GMC propune un test unic pentru toti medicii

Toti medicii care isi doresc sa lucreze in Marea Britanie vor trebui sa treaca de un test standard pentru a se stabili daca sunt pregatiti sa-si practice profesia, a anuntat General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor).

Testul, denumit ”Evaluarea licentei medicale UK” (UKMLA), urmeaza sa inlocuiasca actuala varianta a Professional and Linguistic Assessment Board (PLAB – Comisia de Evaluare Profesionala si Lingvistica) pentru absolventii facultatilor de profil din alte tari; el va fi impus, insa, si celor care si-au facut studiile in Marea Britanie, ca sa aiba dreptul de a se inscrie in colegiul medicilor.

Terence Stephenson, presedintele GMC-ului, a afirmat ca evaluarea este, deocamdata, intr-un stadiu incipient, dar a adaugat ca aplicarea ei va permite ”o directie transparenta si directa” pentru a practica medicina in Marea Britanie.

”Consideram ca, pentru public, ar fi mai corect si incurajator sa se asigure astfel un standard pe care toata lumea sa se poata baza pentru a fi inregistrat ca medic. Suntem siguri ca, in timp, UKLMLA va contribui la ridicarea standardelor si ca ar putea deveni un test de referinta international pentru intrarea in campul profesiei medicale”, a spus el.

Evaluarea unica, propusa initial, de catre GMC, in 2005, ar necesita o modificare legislativa pentru a include si absolventii din Marea Britanie si, in acelasi timp, va trebui sa fie in concordanta cu legile Uniunii Europene (UE). GMC este convins ca evaluarea va fi aplicabila in cazul tuturor doctorilor care vin sa lucreze in Marea Britanie, incluzandu-i pe cei din UE, dar actuala legislatie privitoare la libertatea de mobilizare in cadrul ariei economice a UE ingreuiaza acest demers.

Evaluarea ar fi aplicata absolventilor din afara Uniunii Europene incepand din 2019 si celor din Marea Britanie din 2021.      

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

GMC proposes single test for all doctors
A se cita: BMJ 2015;350:h3094
doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3094

Autor: 
Anne Gulland, LONDRA