Radioterapia mai scurta este la fel de eficace pentru tratarea cancerului mamar

              Rezultatele a doua mari studii cu o durata de zece ani au confirmat faptul ca, in tratarea cancerului mamar precoce, radioterapia administrata pe o perioada mai scurta de timp, in doze mai mari, dar mai putine decat in terapia mai indelungata, este la fel de sigura si de eficace. Rezultatele trialurilor britanice Standardisation of Breast Radiotherapy (START) sustin observatiile anterioare pe cinci ani si sprijina practica actuala din Marea Britanie, unde inca din 2008 a fost adoptata o cura scurta de 15 sedinte, administrate in decurs de trei saptamani. In multe tari, insa, continua sa fie utilizata schema cu 25 de doze de-a lungul a cinci saptamani.
          
               Cercetarea, publicata in Lancet Oncology, a implicat aproape 4 500 de femei din 35 de centre britanice de radioterapie. START A a comparat standardul international (o doza totala de 50 Gy eliberata in 25 de prize in decurs de cinci saptamani) cu 41,6 Gy sau 39 Gy administrate in 13 fractiuni, pe parcursul a cinci saptamani, iar START B a comparat standardul international cu 40 Gy administrate in 15 fractiuni pe durata a trei saptamani. Rezultatele au aratat ca, dupa zece ani, pentru toate schemele de tratament s-a inregistrat aceeasi rata a controlului tumorilor, cancerul recidivand la doar foarte putine femei. Schema mai scurta, de trei saptamani, a implicat si o lezare semnificativ mai redusa a tesutului sanatos.
 
           Coordonatorul studiului, John Yarnold, profesor de oncologie clinica la Institute of Cancer Research si consultant onorific al Royal Marsden NHS Foundation Trust, a afirmat: “Am ajuns la concluzia ca, in radioterapia pentru cancerul mamar, mai putin poate fi mai mult. Trei saptamani de radioterapie sunt la fel de bune ca si cinci saptamani – fiind mai convenabile si mai putin obositoare pentru paciente. Ele au si avantajul ca presupun costuri mai reduse pentru sistemul de sanatate.” Profesorul a adaugat: “Atat recidiva cancerului cat si efectele adverse ale radioterapiei pot aparea dupa multi ani de la momentul incheierii tratamentului, asa ca aceste rezultate pe termen lung sunt incurajatoare cu privire la faptul ca o cura terapeutica mai scurta este cea mai buna optiune pentru paciente.”
 
          In prezent, cercetatorii spera sa recruteze 4 000 de femei pentru un trial controlat, randomizat, de faza III, denumit FAST-FORWARD, ce va compara cura de radioterapie de 15 doze in trei saptamani cu una si mai scurta, de cinci doze intr-o saptamana.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Jacqui Wise LONDRA