Sistemul de sanatate din Romania este in criza, ca urmare a exodului medicilor catre destinatii unde pot gasi un climat profesional mai bun

           In ultimii ani, mii de doctori au parasit Romania, fapt ce a generat o criza a sistemului national de asistenta medicala, iar Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), afirma ca situatia se va inrautati daca guvernul nu va lua masuri de imbunatatire a conditiilor de lucru pentru doctorii ramasi in tara. In cadrul unui interviu acordat BMJ-ului, dr. Astarastoae a declarat ca, in 2013, numarul medicilor din spitalele publice a ajuns la 14 500, fata de circa 20 000, cat era in 2011.
 
           “Doctorii romani decid sa plece in strainatate ca sa-si exercite profesia asa cum au invatat, sa fie respectati si sa castige mai bine,” a spus el. “In plus, sunt solicitati de catre statele din UE fiindca se integreaza cu usurinta in cultura locala si aproape toti vorbesc cel putin o limba straina.” Presedintele CMR a adaugat ca, in Romania, ritmul de instruire al noilor cadre medicale nu este suficient de rapid ca sa-l compenseze pe cel al emigrantilor, cuantumul anual al absolventilor facultatilor autohtone de profil – 10 publice si doua private – fiind de aproximativ 2 600.
 
           Dr. Astarastoae a mai spus ca majoritatea celor care au plecat s-au indreptat catre Marea Britanie, Germania si Franta, iar cei ramasi in tara au ajuns sa lucreze “peste program, uneori pana la epuizare, fara sa li se plateasca orele suplimentare.” El a afirmat ca in sistemul de asistenta medicala din Romania exista ”inegalitati uriase” – orasele mari au “centre de excelenta” in care mediul de lucru este similar celui din statele Europei occidentale, insa in alte localitati se munceste in conditii grele, ca urmare a deficitului de medicamente si de tehnologii moderne – si “doctorii sunt adesea obligati sa apeleze la improvizatii, neputand sa urmeze ghiduri si protocoale.”
 
          Dupa parerea lui Astarastoae, este esential ca guvernul roman sa ia masuri pentru “eliminarea cauzelor migratiei” medicilor – de exemplu, “finantarea adecvata a sistemului de sanatate,” “respectarea statutului de doctor atat de catre politicieni cat si de catre societate”, precum si cresterea salariilor. Mihaela Carmaciu, care a absolvit medicina in Romania in 1986, dar isi exercita profesia in Marea Britanie de aproape 20 de ani, a spus ca, “practic, cei mai dotati dintre tinerii medici romani se vad fortati sa plece din tara,” unde salariile sunt “foarte mici fata de standardele europene,” de circa 200 € pe luna, iar pregatirea este nesatisfacatoare.
 
Romanian health system is in crisis as doctors leave for better working life
Citati articolul ca: BMJ 2014;348:g430
FOTO  Mars al personalului sanitar din Romania (martie 2013), ce revendica cresterea procentului din PIB alocat sanatatii de la 4% la 6%

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

  

Traducere: 
Dr. Raluca Deliu
Autor: 
Ned Stafford HAMBURG