"Scorul de sanatate" autoevaluat poate fi un factor de predictie al riscului de deces in urmatorii cinci ani, sustin cercetatorii

Cercetatorii au realizat un scor calculat prin folosirea informatiei autoraportate ce prefigureaza riscul de deces in decurs de cinci ani pentru persoanele din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani. Unii oameni de stiinta s-au indoit, insa, de valoarea lui practica si au calificat drept supraestimari afirmatiile confratilor potrivit carora scorul respectiv ar putea sa aduca oamenilor un beneficiu considerabil, sa influenteze politica de sanatate si sa imbogateasca volumul de cunostinte al clinicienilor.

In revista Lancet a fost publicat pe 4 iunie un studiu suedez ce arata modalitatea de elaborare a scorului dintr-o analiza a datelor din UK Biobank.1 Unul dintre coautori, Andrea Ganna, care lucra in cadrul unui proiect de cercetare la Institutul Karolinska din Stockholm, a declarat ca, permitandu-le oamenilor sa-si estimeze riscul personalizat fara sa mai fie nevoie de teste de laborator sau de examinare fizica era un ”demers emotionant”.

Autorul citat a analizat, impreuna cu Erik Ingelsson, de la Universitatea din Uppsala, datele adunat de la UK Biobank intre anii 2006 si 2010 de la aproximativ o jumatate de milion de adulti din grupa de varsta 40–70 de ani. Participantii la Biobank au oferit o gama de informatii privitoare la istoricul lor medical, la sanatate, la stilul de viata si la starea lor socioeconomica si au luat parte la evaluari fizice si biologice. Din 498 103 persoane ale caror date au fost incluse in sudiu, 8 532 au decedat si 48 9571 au supravietuit in timpul unei perioadei medii de urmarire ceva mai scurta de cinci ani.

Cercetatorii au verificat asocierile dintre 655 de parametri demografici, ai stilului de viata si ai sanatatii si decesele de toate cauzele, atat la barbati cat si la femei, si au evaluat probabilitatea ca parametrii respectivi sa poata ”prezice” moartea.

Cel mai puternic factor predictiv al mortalitatii generale s-a dovedit a fi sanatatea generala autoestimata, la barbati, diagnosticul anterior de cancer, la femei, iar cand au fost excluse persoanele cu boli sau afectiuni severe, obiceiul fumatului.

Informatiile autoraportate, precum ritmul de mers obisnuit, imbolnavirile si leziunile din ultimii doi ani, erau, in general, factori predictivi ai decesului si supravietuirii ”mai puternici” decat unii parametri biologici (de pilda, pulsul si tensiunea arteriala). De exemplu, la barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 52 de ani, care au mentionat ca aveau un mers mai lent, riscul de deces era de 3,7 (interval de incredere 95% de la 2,8 la 4,8) ori mai mare decat in randul celor care au sustinut ca au o viteza de mers medie constanta.

Cercetatorii au realizat un scor pentru riscul de deces al unei persoane in urmatorii cinci ani care s-a bazat pe informatia autoraportata ”cea mai predictiva”, incluzand 13 intrebari pentru barbati si 11 pentru femei (ubble.co.uk). Conform declaratiilor lui Ganna, autorii au sperat ca prin utilizarea lui s-ar putea ajunge ca doctorii sa identifice rapid si usor pacientii cu risc maxim, desi ar fi nevoie de o cercetare mai ampla pentru a stabili daca scorul ar putea fi folosit in acest mod intr-o unitate clinica.

In articolul din Lancet scria ca ”Este nerelevant daca astfel va deveni posibil ca oamenii sa-si cunoasca mai bine propria stare de sanatate... sau doar se va ajunge la 'cyberhondria' pe internet”.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Self rated “health score” can predict risk of death in next five years, researchers say
A se cita: 2015;350:h3028

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3028

Traducere: 
Dr. Raluca Deliu
Autor: 
Matthew Limb, LONDRA