Pacientii cu neoplasm de prostata si cu mutatii BRCA2 necesita un tratament agresiv

     Un studiu a demonstrat necesitatea ca barbatii diagnosticati cu cancer de prostata, care au mostenit mutatia BRCA2, sa fie tratati rapid si agresiv pe cale chirurgicala si prin radioterapie in loc sa fie doar urmariti.
     Rezultatele cercetarii, publicate In Journal of Clinical Oncology pe 8 aprilie 2013, au aratat ca, la pacientii cu astfel de mutatii, neoplasmul de prostata se extinde mult mai rapid si este mult mai frecvent fatal. Actualele ghiduri NHS pentru cancerul de prostata recomanda ca barbatii cu un astfel de cancer localizat sa fie pusi sub subraveghere activa daca nu au un risc accentuat.
     Potrivit autorilor, datele obtinute indica faptul ca subiectii care prezinta gena BRCA2 ar trebui sa fie considerati cu risc crescut si pusi imediat pe un tratament radical (chirurgie sau radioterapie) chiar daca tumora este localizata, fiindca o asemenea neoplazie este mai agresiva.
     In cel mai mare studiu de pana acum, care compara neoplasmul de prostata la pacientii cu si fara mutatia BRCA2, cercetatorii de la Institute of Cancer Research si cei de la Royal Marsden NHS Foundation Trust, ambele din Londra, au examinat fisele medicale a 61 de purtatori de mutatii BRCA2, 18 purtatori de mutatii BRCA1 si a 1 940 de persoane care nu aveau niciuna din respectivele mutatii. Ei au observat ca, la barbatii cu mutatii BRCA1 sau BRCA2, probabilitatea de a fi diagnosticati cu neoplasm de prostata In stadiu avansat (stadiul 3 sau 4) era mai mare decat la cei fara astfel de mutatii (37% v 28%, P=0,003); de asemenea, purtatorii de mutatii BRCA aveau un risc dublu de a fi diagnosticati cu cancer avansat, comparativ cu nepurtatorii (18% v 9%, P=0,005), iar prognosticul lor era mai rezervat.
     Dintre barbatii cu neoplazie de prostata confirmata, cei care prezentau mutatii BRCA1 sau BRCA2 aveau o probabilitate de trei ori mai mare decat nepurtatorii ca, In decurs de cinci ani, boala sa avanseze (23% v 7%, P<0,001). Decesul pacientilor cu mutatii BRCA2 a avut loc intr-un ritm semnificativ mai rapid dupa diagnosticare decat in cazul celor fara astfel de mutatii – varsta mediana 6,5 ani (interval de Incredere 95% 3,4–9,6) In comparatie cu 12,9 ani la nepurtatori (P<0,001).
 
Patients with prostate cancer and BRCA2 mutations need aggressive treatment
A se cita: BMJ 2013;346:f2223

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Ingrid Torjesen LONDRA