Telemedicina poate reduce substantial mortalitatea

Un barbat a fost supus, in ambulatoriu, unei tomografii computerizate toracice, dupa ce s-a constatat o imagine anormala pe radiografia toracica. S-a prezentat cu edem si durere la nivelul bratului dupa ce, in urma cu cinci ore, ii fusese administrata intravenos substanta de contrast la nivelul fosei antecubitale. O simpla radiografie a cotului drept a evidentiat prezenta substantei de contrast în tesuturile moi. Leziunile aparute prin extravazarea substantei de contrast apar în mai putin de 1% din cazuri. Raspunsul inflamator local acut poate atinge pragul maxim în 24–48 de ore. În majoritatea situatiilor sunt necesare doar masuri conservatoare. Pot aparea reactii ca: vezicule, ulceratii si, rareori, sindrom de compartiment. Barbatul a fost internat la chirurgie plastica deoarece a prezentat edem la nivelul bratului în timpul noptii si a fost externat a doua zi fara complicatii.

Telemedicina poate reduce substantial mortalitatea, imperativul internarii in spital, durata spitalizarii si timpul petrecut în departamentul de urgente, a declarat Department of Health (Ministerul Sanatatii), coment^nd rezultatele proiectului Whole System Demonstrator din 2011. Costul acestuia pentru fiecare an de viata cu calitate crescuta s-a dovedit a fi, insa, asa cum reiese dintr-o noua analiza (Age and Ageing 2014, doi: 10.1093/ageing/afu067), de 297 000 ₤, adica de 10 ori mai mare decât pretul obisnuit si identic cu cel din grupul de control. ~n mod inexplicabil, Department of Health pastreaza tacerea...

Adesea, consumul excesiv de bauturi alcoolice este considerat drept pacostea tarilor slave, dar numeroase cercetari arata ca localnicii care continua sa bea foarte mult prezinta, la v^rste mai inaintate, mai putine limitari ale functiei fizice. Cel mai recent studiu transversal pe aceasta tema (Age and Ageing 2014, doi: 10.1093/ageing/afu083) a inclus 28 783 de subiecti (in etate de 45–69 de ani) selectati la întâmplare din Novosibirsk (Rusia asiatica), Cracovia (Polonia) si câteva orase din Cehia. Limitarile fizice au fost definite, folosind scala PF-10, ca <75% din functia fizica optima. Bautorii inveterati aveau o conditie fizica net superioara nebautorilor si chiar celor care beau putin sau moderat.

La vârstnici, valorile mari ale concentratiilor plasmatice de homocisteina se asociaza cu declinul cognitiv. Studiile prospective de cohorta au demonstrat ca nivelurile ≥14 la mmol/l sunt corelate cu un risc dublu de aparitie a bolii Alzheimer. Din fericire, reducerea lor poate fi realizata cu usurinta prin administrarea de vitamina B12 sau de acid folic. Din nefericire însa, toate studiile randomizate care au procedat asa au aratat ca o astfel de masura nu a influentat declinul cognitiv (American Journal of Clinical Nutrition 2014, doi: 10.3945/ ajcn.113.076349).

British Journal of Sports Medicine exista ca sa arate c^t de benefic este sportul, dar si ca sa evidentieze diferitele feluri în care poate el prejudicia corpul omenesc, cea mai grava fiind moartea subita. Conform unei sinteze (British Journal of Sports Medicine 2014, doi: 10.1136/bjsports-2014-093872) a articolelor publicate cu privire la moartea subita de cauza cardiaca la atleti, se estimeaza ca incidenta acesteia variaza intre 1:3 000 si 1:917 000. Rezultatele depind, in mare masura, de calitatea studiilor, de vârsta si etnia atletilor si de tipul sportului practicat. Cei mai expusi unui asemenea risc par a fi jucatorii de baschet afro-americani; ar trebui sa se reprofileze pe snooker.

În spitalele generale, multe dintre cazurile acute impun mai ales stabilirea, la pacientii vârstnici cu probleme de respiratie, a diagnosticului diferential – exacerbari ale bolii pulmonare obstructive (BPOC), insuficienta cardiaca ori ambele. Poate fi important sa se faca o distinctie clara intre cele doua. Diverse studii – inclusiv unul denumit, ciudat, “Respirând incorect” – au încercat sa determine preponderenta insuficientei cardiace în functie de nivelul sangvin al peptidului natriuretic de tip B, dar o alta metoda ar putea fi masurarea concentratiei de dioxid de carbon la sfârsitul expirului înainte de sosirea pacientului la spital. Persoanele cu BPOC aveau niveluri mai ridicate de dioxid de carbon (Emergency Medicine Journal 2014, doi: 10.1136/emermed-2013-203405).
 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Ralph Lee, core trainee ACCS (acute care common stem), Katie Wright, specialist registrar, Accident and Emergency Department, Queen Elizabeth Hospital Birmingham,

Birmingham B 15 2BW, UK

A fost obtinut consimtamântul pacientului.
A se cita: The BMJ 2014; 349:g4497

Traducere: 
Dr. Oana Caunii
Autor: 
Ralph Lee, core trainee ACCS (acute care common stem), Katie Wright, specialist registrar, Accident and Emergency Department, Queen Elizabeth Hospital Birmingham, Birmingham B 15 2BW, UK