In urma cresterii vertiginoase a numarului de tomografii computerizate sunt solicitate noi masuri de protectie împotriva radiatiilor

Un grup de experti a solicitat masuri suplimentare pentru protectia oamenilor împotriva expunerii la radiatii, data fiind intensificarea ”considerabila” a folosirii tomografiei computerizate (CT) in ultima vreme.

Conform afirmatiilor facute de Committee on Medical Aspects of Radiation in the Environment (Comitetul pentru Aspectele Medicale ale Radiatiei în Mediul Înconjurator), spitalele din Anglia au efectuat, în 2012–2013, aproape cinci milioane de tomografii, fata de circa un milion în 1996–1997. Presedintele comitetului, Alex Elliot, a spus ca, potrivit ultimelor date din 2013–2014, utilizarea lor a inregistrat si anul acesta o tendinta ascendenta (crestere cu 13%), fara semne de “stabilizare”. El a afirmat ca, în Marea Britanie, tomografiile au avut o pondere insemnata in cadrul expunerii medicale generale la radiatii, asa ca intensificarea folosirii lor a starnit îngrijorare din perspectiva expunerii globale la radiatii a pacientilor, mai cu seama a copiilor, care sunt mai sensibili la radiatia ionizanta decât adultii si se vor confrunta un timp mai indelungat cu eventualele riscuri. Numarul copiilor britanici care au efectuat CT-uri a urcat de la 25 000, în 1993, la 48 000, în 2002, iar de atunci s-a dublat, ajungând la aproximativ 100 000.

S-a demonstrat ca, la copil, tomografia computerizata mareste, direct proportional cu doza de radiatie, riscul de cancer cerebral si pe cel de leucemie.2 ”O CT abdominala are cea mai mare doza de radiatie”, a spus Elliot. ”Statistic vorbind, la 2 000 de tomografii abdominale s-ar produce un caz de cancer.”

Comitetul a subliniat, insa, faptul ca beneficiile CT-urilor depasesc posibilele riscuri daca sunt folosite adecvat si în conditii de siguranta, iar în data de 14 august a publicat un raport, comandat de Department of Health (Ministerul Sanatatii), care contine sapte recomandari pentru o ”abordare mai proactiva” a tomografiei computerizate, în vederea îmbunatatirii protectiei pacientilor.

Comitetul a afirmat ca, pentru spitale, ar trebui sa fie obligatorie raportarea folosirii CT-urilor si a valorilor dozelor catre Public Health England (Sanatatea Publica din Anglia), pentru a se verifica alinierea lor la nivelurile de referinta pentru diagnostic (diagnostic reference levels – DRL), ce au fost introduse pentru a sprijini controlul si reducerea periodica a dozelor de radiatie rezultate din procedurile de diagnostic.

Elliot a spus: ”Daca un spital sau o sectie de radiologie depaseste permanent valorile DRL, cineva, undeva ar trebui sa întrebe de ce”.

In raport se recomanda sa se verifice ca trimiterile sunt într-adevar necesare si sa se ”optimizeze” procedurile si echipamentele de scanare. Comitetul sustine ca spitalele ar trebui sa cumpere tomografe cu caracteristici de reducere a dozelor si sa garanteze ca radiologii si tehnicienii stiu sa le adapteze pentru a stabili nivelurile dozelor adecvate pentru fiecare pacient. În plus, scanarea ar trebui sa urmareasca mai mult obtinerea unei calitati a imaginii necesare pentru a raspunde la întrebari clinice specifice decât producerea celei mai detaliate imagini posibile.
Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Call for new radiation safeguards after sharp rise in CT scans

A se cita: BMJ 2014;349:g5218

Foto:

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Matthew Limb, LONDRA