Un om de stiinta care lucreaza in Marea Britanie castiga premiul Nobel pentru studiile sale cu privire la “GPS-ul intern” al creierului

In 2014, premiul Nobel pentru fiziologie ori medicina a fost acordat, pentru activitatea desfasurata in domeniul neurostiintelor cognitive, cercetatorilor John O’Keefe, specialist american stabilit in Marea Britanie, May-Britt Moser si sotul ei Edvard Moser, doi oameni de stiinta norvegieni care lucreaza in echipa.
O’Keefe a descoperit, in hipocampul sobolanilor, celulele care constitute un sistem de pozitionare cerebral – denumite frecvent “GPS-uri interne,” ele permit animalelor de laborator sa-si alcatuiasca un fel de memorie spatiala cu ajutorul careia pot circula in mediul lor de viata. Sotii Moser au constatat ca asa-numitele “celule de retea”, descoperite in timpul colaborarii lor cu O’Keefe, la University College London, explica si mai clar coordonarea si precizia pozitionarii.

Succesul lui O’Keefe a fost intampinat cu un entuziasm general, inclusiv din partea colegilor din universitatile Oxford si Edinburgh, din University College London si din British Neuroscience Association, la a carui infiintare a contribuit si O’Keefe. Directorul Wellcome Trust, Jeremy Farrar, a spus ca O’Keefe “este un lider mondial care a inspirat o intreaga generatie de specialisti in domeniul neurostiintelor.”

Nascut in 1939, la New York, O’Keefe a studiat ingineria si apoi filosofia, la New York University. In 1967 si-a finalizat doctoratul in fiziologie-psihologie, la McGill University, Canada, iar ulterior s-a mutat in Marea Britanie, ca sa-si continue cercetarile in cadrul University College London. Actualmente este director al Sainsbury Wellcome Centre din Londra, o unitate de cercetare aflata inca in constructie, menita sa reuneasca 150 de specialisti in domeniul neurostiintelor. Se estimeaza ca primele echipe de lucru isi vor incepe activitatea in primavara sau vara lui 2015.

La intalnirea cu presa, O’Keefe era inca “in stare de soc” cand si-a exprimat multumirile pentru sprijinul acordat de University College London. Primise vestea legata de premiu in timp ce revizuia, acasa, formularele pentru obtinerea unei burse. “Omul de laborator”, cum s-a autocaracterizat, era vizibil entuziasmat de avantul cercetarii, declarand ca “stiinta este integrata in viata intelectuala a unei tari.” A atras atentia asupra pericolelor implicate de limitarea a doua fenomene vitale pentru comunitatea din care face parte, migratia si colaborarea sustinand faptul ca “stiinta este internationala.” Isi dadea seama ca exista o oarecare reticenta fata de primele lui teorii si ca s-ar putea sa fie dificila finantarea unor cercetari originale, insa a apreciat sprijinul substantial acordat de sistemul financiar britanic.

Profund constient de caracterul controversat al utilizarii animalelor pe post de cobai, s-a declarat multumit de sistemele de reglementare in vigoare, dar a pledat in favoarea unei “abordari atente”, ca sa se evite “un sistem de reglementare restrictiv.” Andrew King, profesor de neurofiziologie la Universitatea din Oxford, a afirmat ca activitatea lui O’Keefe “arata clar cat de importante sunt studiile de electrofiziologie pe animale pentru descoperirea unor aspecte revelatoare ale modului de functionare a creierului.”

Poate ca aplicabilitatea clinica este inca un obiectiv cam indepartat, insa O’Keefe a atras atentia asupra faptului ca lucrurile nu trebuie sa fie mereu judecate pornind de la o atare premisa cand e vorba de stiinta, intrucat “e foarte important ca aceasta sa fie ghidata de curiozitate.” Savantul a spus ca primul pas catre baza stiintifica a managementului bolilor il reprezinta cercetarea. Multi spera ca descoperirile lui vor avea o inraurire favorabila asupra dementei, de pilda. Simon Ridley, seful departamentului de cercetare al fundatiei Alzheimer’s Research UK, a afirmat: “Identificarea si localizarea mecanismelor biologice implicate in aceste procese ar putea aduce informatii cu privire la noi modalitati de sustinere a persoanelor afectate.”

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

UK based scientist wins Nobel prize for work on the brain’s “inner GPS”
A se cita: BMJ 2014;349:g6095

Autor: 
Emma Parish