Un studiu recomanda antibioticele ca un posibil tratament pentru durerea de spate

             In doua studii clinice controlate, randomizate, au fost tratati cu antibiotice mai multi pacienti cu durere cronica de spate provocata de hernierea discului, care puteau beneficia de chirurgie.
            In primul dintre cele doua studii publicate in European Spine Journal, la 43% dintre persoanele supuse interventiei chirurgicale primare pentru hernia de disc lombar a fost identificat Propionibacterium acnes, o bacterie anaeroba. Hanne Albert si colegii sai de la University of Southern Denmark au gasit si edem osos nou (modificari Modic de tip 1) al vertebrelor adiacente la 80% dintre discurile infectate cu bacterii anaerobe.
            Studiile anterioare au aratat ca modificarile degenerative Modic au fost de sase ori mai frecvente la persoanele cu durere lombosacrata decat in populatia generala. S-a considerat ca acesta este, in mare parte, efectul unor perturbari mecanice, dar se stia ca in anumite conditii infectiile au avut si ele o contributie. Tratamentele conventionale pentru durerea de spate, ca exercitiile fizice, injectiile si chiropraxia au fost ineficiente la pacientii cu modificari de tip Modic.
            Studiul cu 61 de subiecti a observat o asociere inalt semnificativa intre prezenta bacteriilor anaerobe in tesutul nuclear al discurilor si modificarile Modic (P=0,0038), cu un raport al probabilitatilor de 5,6 (interval de incredere 95% de la 1,5 la 22). Cercetatorii au afirmat ca un astfel de rezultat justifica stabilirea unei noi categorii de boala: durerea lombosacrata cu modificari Modic.
            O intrebare cheie a fost daca bacteria gasita in materialul nuclear indica o infectie sau o contaminare intraoperatorie. In cadrul unui editorial pe aceasta tema, Max Aebi, redactor sef al European Spine Journal, si-a exprimat parerea ca a doua ipoteza era foarte putin probabila, dar ca sunt necesare noi studii pentru a vedea ce se intampla mai exact la pacientii cu hernie discala la care apar modificari Modic tip 1 si durere lombosacrata si care nu au fost operati.
            In al doilea studiu, condus de Albert si publicat tot in European Spine Journal, cercetatorii au constatat ca, la persoanele cu durere lombosacrata cronica asociata cu edem osos vertebral, o cura indelungata cu antibiotice a fost mai eficienta decat placebo.
            Studiul clinic controlat, randomizat, dublu-orb a inclus 162 de subiecti care aveau durere cronica de spate de peste sase luni dupa o hernie de disc anterioara si care prezentau modificari vertebrale Modic tip 1 vizibile la imagistica prin rezonanta magnetica. Pacientii au fost randomizati sa primeasca, timp de 100 de zile, fie tratament cu amoxicilina si acid clavulanic, fie placebo.
            Studiul, finantat de fundatii daneze si de Danish Rheumatism Association, a observat o ameliorare functionala semnificativa dupa un an, la 80% dintre subiectii tratati cu antibiotice.
 
Study proposes antibiotics as possible treatment for back pain
Citati articlul ca: BMJ 2013;346:f2988
 
FOTO: Pacientii din studiu aveau durere cronica de spate dupa sase luni de la depistarea herniei de disc si prezentau modificari Modic

Rate this article: 
Average: 3.5 (2 votes)
Traducere: 
Dr. Roxana Tucra