Efectul weekendului asupra deceselor reprezinta un fenomen international

Riscul crescut de deces dupa spitalizarea din timpul weekendului nu este doar o problema a Angliei, ci se intalneste si in alte tari dezvoltate, dupa cum arata noua cercetare publicata in BMJ Quality and Safety.1

 Cercetatorii au examinat datele furnizate de proiectul Global Comparators, referitoare la aproape trei milioane de internari in 28 de spitale orasenesti din Anglia, Australia, Olanda si SUA, in perioada 2009–2012. S-a constatat ca riscul de deces in decurs de 30 de zile a fost mai mare in cazul internarilor de urgenta de peste weekend decat in cele din zilele de luni. Riscul a fost crescut cu 8% duminica, in 11 spitale englezesti (raport ajustat al probabilitatilor 1,08, interval de incredere 95% 1,04–1,13), cu 13% tot duminica, in cinci spitale americane (1,13, 1,04–1,13), si cu 20% sambata, in sase spitale olandeze (1,20, 1,09–1,33).

In spitalele din Australia nu s-a inregistrat nicio crestere semnificativa a riscului de deces in 30 de zile in randul internarilor de urgenta in weekend, dar cercetatorii au gasit ”un efect de weekend” la nivelul deceselor din primele sapte zile.

In ceea ce priveste procedurile chirurgicale s-a observat un efect al weekendului asupra mortalitatii in toate cele patru tari.

Dupa parerea autorilor, cresterea mortalitatii a fost determinata de mai multi factori si e posibil ca unele diagnostice si proceduri sa fie neobisnuit de sensibile la serviciile spitalicesti care sunt mai reduse in timpul weekendului. Pacientii din weekend pot fi afectati de efectivul mai scazut al personalului sau de insuficienta pregatire a acestuia, ca si de disponibilitatea limitata a investigatiilor de diagnostic.

Intr-un editorial corelat, Richard Lilford si Yen-Fu Chen au aratat ca este prudent sa nu fie trase concluzii pripite, avand in vedere probabilitatea ca datele sa nu fi fost reprezentative la scara nationala.

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 

Weekend effect on deaths is international

A se cita: BMJ 2015;351:h3659

Autor: 
Jacqui Wise, LONDRA