MINERVA

La 48 de ore dupa ce a fost tratat pentru o abraziune corneeana, prin aplicarea unui unguent cu cloramfenicol de patru ori pe zi, un barbat in varsta de 52 de ani a dezvoltat un abces corneean cu pseudomonas – un semn clinic caracteristic care, insa, a fost omis.

 ”Sindromul unghiei verzi” este determinat, in principal, de infectia cu Pseudomonas aeruginosa. In cazul pacientilor care se prezinta la medic cu leziuni corneene la nivelul degetelor de la mana este util un examen al unghiilor. Riscul evolutiei catre cheratita supurativa necesita un management diferit de cel aplicat pentru tratarea altor abraziuni corneene mecanice simple. Pentru astfel de pacienti se recomanda urmarirea oftalmologica si tratamentul agresiv prompt cu ofloxacina 0,3%.
 
Olubunmi Shonibare, senior house officer
Mohammad Khan, senior house officer, Department of Ophtalmology,
Harrogate Hospital, Harrogate, UK
A fost obtinut consimtamantul pacientului.
Citati articolul ca: BMJ 2013;346:f2330.
 
In scurta vreme, unul din 10 oameni va purta eticheta ”diabet”, iar lumea are foarte mare nevoie de noi modalitati de reducere a riscurilor pe termen lung pe care le implica aceasta maladie (de pilda, boala coronariana ori cea vasculara periferica, orbirea, insuficienta renala). Minerva considera ca rasa umana trebuia sa fi invatat pana acum ca o interventie pentru diabet nu este inclusa in arsenalul terapeutic decat daca i se confirma capacitatea de a reduce astfel de evenimente, ceea ce va impune, inevitabil, organizarea unor trialuri mari si indelungate in populatii tipice. Asa incat a dezamagit-o faptul ca in Diabetologia se constata ca majoritatea trialurilor actuale cu privire la diabet, inregistrate pe ClinicalTrials.gov, exclud persoanele varstnice, au o durata scurta, implica terapii medicamentoase, nu interventii preventive sau nemedicamentoase, neconcentrandu-se pe urmarile cardiovasculare importante (2013, doi:10.1007/s00125-013-2890-4).
 
Chiar si o afectiune relativ simpla, cum este, de pilda, gangrena Fournier, poate implica mult mai multe microorganisme decat cele despre care ati invatat la facultate (Urology 2013, doi:10.1016/j.urology.2012.12.041). Dar, in ciuda avertizarilor autoritatii supreme a sistemului de asistenta medicala din Anglia, nu este totul pierdut. In permanenta sunt testate noi clase de antibiotice, chiar daca multe din ele – de exemplu, inhibitorul de peptid deformilaza GSK1322322 – se afla inca in faza I (Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2013, doi:10.1093/jac/dkt097).
 
Interferenta cu enzimele bacteriene nu este singura modalitate de actiune asupra microorganismelor. Este important sa le oprim sa fabrice biofilme, iar in Maryland exista specialisti in domeniu care lucreaza si in aceasta directie (Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2013, doi:10.1093/jac/dkt104). In vreme ce celulele streptococice din interiorul biofilmului devin rapid refractare la antibioticele traditionale, cercetatorii au constatat ca matricea biofilmului era distrusa intr-un timp foarte scurt de actiunile litice ale PlyC, o endolizina streptococica specifica, codificata de un bacteriofag.
 
Minerva este constienta la modul dureros ca multi medici nu prea au respect fata de cercetarea de calitate din cauza lipsei de rigurozitate. Insa fara sa inteleaga in profunzime ceea ce se petrece in mintea si in viata fiecarui pacient – ca si a fiecarui doctor – medicina nu-si va putea niciodata castiga dreptul de a se caracteriza ca fiind centrata pe pacient ori nici macar bazata pe dovezi. Nimeni nu este mai riguros decat Center for Outcomes Research and Evaluation (Centrul pentru Cercetarea si Evaluarea Rezultatelor) de la Yale, care a emis o serie de propuneri pentru publicare a cercetarii riguroase de calitate (Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes 2013;6:133-4, doi:10.1161/CIRCOUTCOMES.113.000186).
 
Insuficienta cardiaca (IC) avansata aproape ca nu are egal in randul maladiilor cu implicatii teribil de impovaratoare asupra pacientului – de la insasi denumirea bolii, la simptome, comorbiditati si tratament, efectele ei avand un impact serios si asupra familiei persoanei in cauza. Intr-o sinteza a literaturii de profil de referinta, aparuta in Current Opinion in Supportive and Palliative Care (2013;7:3-7, doi:10.1097/SPC.0b013e32835c071f), autorii din Glasgow au examinat in detaliu implicatiile abordarii terapeutice a maladiei si au ajuns la concluzia ca ”Povara tratamentului poate fi, din perspectiva pacientului, un important barometru al calitatii ingrijirii acordate celor suferinzi de IC avansata.” Minerva este incantata sa vada ca demersului lor li s-a alaturat si Victor Montori, vajnicul sustinator al medicinii minim perturbatoare, caci milioane de pacienti ar beneficia de pe urma unor astfel de actiuni dictate de dorinta de-a asigura viabilitatea mai-sus enuntatului principiu in cazurile de IC.
 
Nasterea este un mare mister pentru o zeita virgina precum Minerva. Momentul nu poate fi prezis cu precizie prin niciun fel de demers stiintific, dar se pare ca saliva poate oferi o mana de ajutor in aceasta privinta. In cadrul unui studiu recent s-a constatat ca femeile care urmau sa nasca inainte de implinirea a 37 de saptamani de sarcina aveau concentratii scazute de progesteron salivar (BJOG 2013, doi:10.1111/1471-0528.12217). Astfel, la persoanele cu risc crescut de nastere prematura, analiza salivei in vederea cuantificarii ratei de declin a concentratiei respectivului hormon ar putea fi un test clinic util.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Raluca Deliu