Cele mai multe decese maternale sunt provocate de afectiuni medicale necorelate cu sarcina

Un raport a aratat ca, in cazul a doua treimi dintre femeile care mor in perioada graviditatii sau la scurt timp dupa incheierea ei, decesul nu este determinat de complicatiile sarcinii, ci de alte afectiuni medicale – de pilda, boli de inima, neurologice sau probleme de sanatate mintala – ce s-au agravat deoarece nu au fost bine controlate.

Din 2009 pana in 2012, 357 de femei din Marea Britanie au murit in timp ce erau gravide sau in decurs de sase saptamani dupa nastere. Conform raportului din programul MBRRACE-UK, realizat de cercetatorii Universitatii Oxford, din totalul deceselor, 36 au fost coincidente cu sarcina si 321 au fost corelate cu complicatiile ei sau cu alte cauze medicale. Ratele de deces erau mai mari la persoanele cu o varsta mai inaintata, care fie proveneau din zone defavorizate, fie nu erau originare din Marea Britanie.

Rata deceselor maternale din Marea Britanie a scazut de la 11,39 din 100 000 de femei care au nascut, in anii 2006–2008, la 10,12 din 100 000, in perioada 2010–2012. Scaderea s-a datorat unei reduceri generale a deceselor determinate de complicatiile direct legate de sarcina, precum sepsisul tractului genital, preeclampsia si eclampsia, tromboza si hemoragia. Numarul deceselor provocate fie de factori indirecti, fie de probleme medicale ori de sanatate mintala agravate de sarcina a ramas relativ stabil.

Conform raportului, era clar ca decesele maternale generate de cauze indirecte ”inca nu sunt gestionate eficient” si ca ”Aproape trei patrimi dintre femeile care au murit aveau o complicatie medicala coexistenta. Rata deceselor maternale indirect legate de sarcina nu s-a modificat semnificativ in ultimii zece ani, timp in care numarul de decese direct corelate s-a injumatatit, insa actualmente s-a dublat (6,87 la 100 000 de sarcini) fata de decesele directe (3,25 la 100 000 de sarcini).

Marian Knight, profesor de sanatate publica pentru ingrijirea mamei si a copilului la Universitatea Oxford, a spus: ”Era clar ca unele persoane nu si-au mai luat medicatia cand au ramas insarcinate. Boala li s-a agravat si, in unele cazuri, a fost o cauza directa a decesului lor”.

”De aceea sustinem ca este foarte important ca femeile cu probleme de sanatate preexistente sa beneficieze de o buna asistenta inainte de a ramane insarcinate.”

 

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Most maternal deaths are caused by unrelated medical conditions

Citati articolul ca: BMJ 2014;349:g7583.

 

Most maternal deaths are caused by unrelated medical conditions

doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g7583

Autor: 
Ingrid Torjesen, LONDRA