecvent, poate fi exclus daca exista afectare limfatica sistemica.

 

Samer Tabchi (tabchi@hotmail.com), haematology-oncology fellow, Tarek Assi, haematology-oncology fellow, Joseph Kattan, chairman and professor, Haematology and Oncology Department, Faculty of Medicine, Saint Joseph University, Beirut, Lebanon

A fost obtinut consimtam^ntul pacientei.

A se cita: BMJ 2015;351:h5449

 

Info-epidemiologia si plosnita

Ceea ce-i deranjeaza pe americani îl deranjeaza si pe Google. De la revenirea, intens mediatizata, a plosnitelor în hotelurile din SUA a crescut si numarul de cautari pe Google pe https://www.viagrasansordonnancefr.com/ aceasta tema. Un studiu (J Med Entomol 2015, doi:10.1093/jme/tjv158) care a folosit Google Trends a gasit o augmentare masiva a cautarilor în 2011, urmata de valuri sezoniere în urmatorii ani, fara a da prea multe semne de scadere în timp. A existat o reducere a cautarilor folosind cuvinte-cheie ca ”hotel”, dar o crestere a celor cu termeni ca ”exterminator”, asa incat autorii conchid ca epidemia întepaturilor de Cimex lectularius continua.

 

Altitudinea si boala Alzheimer

In mod traditional, viata la munte este asociata cu întelepciunea si sanatatea, lucru confirmat de un studiu din California al asocierii dintre decesul prin dementa Alzheimer si altitudine (JAMA Psychiatry 2015, doi.10.1001/jamapsychiatry.2015.1852). Cifrele au fost mici, iar rezultatele împrastiate, dar diagrama arata o tendinta clara de mortalitate mai mare prin boala Alzheimer la altitudini mai mici. Autorii se întreaba daca poluarea aerului ar putea avea vreo influenta. Cum asta? În California?!

 

Are vreo importanta frecventa meselor?

Ce anume ne îngrasa: tipul de alimente consumate ori cantitatea lor? Al treilea factor, adesea ignorat, este cât de des mâncam. Dovezile sunt greu de separat. Folosind datele obtinute in urma chestionarii a 18 696 de adulti americani, toate masuratorile frecventei aportului alimentar în general, a meselor si a gustarilor au aratat asocieri nule sau inverse cu excesul ponderal ori cu obezitatea centrala (J Nutr 2015, doi:10.3945/jn.115.219808). Însa atunci când s-a facut ajustarea pentru necesarul energetic estimat, corelarea cu obezitatea centrala a devenit pozitiva.

 

Cauta astmul si îl vei gasi

Cercetatorii care au primit o bursa de la Asthma UK relateaza cât de greu le este sa investigheze epidemiologia, utilizarea asistentei medicale si costurile îngrijirilor pentru astm în Regatul Unit ca întreg si la nivelul natiunilor membre (J R Soc Med 2015, doi:10.1177/0141076815600909). Ni s-a spus ca sunt printre cele mai ridicate din lume, dar cât de ridicate? Dupa cum explica ei, depinde de baza de date si de chestionarele  folosite, iar acestea difera în majoritatea regiunilor britanice.

 

Muzica creierului

Destul de rar, creierul îsi compune propria muzica. Conform unei analize fascinante a 393 de pacienti cu halucinatii muzicale din registrele de la Mayo Clinic, cei cu o tulburare neurodegenerativa de fond sau cu un defect auditiv izolat aveau tendinta de-a auzi muzica destul de persistenta, adesea religioasa ori patriotica. Cei cu leziuni structurale auzeau mai mult muzica moderna, iar la cei cu tulburari psihice muzica era în concordanta cu dispozitia afectiva (Brain 2015, doi:10.1093/brain/awv286).

 

Febra Q: fii atent, Bond

Infectia umana provocata de Coxiella burnetti este cunoscuta ca febra Q. Semnificatia lui Q este disputata, desi în mod clar nu are nicio legatura cu 007. Însa dispozitive inteligente, demne de Q însusi, au fost folosite pentru a urmari conexiunea dintre aceasta infectie si limfomul difuz cu celule B mari si limfomul folicular (Blood 2015, doi:10.1182/blood-2015-04-639617). Prezenta bacteriei C. burnetti a fost verificata prin hibridizare in situ cu imunofluorescenta si fluorescenta, folosind o sonda specifica 16S rRNA si o proba DNA genomica. C. burnetti  a fost detectata în macrofagele CD68+ atât în tesuturile limfomatoase cât si în cele cu limfadenita, dar localizarea în celulele dendritice plasmacitoide CD123+ a fost gasita numai în tesuturile limfomatoase. Fii atent, Bond, pentru ca nu-ti voi mai spune povestea asta altadata!

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

 

A fost obtinut consimtamantul pacientei.

A se cita: BMJ 2015;351:h5449

Unknown column 'r' in 'where clause'

Unknown column 'r' in 'where clause'

Unknown column 'r' in 'where clause'

Autor: 
Samer Tabchi (tabchi@hotmail.com), haematology-oncology fellow, Tarek Assi, haematology-oncology fellow, Joseph Kattan, chairman and professor, Haematology and Oncology Department, Faculty of Medicine, Saint Joseph University, Beirut, Lebanon