Un judecator din Maine refuza sa aprobe punerea in carantina a unei asistente medicale care a ingrijit pacienti cu Ebola

Un judecator din Maine a refuzat sa aprobe punerea in carantina a unei asistente medicale care s-a intors recent din Sierra Leone, unde ingrijise pacienti infectati cu virusul Ebola.

Statul dorise ca asistenta Kaci Hickox, in varsta de 33 de ani, sa ramana in carantina la domiciliu timp de 21 de zile, dar femeia a spus ca nu intentiona sa se conformeze, argumentand ca era suficient sa urmeze recomandarile Centers for Diseases Control and Prevention (CDC – Centrele penru Controlul si Preventia Bolilor).

Hickox a afirmat ca statul Maine i-a impus carantina din motive politice, nu din considerente stiintifice. Desi pot fi infectati cu virusul Ebola fara sa prezinte simptome,  oamenii nu sunt contagiosi pana la aparitia acestora.

Conform recomandarilor publicate de CDC pe 27 octombrie 2014, in cazul contactilor aflati in situatia lui Hickox, care au ingrijit bolnavi infectati cu virusul Ebola si, ”ca urmare”, au un ”oarecare risc” de infectie, dar nu prezinta simptome de boala, ar trebui sa fie aplicat protocolul de monitorizare directa activa, ce presupune supravegherea de catre un cadru medical, o data pe zi, timp de 21 de zile dupa ultima expunere potentiala a contactului la virus, adica in perioada in care pot aparea febra si simptomatologia specifica.

Hickox s-a intors din Africa de Vest in New Jersey pe 24 octombrie 2014. Curand dupa aceea, statul a anuntat ca va pune in carantina pe oricine a calatorit in Guineea, Sierra Leone si Liberia.

Dupa ce masurarea cu un scaner frontal a aratat ca asistenta avea o temperatura de 38,3°, Hickox a fost transportata catre un cort de izolare situat in afara Spitalului Universitar din Newark, New Jersey. Masuratorile ulterioare cu termometre orale nu au mai detectat febra, iar testele sanguine nu au depistat virusul.

Hickox a protestat fata de ”detentia ei” si a amenintat ca va da statul in judecata. Dupa ce au tinut-o in cortul de izolare in cursul week-end-ului, autoritatile sanitare din New Jersey au fost de acord sa-i permita sa plece acasa in Maine, dar oficialitatile de aici au anuntat ca vor continua sa o tina in carantina. Dupa sosirea in Maine insa, Hickox a afirmat ca nu are intentia sa se supuna regimului de izolare la domiciliu si a plecat la o plimbare cu bicicleta, urmata de reporteri si de politie.   

Statul Maine s-a adresat tribunalului pentru a obtine autoritatea legala de a impune carantina, dar judecatorul Charles C. LaVerdiere, care initial fusese de acord cu aceasta, si-a schimbat decizia pe data de 31 octombrie si a refuzat sa restrictioneze libertatea de miscare a lui Hickox. ”Statul nu si-a indeplinit pana in prezent obligatia de a demonstra, cu dovezi clare si convingatoare, ca limitarea libertatii de miscare a lui Hickox pana la nivelul cerut este necesara pentru protejarea altor persoane de pericolul infectiei”, a scris LaVerdiere. El a mentionat, insa, ca ”in tara noastra se raspandesc de la un tarm la altul opiniile gresite, dezinformarea, pseudostiinta si informatiile false privitoare la Ebola” si a rugat-o pe Hickox ca, in tot ceea ce face, sa tina cont de faptul ca oamenii sunt speriati, adaugand ca: ”Indiferent daca e justificata sau nu, teama exista si este cat se poate de reala”.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Maine judge refuses to quarantine nurse who cared for Ebola patients

Cite this as: BMJ 2014;349:g6606

Autor: 
Michael McCarthy, SEATTLE