Membrii Parlamentului European cer o noua strategie pentru alcool, precum si mentionarea numarului de calorii pe etichetele bauturilor alcoolice

Membrii Parlamentului European preseaza Comisia Europeana sa elaboreze o noua strategie diversificata pentru a aborda prejudiciile asociate consumului de alcool in Europa. Ei au mentionat ca, pana cel tarziu anul viitor, strategia trebuie sa includa un proiect de lege prin care sa se solicite etichetarea clara a continutului energetic al bauturilor alcoolice in intreaga Uniune Europeana (UE). In prezent, alcoolul este exceptat de la regulile de etichetare a alimentelor care se aplica la toate celelalte produse.

De asemenea, parlamentarii au sustinut ideea folosirii unui pret minim pe unitatea de alcool, pentru a restrange vanzarea bauturilor foarte ieftine. Guvernul scotian a preluat initiativa in domeniu, aproband in 2012 legislatia necesara, insa dupa ce opozantii, printre care si Scotch Whisky Association (Asociatia Scotiana pentru Whisky), au cerut revizuirea ei, a fost temporizata introducerea masurii. Actualmente, cazul este examinat la Curtea Europeana de Justitie, de la care se asteapta o opinie legala pana la sfarsitul anului in curs.

In rezolutia lor, adoptata prin vot deschis in cadrul reuniunii parlamentare de la Strasbourg pe 29 aprilie 2015, parlamentarii au cerut guvernelor statelor membre ale UE sa ”analizeze cu grija posibilitatea aplicarii politicii nationale ce intentioneaza sa impiedice vanzarea alcoolului foarte ieftin, cu conditia ca asemenea masuri sa asigure protectia eficienta a sanatatii”.

Comentand solicitarea de etichetare a caloriilor, Glenis Willmott, purtatoarea de cuvant de la Sanatatea Muncii in Europa, a spus: ”Multi nu isi dau seama cate calorii sunt in alcool. Consumatorii au dreptul sa stie ca un pahar de vin are acelasi numar de calorii ca o felie de tort.” Doamna Willmott a insistat asupra faptului ca scopul unui atare demers nu este de a le spune oamenilor ce trebuie sa faca, ci de a le da informatiile necesare pentru a alege in cunostinta de cauza. ”Nu este deloc o masura extrema, ba chiar are sustinerea berarilor europeni”, a adaugat ea.

Parlamentarii europeni mai doresc sa vada, pana cel tarziu in 2016, legislatia paralela a Comisiei Europene cu privire la mentionarea pe eticheta a avertismentelor impotriva consumului de alcool pentru femeile gravide. Totodata, ei solicita ca pe intreg teritoriul UE sa fie luata in considerare introducerea etichetelor cu atentionari referitoare la pericolele implicate de sofatul sub influenta alcoolului

Motiunea nu poate obliga comisia sa inainteze variatele intiative identificate de parlamentari, in primul rand pentru ca politica de sanatate publica este in mod covarsitor responsabilitatea autoritatilor nationale, insa da o indicatie clara cu privire la masurile pe care parlamentarii europeni le-ar dori incluse in noua strategie pentru alcool a UE, ce va intra in vigoare intre 2016 si 2022. Ei au afirmat ca aceasta ar trebui sa actualizeze ”cadrul reglementarilor astfel incat sa sprijine guvernele nationale in gestionarea prejudiciilor aduse de alcool”.

Rezolutia parlamentara a fost data la numai o saptamana dupa o intalnire neoficiala de la Riga la care ministrii sanatatii din UE isi confirmau sprijinul pentru prioritatile strategiei privitoare la alcool in Europa: masuri legate de preturi si taxe, marketing si restrictii ale disponibilitatii bauturilor alcoolice, demersuri legale de reducere a sofatului sub influenta alcoolului si trezirea constiintei publice. ”Ca sa indeplinim obiectivele stabilite in cadrul planului global, de a reduce... cu 10% prejudiciile aduse de alcool, este important sa ne continuam conlucrarea”, au spus ministrii.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

MEPs call for new alcohol strategy and calorie display on labels of alcoholic drinks

A se cita: BMJ 2015;350:h2390

Autor: 
Rory Watson, BRUXELLES