Criticii ataca transferul responsabilitatii medicamentelor din Europa în afara departamentului sanatatii

Decizia noului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a transfera, pentru urmatorii cinci ani, responsabilitatea pentru tehnologia medicala, produsele farmaceutice si European Medicines Agency (Agentia Europeana a Medicamentelor) de la directoratul sanatatii la cel industrial al comisiei a provocat un val de proteste.

Transferul anuleaza decizia de acum cinci ani a predecesorului lui Juncker, Jose Manuel Barroso, de a muta responsabilitatea pentru medicamente si dispozitive medicale, precum si agentia medicamentelor de la directoratul industriei la cel al sanatatii. Revenirea a declansat temerea ca, atunci când se va avea în vedere legislatia viitoare sau autorizarea medicamentelor, interesele legate de afaceri vor cântari mai greu decât cele medicale.

European Public Health Alliance (Alianta Europeana pentru Sanatate Publica) a declarat prompt ca decizia anuntata pe 10 septembrie era ”în directa contradictie cu imperativul unei politici de sanatate coerente si unitare în UE” si si-a manifestat regretul ca nu exista o explicatie pentru o atare schimbare politica si ca nu a fost acordata nicio sansa dezbaterii publice.

Peggy Maguire, presedinte al aliantei, a spus: ”S-ar putea sa fie un dezastru. Presedintele Barroso a decis sa consolideze capacitatea Europei de a reactiona la pandemii si sa asigure o armonizare intre Comisia Europeana si guvernele nationale. Este dezamagitor faptul ca presedintele ales, Juncker, considera ca aceste obiective merita doar un palid loc doi, dupa interesele marilor afaceri.”

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Critics attack transfer of responsibility for drugs in Europe away from health

A se cita: BMJ 2014;349:g5700

Autor: 
Rory Watson, BRUXELLES