Efectul consumului crescut de potasiu asupra factorilor de risc cardiovasculari si a afectiunilor cardiovasculare: analiza sistematica si metaanalize

INTREBAREA STUDIULUI: Care sunt efectele consumului crescut de potasiu asupra presiunii arteriale, a mortalitatii si a morbiditatii datorate afectiunilor cardiovasculare, si care este incidenta efectelor adverse la adultii aparent sanatosi si la copiii fara patologii acute sau cu functie renala normala?
RASPUNSUL PE SCURT: Dovezi de calitate Inalta arata ca aportul crescut de potasiu scade tensiunea arteriala (TA) la adultii cu hipertensiune si nu are niciun efect advers nici asupra concentratiilor de lipide din sange ori a celor de catecolamine, nici asupra functiei renale; consumul crescut de potasiu este asociat cu o scadere de 24% a riscului de accident cerebral (dovezi cu grad de incredere de calitate moderata si scazuta); dovezile la copii sunt rare, dar sugereaza un beneficiu In ceea ce priveste presiunea arteriala odata cu consumul crescut de potasiu.
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Aportul scazut de potasiu a fost asociat cu TA marita si cu riscul pentru unele afectiuni cardiovasculare, dar dovezile nu sunt consistente. Actuala lucrare ofera cea mai recenta si cuprinzatoare sinteza a literaturii de profil referitoare la aportul de potasiu si starea de sanatate, a carei concluzie este ca un consum crescut de potasiu este benefic pentru scaderea presiunii arteriale si a riscului de AVC.
 
Criterii de selectie pentru studii
Am efectuat o explorare sistematica a bazelor de date oferite de Cochrane Central Register of Controlled Trials, Medline, Embase, World Health Organization International Clinical Trials Registry Platform, Latin American and Caribbean Health Science Literature Database, precum si listele bibliografice ale analizelor anterioare ale trialurilor randomizate, controlate si ale studiilor prospective de tip cohorta ce investigheaza aportul de potasiu la adultii aparent sanatosi si la copiii fara afectiuni acute sau boli renale care ar putea influenta concentratia kaliului.
 
Variabilele primare
Rezultatele preliminare, conform prioritatilor stabilite de WHO Nutrition Expert Advisory Group (Grupul OMS de consiliere specializata cu privire la nutritie), au fost, pe de o parte, TA, concentratia lipidelor sangvine si functia renala, la adulti si la copii, iar pe de alta parte, mortalitatea generala, afectiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si patologia coronarina, la adulti.
 
Rezultatele principale si rolul hazardului
Douazeci si doua de trialuri randomizate, controlate (ce au inclus 1 606 participanti) au prezentat date legate de TA, lipidele sangvine, concentratia de catecolamine, functia renala, iar 11 studii de tip cohorta (127 038 de subiecti) au contribuit la metaanaliza cercetarilor efectuate doar pe adulti, raportand date privitoare la mortalitatea generala, afectiunile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale sau bolile coronariene. Aportul crescut de potasiu a scazut TA sistolica cu 3,49 (interval de Incredere 95% de la 1,82 pana la 5,15) mm Hg si pe cea diastolica cu 1,96 (de la 0,86 pana la 3,06) mm Hg numai la adultii cu hipertensiune, nu si la cei normotensivi. La adulti, consumul marit de potasiu nu a avut niciun efect advers semnificativ asupra concentratiei lipidelor sangvine, a nivelurilor de catecolamine sau a functiei renale. Aportul de potasiu a fost semnificativ statistic Intr-o asociere invers proportionala cu riscul de AVC (risc ratio 0,76, de la 0,66 la 0,89). Corelarile dintre ingestia de potasiu si afectiunile coronariene si cardiovasculare incidente nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Trei trialuri controlate si un studiu de tip cohorta, cu subiecti copii, au sugerat ca aportul crescut de potasiu a scazut TA sistolica nesemnificativ, cu doar 0,28 (de la -0,49 pana la 1,05) mm Hg.
 
Erori sistematice, surse de confuzie si alte motive ce Indeamna la prudenta
Conform metodologiei GRADE, datele ce probau faptul ca un consum mai mare de potasiu scade TA la adulti au avut o calitate inalta sau moderata, iar cele ce atestau absenta vreunui efect al cresterii aportului de potasiu asupra concentratiilor lipidelor si catecolaminelor sau asupra functiei renale au avut o calitate inalta. Datele ce aratau direct efectul protector al aportului crescut de potasiu fata de AVC s-au incadrat, conform metodologiei GRADE, in categoria ”calitate slaba”, ca si studiile de cohorta demarate. Recunoscand limitele oricarui biomarker, consideram ca modificarea presiunii arteriale sistolice este un indicator substitutiv, deci o dovada indirecta a efectului exercitat de consumul de sodiu asupra riscului de instalare a bolilor cardiovasculare, a celor coronariene si a accidentului vascular cerebral, motiv pentru care am si retrogradat-o. Calitatea dovezilor la copii a fost scazuta atat datorita riscului crescut de erori cat si impreciziei.
 
Finantarea studiului/ posibile conflicte de interes
A fost oferit suport de: OMS, International Kidney Evaluation Association Japan, guvernul Japoniei si al Republicii Coreea.

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Nancy J Aburto, Sara Hanson, Hialy Gutierrez, Lee Hooper, Paul Elliott, Francesco P Cappuccio